Wouter Ter Heide . . . . . SDN Homepage <====> Klokkenluiders . . . . Kunst en cultuur

Wilders "democratisch" buiten spel gezet

De mogelijkheid bestaat dat door de massale belangstelling van Wilders" film "Fitna", de website plat gaat bij de eerste vertoning. Om dat te voorkomen, zal Wilders zijn heil niet moeten zoeken op internet, maar bij de omroep. Wat dat betreft raad ik hem aan alle omroepen, zowel de publieke als de commerciële, te vragen zijn film gelijktijdig integraal uit te zenden. Iedereen zal daardoor op hetzelfde moment de film kunnen zien en zijn oordeel daarover kunnen vormen, wat de weg effent voor een Brede Maatschappelijke Discussie (BMD) over de film.

Een niet van bovenaf geregisseerd (Den Haag) inhoudelijk debat, dat in de volle breedte van de omroep gestalte zal krijgen en zal draaien om de vraag of Wilders" kritiek op de islam niet overtrokken of buitenproportioneel, dus irrelevant is. Wat de beantwoording van die vraag betreft, is te verwachten dat de BMD duidelijk zal maken dat het nooit de religie alleen is die model staat voor "het" kwaad. Er is altijd meer aan de hand. Veelal is het een samenspel van politieke, economische en sociale omstandigheden, waarin religie (en datzelfde geldt voor ideologie) een katalyserende factor is.

Redelijkerwijs gesproken mag dan ook worden aangenomen dat de BMD tot het maatschappelijke (dus níet partijpolitieke!) antwoord zal leiden dat het niet van realiteitszin getuigt (zoals Wilders doet) om de islam de zwarte Piet toe te spelen, betreffende "de" oorzaak van "het" kwaad in de wereld. Een uitslag die niet alleen een weldadig uitwerking zal hebben op de verhitte gemoederen, zowel in ons land als ver daar buiten, maar bovendien de PVV democratisch (want geweldloos!) buiten spel zal zetten op buitenparlementaire wijze, hoe paradoxaal of ondemocratisch dit ook klinkt.

Kortom, geen partijpolitieke belangen, maar het gezonde verstand zal uiteindelijk bepalend zijn voor de uitslag van de BMD, met alle consequenties van dien voor de houdbaarheid van ons partijpolitieke bestel.

Wouter ter Heide