Gemeenteraad Nederweert wil meer armslag bij plan biomassacentrale


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English

Henry George (1839-1897): De Aarde behoort toe aan alle levende wezens

't Achterom 9a
5491 XD
Sint Oedenrode
Tel. 0413-490387
Fax. 0413-490386

Per fax: 0495-633245

    Burgemeester en wethouders van Nederweert,
    Raadhuisplein 1
    6031 VR Nederweert
    Postbus 2728
    6030 AA Nederweert
    Tel. (0495) 677 111
    Fax (0495) 633 245
    E-mail: info@nederweert.nl
    Internet: www.nederweert.nl

    Sint Oedenrode, 28 december 2004.

        TEVENS PERSBERICHT

Wethouder M.J. Jacobs (CDA) werkt tegelijkertijd als ambtenaar bij de juridische afdeling van de Gemeente Geldrop-Mierlo (voorheen: gemeente Mierlo). In 2000 was hij daar Hoofd van de afdeling VROM. Vanuit die positie heeft hij namens burgemeester in wethouders van Mierlo valsheid in geschrift gepleegd om daarmee J.P. Swinkels behulpzaam te zijn met het plegen van strafbare feiten en economische delicten ten nadele van mevrouw J. van Kessel, waarvan A.M.L. van Rooij als raadsman en gemachtigde de zaak heeft gewonnen bij de Raad van State (zaaknr. 200305600/1).

Het was de heer M.J. Jacobs goed bekend dat de op 30 maart 1993 aan J.P. Swinkels verleende milieuvergunning (hinderwetvergunning) enkel en alleen rustte op het adres Broekstraat 26, kadastraal bekend bij de gemeente Mierlo, sectie L, nummer 463, en dat de burgerwoningen op resp. 15, 35 en 62 meter afstand van de inrichting zijn gelegen, zijnde Broekstraat 28, Broekstraat 43 en Broekstraat 24 (voor feitelijk bewijs zie hieronder). Juist vanwege die drie burgerwoningen in de zeer nabije omgeving van de betreffende varkenshouderij heeft dit bedrijf van J.P. Swinkels categorie II gemaakt.

Ondanks deze wetenschap hebben burgemeester en wethouders van Mierlo, als gevolg van het door M.J. Jacobs valselijk opgemaakte ontwerpbesluit op 17 april 2001 een nieuwe milieu(revisie) vergunning verleend aan J.P. Swinkels op de adressen Broekstraat 26-28, kadastraal bekend bij de gemeente Mierlo, sectie L, nummers 463 en 695. Dit met de wetenschap dat op het adres Broekstraat 28, kadastraal bekend bij de gemeente Mierlo, sectie L, nummer 695, een burger woonbestemming rust en deze herziene vergunning daarmee in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Broek 1990" is.

Daarmee heeft M.J. Jacobs weten te bewerkstelligen dat burgerwoning aan de Broekstraat 28, dat op 15 meter van zijn bedrijf is gelegen, is omgezet tot agrarische bedrijfwoning. Dit in strijd met het bestemmingsplan "Broek 1990", waarmee het van een cotegorie-II omgeving naar een categorie-III omgeving is omgezet. Daarmee is stankcirkel soepeler geworden waarmee J.P. Swinkels zijn bedrijf heeft kunnen uitbreiden en de burgerwoning aan de Broekstraat 28 op slechts 15 meter van zijn bedrijf in het akoestische onderzoek niet als burgerwoning is meegenomen.

Toen A.M.L. van Rooij deze zaak in hoger beroep (zaaknr. 200305600/1 ) won bij de Raad van State voor Mevr. J. van Kessel (Broekstraat 43) weigerden burgemeester en wethouders uitvoering te geven aan deze onherroepelijke uitspraak van de Raad van State. Tegen deze weigering om te beschikken heeft A.M.L. van Rooij beroep aangetekend bij de rechtbank in 's-Hertogenboch en de voorzieningenrechter om voorlopige voorziening verzocht. Bij uitspraak nummer: AWB-04/2696 van 18 oktober 2004 heeft de rechtbank in Den Bosch beslist dat burgemeester en wethouder binnen twee weken na 26 oktober 2004 (verzending) een besluit moeten hebben genomen overeenkomstig de onherroepelijke uitspraak nummer; 200305600/1 van 17 maart 2004 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook die termijn van twee weken hebben burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo opzettelijk overtreden. Noodgedwongen hebben burgemeester en wethouders bij besluit van 23 november 2004 beslist dat na 18 maart 2005 sanctiemaatregelen worden genomen tegen het met de bestemming strijdige gebruik van de burgerwoning aan de Broekstraat 28 door J.M. Swinkels.

Omdat A.M.L.. van Rooij dit alles voor Mevr. J. van Kessel juridisch had gewonnen moest er een wraakactie tegen hem worden gestart. Deze wraakactie is bedacht vanuit de juridische afdeling binnen de gemeente Geldrop-Mierlo, waar dezelfde M.J. Jacobs nu als ambtenaar werkzaam is. Op advies van deze juridische afdeling hebben burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo aan de belangenverstrengelde advocaat mr. M.T.C.A. Smets (Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen te Eindhoven) opdracht gegeven om middels een opgestart Kortg Geding mij te dagvaarden om de waarheid hierover (lees: www.sdnl.nl/ekc-van-kessel-1.htm) van internet af te halen met oplegging van een dwangsom van tweemaal 5000 euro per dag voor elke dag dat het op internet blijft staan.

Hoe die belangenverstengelde CDA-misdaad zich voortsleept kunt u lezen in de nadere openbare stukken die A.M.L. van Rooij hierover aan de Kort Geding rechter in Den Bosch heeft gestuurd (lees: www.sdnl.nl/ekc-van-kessel-5.htm). Daarmee is tevens het eco-terroristische netwerk rondom de nieuw op te richten biomassacentrale in Nederweert, onder verantwoordelijk wethouder M.J. Jacobs, volledig ontmanteld.

Via deze webpagina wordt u van het vervolg op de hoogte gehouden

ing.A.M.L. van Rooij, veiligheids- en milieudeskundige Ecologisch Kennis Centrum B.V.
Ing. A.M.L. van Rooij
Hogere Veiligheidsdeskundige
e-mail: a.vanrooij1@chello.nl
website: EKC
klokkenluiderssite: www.sdnl.nl/../klokkenluiders.htm


Het college van Nederweert. Van links naar rechts: wethouder Jacobs,
burgemeester Suttorp, wethouder Van de Mortel, wethouder Willekens
en gemeentesecretaris Van Grimbergen
Gemeenteraad ven Nederweert

Voor en op het muurtje v.l.n.r. Hubert Mackus (CDA), griffier Judith Goossens, Henk Cuijpers (JAN),
Burg. Henri Suttorp, Lies Evers-van Dijk (CDA), Josephien Tullemans-Geuns (CDA) en Carla Dieteren (JAN).
Achterste rij v.l.n.r.: Ruud Westerveen (JAN), Jac Jacobs (CDA), Maria Frenken-Ras (PvdA),
Bert Scheepers (CDA), Jacques Verlaek (CDA), Stephan Hupkens (CDA), Helma Bongers-Pennings (VVD),
Matthijs Kaan (PvdA), Elly Scheepers-Dings (VVD), Henk Geraets (CDA) en Sjra Peeters (PvdA)
Henry George (1839-1897): De Aarde behoort toe aan alle levende wezens

't Achterom 9a
5491 XD
Sint Oedenrode
Tel. 0413-490387
Fax. 0413-490386


Geachte heer Verlaek,

U schrijft mij: "Geachte heer, uw e mail bericht in goede orde ontvangen, ik wens geen e mail meer van u te ontvangen".

Mijn antwoord daarop is:

  • U bent als raadslid van de CDA en lid van het hoogste bestuursorgaan in Nederweert.
  • U bent dus ook verantwoordelijk voor het feit dat u met die nieuw op te richten biomassa centrale het eco-terrorisme binnen uw gemeente haalt,
  • Dit eco-terrorisme is erop uit om voor eigen geldgewin via die biomassacentrale als dekmantel de Nederweertse bevolking te vergiftigen.

Voor de feitelijke onderbouw, lees: www.sdnl.nl/../poppe-2.htm en www.sdnl.nl/ekc-van-kessel-5.htm en www.milieu.goedbegin.nl

Zodra u zich terugtrekt uit de gemeenteraad van de gemeente Nederweert, en jij geen volksvertegenwoordiger meer bent, zal ik je van de e-mail lijst afhalen. Eerder niet.

Met vriendelijke groeten

ing. A.M.L. van Rooij, veiligheids- en milieudeskundige Ing. A.M.L. van Rooij Hogere veiligheidskundige Tel.: 0413-490387 Fax.: 0413-490386 E-mail a.vanrooij1@chello.nl Website: www.sdnl.nl/ekc.htm Tevens Klokkenluider: www.sdnl.nl/../klokkenluiders.htm


College wil meer armslag bij plan biomassacentrale

onze verslaggever

Nederweert - Het college van B en W van Nederweert heeft de gemeenteraad meer armslag gevraagd om de procedures te versnellen die nodig zijn om de vestiging van een biomassacentrale mogelijk te maken. Het Utrechtse bedrijf Recources Management Holding (RMH) wil de centrale al in 2006 in bedrijf nemen.

Het bedrijf heeft de gemeente gevraagd vaart te zetten achter de procedures, omdat het een aanzienlijke subsidie niet wil mislopen. Het Nederweerter college kan wel begrip opbrengen voor dat argument van RMH.

Het heeft de raad daarom gevraagd de bevoegdheid voor het opstarten van een vrijstellingsprocedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan aan het college te delegeren.

Die delegatie levert het voordeel op dat de gemeente veel sneller kan handelen. Volgens de bestaande spelregels moet een plan eerst in de inspraak worden gebracht. Pas daarna beslist te gemeenteraad over het opstarten van de vrijstellingsprocedure.

B en W van Nederweert vinden het niet verstandig om in deze zaak vast te houden aan de bestaande spelregels. De gemeenteraad komt namelijk slechts een beperkt aantal keren bijeen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de raad pas in april over het opstarten van de procedure kan beslissen. En dat leidt volgens het college tot veel tijdverlies.

RMH heeft inmiddels bij de provincie een milieuvergunning aangevraagd. Verder is een procedure opgestart om een ontheffing te krijgen van de verplichting voor het opstellen van een milieueffectrapportage. De gemeente gaat ervan uit dat RMH in de loop van december een officieel verzoek zal indienen voor de wijziging van het bestemmingsplan. B en W willen pas in januari een inspraakbijeenkomst houden.

Bij de presentatie van de plannen in juni bestond er nog onduidelijkheid over de verkeersafwikkeling bij de biocentrale. Die onduidelijkheid is volgens het college nu weggenomen. RMH heeft met Peelband Beton een overeenkomst gesloten dat het verkeer van en naar de biomassacentrale over het terrein van Peelband Beton kan plaatsvinden. Er hoeft dus geen aparte weg aangelegd te worden naar de centrale.

RMH wil in de centrale, die komt te staan op het bedrijventerrein Aan Veertien langs de Zuid-Willemsvaart, varkens- en kippenmest uit de Peelregio en voedselafval gaan verwerken tot kunstmest, cokes en elektriciteit. Op jaarbasis wil RMH 60 ton mest en 75 ton voedselafval gaan verwerken. De bouw van de centrale kost zestien miljoen euro. Ze levert tien directe en 23 indirecte banen op.

De Limburger.nl van zaterdag 13 november 2004


Nederweert laconiek over 'eco-terrorisme'

Bert Hammes

Nederweert - De eerste schermutselingen over de vestiging van een biomassacentrale in Nederweert zijn begonnen. Milieudeskundige Ad van Rooij vindt dat het bedrijf er niet mag komen.

"Ik ga ervan uit dat u niet als eco-terrorist verder wilt en op grond van bovengenoemde feiten afziet van de bouw van die biomassacentrale in 2006. Uw bevestiging daarop zie ik gaarne per kerende e-mail tegemoet." Met die woorden sluit de Noord-Brabantse milieudeskundige Ad van Rooij de open e-mail af die hij begin deze week heeft verstuurd naar alle gemeenteraadsleden in Nederweert.

Van Rooij, die zichzelf een 'hogere veiligheidsdeskundige' noemt, voert al vele jaren een verbeten strijd tegen alles wat met biomassa en de verwerking daarvan te maken heeft. In het recente verleden heeft hij - overigens zonder resultaat - de Buggenumse stichting Tot Behoud Leefbaarheid bijgestaan in haar strijd tegen de vergassing van biomassa in de Willem Alexandercentrale.

Zodra Van Rooij kennisneemt van plannen die met de verwerking van biomassa te maken hebben, klimt hij in de pen. Ditmaal heeft hij zijn pijlen gericht op de plannen voor de biomassacentrale op het bedrijventerrein Aan Veertien in Nederweert. Het Utrechtse bedrijf Recources Management Holding (RMH) wil daar kippen- en varkensmest en voedselafval gaan verwerken tot kunstmest, cokes en elektriciteit.

Nederweert moet aan die plannen geen medewerking verlenen, vindt Van Rooij. En al helemaal niet aan het voorstel van het college van B en W om tot een versnelde procedure over te gaan om de vestiging mogelijk te maken. ,,Ik ga ervan uit dat u nog niet weet dat daarachter milieumaffia en eco-terrorisme schuilgaat'', zo houdt hij de Nederweerter raadsleden voor.

Wat er dan precies mis is met het plan van het Utrechtse bedrijf geeft hij echter niet aan. De Brabantse deskundige verwijst daarvoor naar een reeks internetsites. Behalve tal van verwijzingen naar internetsites bevat de e-mail ook een forse beschuldiging aan het adres van wethouder en loco-burgemeester Mart Jacobs. Hij wordt door Van Rooij een topcrimineel genoemd. Omdat hij werkt voor de wereldmaffia. Van Rooij vindt daarom dat Jacobs zijn functie bij de gemeente Nederweert moet neerleggen.

Jacobs ligt niet wakker van de beschuldigingen. ,,Die uitspraken zijn nergens op gestoeld'', reageert hij. ,,De biomassacentrale gaat straks draaien met een volledig gesloten circuit. Daarbij komen geen stank en schadelijke stoffen vrij. En wat die beschuldiging betreft, denk ik dat die meneer een beetje overspannen is.'' Ook verantwoordelijk wethouder Peter Willekens tilt niet zwaar aan de bezwaren van de milieuactivist. ,,Op dat soort zaken reageer ik niet'', laat hij laconiek weten. ,,Als hij ons beticht deel uit te maken van de milieumaffia, snapt hij er niets van.''

donderdag 18 november 2004