Woonwagenkamp belastingparadijs

IRM . . Juristen . . EU Grondwet <===> SDN . . Klokkenluider . . Ruud Rietveld

De Telegraaf
 
  Woonwagenkamp belastingparadijs

Fiscus hief maar 3% bij bewoners! Pagina 13

door Martijn Koolhoven

 
 
MAASTRICHT, zaterdag
        Kampers op het grootste woonwagenpark van Nederland, de Vinkenslag nabij Maastricht, blijken tien jaar lang dankzij een speciale regeling over hun verdiensten niet meer dan 3 procent inkomstenbelasting per jaar te hebben betaald.
        Deze krant heeft inzage gekregen in vertrouwelijke documenten waaruit de uiterst gunstige voorwaarden blijken. Doordat de Belastingdienst jarenlang onvoldoende toezicht en controle kon uitoefenen, was de fiscus niet in staat de juistheid van de opgave te verifiëren.
       De speciale regeling van de Belastingdienst, die blijkt te dateren uit 1993, is na het ontmantelen van de vrijstaat Vinkenslag stopgezet. Hoewel de fiscus de regeling al per 1 januari 2003 had opgezegd, was ze pas na de inval ook in staat hier gevolg aan te geven.
       Omdat de kampers nu voor het eerst reële belastingaanslagen ontvangen, leidt dit tot grote beroering op het kamp.
       De regeling hield onder meer in dat de kampers hun belastingaangiften konden laten afhandelen door een ´tussenpersoon´ op het kamp.
       De belastingplichtigen kregen echter geen kennis van hun feitelijke aangiften.



       Bovendien mochten de kampers op de Vinkenslag hun eigen belastingloket inrichten dat de zaken met de Belastingdienst afhandelde. Hierdoor verviel de voor alle ondernemers geldende ´administratieplicht´ en ´bewaarplicht´.
        Uit onderzoek van deze krant blijkt dat er oud-ijzeren autohandelaren op de Vinkenslag zijn die sinds 1993 niet meer dan 3 procent belasting hebben betaald over hun bruto-omzet. Bij een omzet van bijvoorbeeld 100.000 euro werd aan het einde van het jaar 3000 euro met de Limburgse Belastingdienst afgerekend.
        De Belastingdienst in Limburg bevestigt dat een speciale regeling met de kampers van de Vinkenslag per 1 januari is stopgezet. Topman van de dienst R. Schoenmaekers weigert in te gaan op de inhoud van de Vinkenslag-regeling, die in een notitie is vastgelegd en bekend is als ´het ondersteunend traject´. Twee jaar geleden al, eind 2002, was de fiscus van plan om de Vinkenslag-regeling stop te zetten, maar het duurde tot december vorig jaar voordat dat een feit was.
 
 

        Zie ook pagina 13

 

Terug naar pagina
 
 

14 februari 2004

 


Een beerput vol met stinkende verrassingen