De armoede groeit door bezuinigingen op lonen, pensioenen en zorg, naast taken die gemeenten op hun bord krijgen ...!!


Voedselbanken in een schatrijk land is een beschamende vertoning

Voedselbanken . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <===> SDN . . Crisisdebat . . Werkgelegenheid

Hoeveel voedselbanken wil de regering om weer concurrerend te worden ??
De PvdK en de Werklozenbond en Arme Kant geven misschien perspectief?


Algemeen Dagblad: Eten voor armsten te duur

Algemeen Dagblad van 11-08-2005

Eten voor armsten te duur

Door Maurits Schilt

In een jaar tijd is het aantal gezinnen verviervoudigd dat afhankelijk is van gratis voedselpakketten. Vorig jaar klopten rond deze tijd 1500 huishoudens aan bij een voedselbank, nu zijn dat er 5000 6000.

Dat blijkt uit een rondgang langs de voedselbanken in Nederland. Deze weggeefpunten voor gratis voedsel schieten als paddestoelen uit de grond. De komende jaren zal op zijn minst sprake zijn van een verdubbeling, is de verwachting. De voedselbanken verzamelen overtollige voorraden en goederen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken.

"Ik krijg de meest schrijnende gevallen over de vloer", zegt Hannie Verwey van de voedselbank Limburg-Zuid. "Suikerpatiënten die een week niet hebben gegeten, hoewel ze van hun arts geen dag zonder voedsel mogen. Het is alsof je een boek leest over de jaren 30."

De laatste jaren nam de werkloosheid fors toe en gingen veel burgers er in inkomen op achteruit. Volgens Verwey raken veel mensen in de problemen omdat ze niet in staat zijn tijdelijk de tering naar de nering te zetten. Daardoor steken ze zich gemakkelijk in de schulden als het financieel niet goed gaat. Verwey: "Om te eindigen onder toezicht van een curator".

Willeke (26) uit Helmond schaamt zich niet om naar de voedselbank te gaan. "Om eten te kopen voor mijn man en twee kinderen waren we gedwongen leningen af te sluiten. We stapelden schuld op schuld, totdat we geen uitweg meer zagen. Het saneren van onze schulden gaat drie of vier jaar duren. Tot die tijd zijn we aangewezen op de voedselbank", zegt ze.

" Als er genoeg gratis voedsel beschikbaar zou zijn, kloppen binnen een mum van tijd 600 gezinnen bij mij aan", voorspelt Hannie Verwey van de Voedselbank Limburg-Zuid. Zij zit echter totaal niet op extra toeloop te wachten, want ze kan wekelijks maar 130 pakketten uitgeven.

Voor de 38-jarige Lucy (niet haar echte naam) uit Amsterdam Zuid-Oost is de Voedselbank een uitkomst. "Ik ben een alleenstaande moeder en heb twee kinderen te voeden. Dat ging goed, totdat ik vorig jaar werd ontslagen bij de cateringdienst van KLM. Tot overmaat van ramp kreeg ik problemen bij de aanvraag van mijn uitkering. Nu schaam ik me er niet meer voor dat ik hier kom. Liever dit dan mijn eten stelen of ervoor te bedelen."

De Voedselbank Zuid-Oost Brabant in Helmond opent de komende maanden drie extra weggeefpunten, bovenop de acht die er nu al zijn. In Friesland zijn nu nog geen punten, maar er zijn drie in oprichting. Ook Zeeland, Gelderland en Amsterdam krijgen er meer.

Het kost de Voedselbanken steeds meer moeite bedrijven te vinden die gratis overtollige voorraden willen geven. "En er wordt zo veel weggegooid", verzucht Henk Faling van Voedselbank Nederland. "We zijn bezig voorraden blikconserveren van de Europese Unie te bemachtigen. Die raken op een gegeven moment over de datum, en worden vernietigd. Ik denk dan: geef maar aan ons."

De voedselbanken zien met lede ogen het onvermogen van veel Nederlanders aan om in mindere tijden een tikje soberder te leven. Faling: "Ook als het eigenlijk niet kan gaan mensen op vakantie, want ze lenen zonder nadenken 5000 euro tegen een rente van 11 procent. Om te eindigen onder toezicht van de curator."

Ook in de grote steden groeit de voedselbank met de dag. Zo breidt Amsterdam, waar nu alleen nog in het stadsdeel Zuid-Oost pakketten worden uitgedeeld, het aantal distributiepunten uit. "Binnenkort openen we in de stadsdelen Noord en Geuzenveld-Slotermeer. We verstrekken momenteel 900 pakketten per week. Binnen een jaar zijn dat er 2000", voorspelt Joost de Jager van de Voedselbank Amsterdam. In de regio Rotterdam, waar in 2002 de eerste voedselbank opende, kloppen wekelijks zo'n 1300 gezinnen aan. Vorig jaar waren dat er nog 500.

10 augustus 2005

Rhedense Rotary gaat voedsel uitdelen

Door ANNEMARIE LANDMAN

ARNHEM - De Rotaryclub Rheden - Rozendaal gaat voedselpakketten uitdelen in Arnhem en omgeving. De organisatie verwacht wekelijks duizend pakketten te slijten.

De voedselpakketten bestaan uit brood, melk en fruit, vers en in blik. In een pakket zitten tien tot vijftien onderdelen. Ze worden verspreid onder mensen met een zeer laag inkomen. Bij eenpersoonshuishoudens gaat het om personen die minder dan 150 euro per maand overhouden om uit te geven aan eten en drinken. Omdat ze niet meer in hun levensbehoeften kunnen voorzien, krijgen ze een steuntje in de rug.

De Rhedense rotaryclub is eind augustus op kleine schaal in de eigen gemeente begonnen. Onder de noemer Voedselbank Arnhem en omstreken delen ze daar eenmaal per veertien dagen vijftien voedselpakketten uit. De bedoeling is om het eind van het jaar wekelijks te doen.

Na Rheden volgt de gemeente Lingewaard (Huissen en omgeving). Als alles volgens plan verloopt, is Arnhem hierna aan de beurt. Vermoedelijk in de loop van volgend jaar, vertelt voorzitter Tom Hillemans van de Voedselbank Arnhem en omstreken. "We hebben bewust gekozen om met de kleinere gemeenten te beginnen. Bij een grote gemeente zoals Arnhem komt veel meer kijken. Er moeten genoeg vrijwilligers en leveranciers zijn en veel meer uitgiftepunten."

Het is de bedoeling dat mensen zelf hun pakketten ophalen. De uitgiftepunten liggen op fietsafstand, aldus Hillemans. Het voedselpakket bestaat uit levensmiddelen die kwalitatief nog goed zijn, maar niet meer verkocht kunnen worden. Bijvoorbeeld een blik waarvan alleen de buitenkant beschadigd is. Levensmiddelen die over de datum zijn, worden niet verstrekt.

Onder andere bakkerij Hilvers, koffiebrander Peeze en verschillende groentewinkels stellen producten ter beschikking. Desondanks blijft het lastig een divers pakket samen te stellen. "Als we nog meer producten nodig hebben, kunnen we deze krijgen van de voedselbank in Rotterdam." De rotaryclub heeft het idee opgedaan in Rotterdam, waar al enige tijd een voedselbank actief is. Alle voedselbanken in Nederland worden gecoördineerd vanuit de havenstad.

Hulpverleners van onder andere de reclassering en maatschappelijk werk bepalen wie in aanmerking komen voor een pakket. Individuele aanmeldingen worden niet gehonoreerd. De hulpverleners moeten een formulier invullen waaruit blijkt dat het inkomen van hun 'cliënt' laag genoeg is om een voedselpakket te verkrijgen.

De Voedselbank Arnhem wil actief worden in twaalf gemeenten in de regio. Hillemans verwacht uiteindelijk zevenhonderd tot duizend voedselpakketten per week uit te delen. Hij baseert zich op de ervaringen in Rotterdam.

Door deze omvang is een groot distributiecentrum nodig. Dat wordt op 21 oktober in een voormalige kazerne aan de Koningsweg in Arnhem geopend. De Voedselbank Arnhem heeft daar de beschikking gekregen over twee leegstaande gebouwen. [10:30:49] Sociale Databank Nederland zegt: ok

Wij kunnen u de informatie over armoede niet onthouden !!