Vragen over financiering van nationalisatie van Fortis en ABN-AMRO
Vragen over geld . . . . . SDN homepage <====> Kamerzetel 151 . . . . Schandpaal

De staatsschuld moet niet afgelost worden om pensioenen te behouden

Huizen, 5 oktober 2008
Mist rond de financiering van de overname van Fortis/ABN-Amro door ABP en PGGM

Sent: Monday, November 17, 2008 6:36 PM

L.s,

Zoals uit een onderzoekscircuit naar voren is gekomen en ter kennis gebracht van de redactie van de SDN hebben wij navraag gedaan over de juistheid van die gegevens die op www.sdnl.nl/financiering-miljarden.htm te lezen zijn.

Maar insiders weten dat er een spaarpotje staat bij De Nederlandsche Bank (DNB) van het ABP en PGGM die met hun miljarden geen raad weten, en die miljarden dan maar bij Nout Wellink deponeren tegen een bescheiden rente. Wouter Bos zag zo kans om de miljarden van die twee te lenen tegen 4,2%. Van het ABP was dat 12 miljard en van PGGM 4,7 miljard euro. Dus nieuw geld in de geldmarkt die de deflatoire spaarpot van de pensioenfondsen omvormt naar niet-inflatoire geldschepping vanuit het spaarkapitaal bij DNB, om de leemtes in de liquiditeit op te vullen; maar dan wel tegen een rente van 8,5 procent.

Dat is kassa voor minister Bos. Journalisten en Kamerleden zouden eens wat vragen kunnen stellen, bij Pauw en Witteman bijvoorbeeld, omdat het spaarfonds voor de AOW meer voor de hand ligt om de vergrijzing later te kunnen financieren met de renteopbrengst en de koerswinst op de aandelen. Die omissie vind ik een kwalijke zaak, omdat het hele volk lijdt onder de crisis, maar alleen de pensioenfondsen en de Staat der Nederlanden als volledig eigenaar van DNB de vruchten plukken van dit monetaire noodverband. Da's niet eerlijk Wouter !!

Deze vragen aan DNB, PGGM en ABP leverde min of meer hetzelfde antwoord op. Bij PGGM zei de voorlichter: "Geen commentaar, dat doen wij nooit in zulke zaken". Bij het ABP zei de voorlichter: "Dit is een spookverhaal, op dit soort geruchten reageren wij niet". Daaruit kunnen we concluderen dat het niet waar zou zijn wat hierboven wordt vermeld t.a.v. de financiering van de overname van Fortis en de ABN-Amrobank. Bij de Nederlandsche Bank reageerde de voorlichter net als bij PGGM: "Over dit soort zaken brengen wij nooit informatie naar buiten".

Dat snappen wij beslist, maar het legt wel de controlerende verantwoordelijkheid bij het parlement om helderheid te krijgen. Want dan blijft de vraag nog steeds: Waar komen die miljarden plotseling dan vandaan ?! Rita Verdonk verwijst naar een staatslening die Wouter Bos had uitgeschreven, maar daarover heeft niemand iets gehoord. Wie heeft die lening gefinancierd? De suggestie om het spaarfonds voor de AOW daarvoor te gebruiken ligt toch duidelijk voor de hand, maar ook daarover doodse stilte. Nog los van de bijdrage aan de financiering van de vergrijzing die met de toekomstige koerswinst en de rentebetalingen aan de staat en gepensioneerden garantie voor hun koopkracht biedt. De betaalbaarheid van de AOW vormt dan geen probleem meer.

En achterliggende vragen zijn: Wanneer ABP en PGGM die miljarden toch niet beschikbaar hebben gesteld, waarom en bij welke bank zijn die miljarden dan gedeponeerd? Kapitaalvlucht uit dollarlanden, vanwege de voorkennis van DNB-president Nout Wellink over o.a. de IJslandse bank? Zijn ABP en PGGM wel gewaarschuwd door Wellink, en werden de fondsen opgevangen door DNB? De spaarders, provincies en gemeenten zijn vanwege het zwijgen van Wellink wel het schip ingegaan. Dat schept verantwoordelijkheid.

Op Maandag 17 november 2008 gaf professor Kleinknecht zijn visie op de eventuele ontwikkeling van een recessie in Nederland. Hij stelde dat de Nederlandse regering zelf bepaalt of we in een recessie terecht komen. Hij stelde ook dat een oplopen van de staatsschuld, die gepaard gaat met stimulerende uitgaven, geen probleem is, omdat in verhouding tot het buitenland onze staatsschuld buitengewoon laag is. Hij vermeldde dat o.a. Japan een staatsschuld heeft van 200 procent van het Netto Binnenlands Product, België ruim 100 procent, de Verenigde Staten 80 procent en Nederland slechts 38 procent van het Netto Binnenlands Product aan staatsschuld heeft. Deze cijfers geven een verbijsterend inzicht in de demagogie die de regering en de politiek uitstorten over de burgers met betrekking tot de verschrikkingen voor onze kinderen die de onverantwoorde schuld moeten erven van deze spilzieke generatie. Hoe zit dit dan in de hiervoor genoemde landen? Prof. Kleinknecht bezag onze staatsschuld als een van de laagste.

De misleiding door de overheid van de bevolking is overduidelijk, en hele hordes van politici papegaaien het adagium van Balkenende c.s. klakkeloos na, zoals Rita Verdonk op de beurs van MKB Midden-Nederland.

M.vr.gr.

R.M. Brockhus
Westkade 227
1273 RJ Huizen
E-mail: sdn@planet.nl
Website: http://www.sdnl.nl
Tel. 035-5268153