de Raad van Discipline bestond uit 6 personen; te weten: mr. P.H. van Ginkel als voorzitter
en mrs. W.L. Harenberg, E.M.M. van de Loo, W.M. Poelmann, E.J. Verster als raadsleden


IRM . . Juristen . . EU Grondwet <===> SDN . . Klokkenluider . . Ruud Rietveld

Advocatenterreur door verplichte procesvertegenwoordiging en corrupt rechtssysteem


De Telegraaf
 
 
       Ruim drie maanden onderzoek heeft de Amsterdamse politie nog geen zicht gegeven op de daders van de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra. Tientallen verhoren van getuigen, vrienden, relaties en familieleden van de vermoorde zakenman schetsen wel een ontluisterend beeld van de slangenkuil, waarin Endstra in de laatste jaren van zijn leven terechtkwam. De huizenhandelaar zat stevig in de houdgreep van de onderwereld en kon zich daar – in tegenstelling tot enkele zakenpartners – niet meer aan ontworstelen.

Willem Endstra’s CRIMINELE ERFENIS

Politie krijgt na 3 maanden informatie over schokkend motief voor zijn liquidatie

door JOHN VAN DEN HEUVEL

 
 
AMSTERDAM, zaterdag
       WAS Willem Endstra in de laatste maanden van zijn leven zo desperaat dat hij zelfs een ’hitman’ wilde inschakelen om zichzelf te kunnen beschermen? Het politieonderzoek naar de moord op de omstreden vastgoedhandelaar leverde de afgelopen maanden soms verrassende, om niet te zeggen bizarre informatie op.
        De Amsterdamse recherche blijkt te beschikken over een verklaring van een criminele informant, waaruit naar voren komt dat Endstra een paar weken voor zijn dood zelf zou hebben getracht een huurmoordenaar te ronselen. De zakenman was het — volgens de bij de politie afgelegde verklaring van de informant — zo beu dat hij voortdurend door criminelen werd afgeperst, dat hij een rigoureuze stap voorbereidde. Een tussenpersoon met connecties in de onderwereld zou door Endstra zijn gevraagd een aanslag te plannen op degene die hem het meest dwars zat: Heineken- ontvoerder Willem H.
       
Moordscenario
        Maar het moordscenario van Endstra bleef niet geheim. Bij de ’tegenpartij’ lekte uit dat de onroerendgoed-tycoon bezig was met een wanhoopsoffensief. Bovendien was al eerder bij de onderwereld bekend geworden dat Endstra in het najaar van 2003 vertrouwelijke gesprekken met de politie voerde over bedreigingen uit criminele hoek aan zijn adres. Dat de moordaanslag op Endstra op 18 mei op de Apollolaan een antwoord was op diens gewelddadige plannen is volgens politiebronnen een reële optie, die momenteel nog diepgaand wordt onderzocht.
       
Hij wilde Heineken-ontvoerder Willem H. door huurmoordenaar uit weg laten ruimen”

De verhoren van personeel van Endstra en van de man die op het moment van de aanslag naast de vastgoedondernemer liep, David Denneboom, heeft de politie ook opmerkelijke informatie opgeleverd over de gebeurtenissen op 18 mei. Endstra bleek de twee mannen, die al de hele ochtend voor zijn kantoor op een bankje zaten, zelf te hebben opgemerkt. Hij vond de types zo verdacht dat hij zijn zakenvriend David Denneboom, die toevallig op kantoor was, vroeg even mee naar buiten te lopen.
       Op het moment dat het tweetal de deur uitging en een ogenblik naar de mannen op het bankje keek, werden zij van achteren benaderd door een persoon die een vuilniszak om zijn hand droeg. Volgens Denneboom begon Endstra op dat moment te schreeuwen; ’neen, neen!’, waarna de onbekende man vrijwel direct het vuur opende. Denneboom heeft verklaard dat Endstra eerst werd neergeschoten, waarna er gericht een schot werd afgevuurd op Dennebooms been. Pas daarna schoot de moordenaar, die waarschijnlijk in een portiek heeft staan wachten, op het hoofd van de inmiddels op de grond liggende Endstra.
       Al op de dag van de gewelddadige dood van Endstra, nam de recherche de administratie van al zijn vennootschappen in beslag. Uit de stukken en uit verhoren van (soms voormalige) zakenpartners en medewerkers van Endstra, leidt de recherche af dat de ondernemer zakelijk gezien in een isolement verkeerde. Een van zijn belangrijkste vennootschappen, Museum Vastgoed BV (waarvan vastgoedhandelaar Klaas Hummel en Endstra beiden voor 50 procent aandeelhouder waren) werd al in 2002 ’uitgekleed’.
       In een brief van Museum Vastgoed d.d. 9 juni 2004, die bij deze krant in het bezit is, schrijft Klaas Hummel dat hij twee jaar daarvoor tot een ontvlechting besloot vanwege ’bestaande verdenkingen van strafbare feiten tegen de medeaandeelhouder, de heer W.A.A.P.M. Endstra’. Nieuwe activiteiten worden ontplooid in een nieuwe vennootschap, Lapidus Holding BV., zo schrijft Hummel. ’En daarvan ben ik de enige aandeelhouder.’
       
Afpersingspraktijken
       Hummel heeft recent tegenover de politie ontkend dat ook hij, zoals Endstra beweerde, slachtoffer was van afpersingspraktijken. Hummel gaf wel toe te hebben geconstateerd dat Endstra criminele contacten onderhield, onder andere met Heineken-ontvoerder Willem H., die in restaurants wel eens ongevraagd zou zijn aangeschoven bij zakendiners. Naast H. doken eind jaren negentig ook andere bekende criminelen op in Endstra’s omgeving, onder wie Sam Klepper en John Mieremet.
       
„Wim was al wekenlang de weg kwijt. Hij wist het gewoon niet meer”

Maar volgens Hummel heeft hij zich, anders dan Endstra, bijtijds kunnen ontworstelen aan dit criminele clubje en deed hij nimmer zaken met ze. Of dit ook geldt voor Jan-Dirk P., een andere zeer vermogende vastgoedhandelaar met wie Endstra in het verleden volop zaken deed, wordt nog steeds onderzocht. P. werd in juni van dit jaar aangehouden, toen tijdens het Endstra-onderzoek verdenkingen rezen van strafbare feiten. Na een paar dagen voorarrest werd P. weer vrijgelaten, maar hij is nog steeds verdachte.



• Heinekenontvoerder Willem H. en Wim Endstra. Volgens een politie-informant zou Endstra kort voor zijn dood plannen hebben gehad om zijn ’partner in crime’ uit de weg te laten ruimen.
• Artsen vechten tevergeefs voor het leven van vasthoedhandelaar Willem Endstra, die op18 mei van dit jaar voor zijn kantoor op de Apollolaan door een huurmoordenaar onder vuur werd genomen.
FOTO: RICHARD MOUW
• De boerderij van vastgoedhandelaar Jan-Dirk P. (inzet), die door Heineken- ontvoerder Willem H. van beveiligingscamera’s zou zijn voorzien.

       Ook van Jan-Dirk P. weet de politie dat hij eind jaren negentig via Endstra in contact is gekomen met Heinekenontvoerder Willem H. De banden waren in eerste instantie zo innig, dat H. zelfs de beveiliging mocht regelen van een boerderij van P. in de omgeving van Wilnis. Pas later, toen Jan-Dirk P. in de gaten kreeg dat de connecties met H. problemen konden opleveren, werd het zakendoen met Endstra op een laag pitje gezet. De laatste maanden voor zijn dood, zouden er weer enkele transacties tussen beiden vastgoedmagnaten zijn geweest. In tegenstelling tot Hummel en P. bleef Endstra wel ontmoetingen hebben met Willem H., al is voor de politie onduidelijk of die contacten door Endstra nu wel zo gewenst waren. Maar de zakenman slaagde er niet meer in zich te onttrekken aan zijn criminele partners. Hij kwam niet meer los van Willem H. en ook de Amsterdamse topcrimineel John Mieremet bleef in zijn vaarwater zitten. Ruim drie maanden voor de moord op de vastgoedmagnaat liet het bedrijf The Blues Company beslag leggen op al het onroerend goed dat Endstra persoonlijk bezat. De in het Belgische Neerpelt gevestigde onderneming is eigendom van Ria Eelzak, de levenspartner van Mieremet. De voormalige zakenpartner van Sam Klepper probeert door de beslaglegging nog ettelijke miljoenen euro’s te vangen uit de erfenis van Endstra, die door Mieremet in deze krant ooit werd betiteld als de ’bank van de onderwereld’.
       
Wanhoop
       De problemen met topcriminelen, zakenpartners die hem in de steek lieten, geldinstellingen die zich terugtrokken, justitie die hem steeds feller op de huid zat en de publicitaire schade die hij daarvan ondervond, maakten dat Endstra in de laatste fase van zijn leven eigenlijk volledig klem zat. Een relatie die ook door de politie werd verhoord: „Wim was al wekenlang de weg kwijt. Hij wist het gewoon niet meer. Zo’n stap om in het ’milieu’ een huurmoordenaar te ronselen was natuurlijk onvoorstelbaar dom, maar waarschijnlijk uit wanhoop geboren. Wim besefte dat hij met een been in het graf stond en het andere been er zonder hulp niet uit zou houden. Maar die hulp kon niemand hem meer geven.”
       


14 augustus 2004

Een beerput vol met stinkende verrassingen

    Ruud Rietveld reageert op 'DE ETHIEK VAN DE RABOBANK'
    Open brief aan rechter Croes met felle kritiek op zijn rechtspraak
    Faxbericht aan mr. Maes van Kees Griesdoorn over schijneisers
    Open brief aan rechter Croes met felle kritiek op zijn rechtspraak
    Verklaring van mevr. A. Mesman-tulp over haar bestuursfunctie
    Advocaat van de vereniging grootste obstakel om executie te voorkomen
    Open brief aan de gemeente Elburg en de pers over Bospark Dennenrhode
    Briefwisseling van advocatenkantoor Dommerholt & van Dijk en st. SDN
    Accountantsverklaring HZW over effectieve winst per caravan of chalet
    Document met procedure tegen mr. Maes van Dommerholt & van Dijk in Zwolle
    Rijke fantasie van Maes zonder tussenkomst van de rechter
    Convenant tussen Zitter, Vos en ver. Verontruste recreanten (Giesdoorn)
    Krantenartikel en een open brief aan rechter L.A. Croes over nalatigheid
    Brief aan SDN met de sommatie om de website van Rietveld te verwijderen
    Overzicht van door Maes aangevoerde eisers waarvan de meeste vals bleken
    Interconnex komt op voor de belangen van gedupeerde Rabobank cliënten.
    Mailbericht over De Week Willibrord Frequin m.b.t. uitzending van 11 november
    Erkenning van Dommerholt & van Dijk Advocaten over onrechtmatigheid van beslag
    Historie en relaties van de Camping-boerderij 'Welgelegen' te Voorthuizen
    Herverkaveling met hogere prijzen en halvering ven het toegewezen oppervlak
    Erkenning van mr. Sigmond dat hij op 28-3-2002 wist van de documenten
    De verbannen website van Ruud Rietveld: 'Campingmaffia veertig jaar actief'
    Verwijt aan mr. Sigmond over z'n inactiviteit. Wel betalen, maar niet kunnen halen!
    Kadastrale gegevens en in- en uitschrijvingen bij de Kamer van koophandel
    Kadastergegevens Kamer van Koophandel van conglomeraat van parken van Bergervoet sr.
    André Horlings vertelt zijn bevindingen over malafide praktijken in de campingwereld
    De spionnen van Bergervoet met afluisterpraktijken en handlangers in de politiek
    Het ondoorzichtige netwerk wordt onthuld met gegevens uit de Kamer van Koophandel
    Foto's van de sloop van de natuur t.b.v. geldelijk gewin voor de Campingmaffia
    De ontstaansgeschiedenis met de Rabobank als spin in het web van misleiding en uitbuiting
    Slagerspraktijken van deurwaarder Van der Meer en Philipsen in dienst van Bergervoet c.s.
    Een serie losse aantijgingen tegen mij (Rietveld) wegens onjuiste, vermeende kwalijke zaken
    Onzuivere koffie geschonken door Notaris van de Wees met ontkenning van het convenant
    De constructie en dwarsverbanden tussen de conglomeraten van de grote recreatieparken
    Het werk als undercover informant voor het FIOD kwam later terug als een boemerang
    Ruud Rietveld doet aangifte bij de politie in Barneveld wegens bedreiging met de dood
    Voorlopige conclusie van Rietveld aan de recreanten en semi-permanente bewoners
    Bewijs van verstrengeling van de Rabobank met de beleggers in de recreatieparken
    Van Ginkel, 'n voorbeeld van de mentaliteit van caravan- en chaletverkopers
    Helder geval van incompetentie en corrupte handelingen en manipulatie
    Zwendelpraktijken van mr. R.J. Sark van De Kempenaer Advocaten in Arnhem
    Overzicht van een zwarte lijst van dubieuze praktijken door glibberige advocaten
    Overzicht van publicaties in de Telegraaf over financiële schandalen bij de Rabobank
    Slimme constructies om gemeenten om de tuin te leiden door gebrek aan (fiscaal) inzicht
    Achtergrond over de handelsregisterhistorie van Aegon Recreatie BV
    Voorbeelden van chicanes die mensen in de financiële en emotionele ellende storten
    Waarschuwing voor aspirant kopers van caravans, campers en chalets in de recreatie