Keiharde munt en hoge woonlasten maken van Hongkong prijzige stad

EuroStaete . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Zwitserse onderzoekers vergeleken de kosten van levensonderhoud in 145 steden



van 6 augustus 1997

GENÈVE - Torenhoge huisvestingskosten en een keiharde munt hebben van Hongkong de op een na duurste stad ter wereld gemaakt na Tokio. Onder de tien duurste werkplekken voor werknemers van buitenlandse bedrijven bevinden zich acht Aziatische steden. Moskou, de op twee na duurste stad, en Sint Petersburg op de tiende plaats zijn de enige niet-Aziatische steden. Dat blijkt uit een onderzoek Corporate Resources Group, een adviesbureau in Genève. De Zwitserse onderzoekers vergeleken de kosten van levensonderhoud in 145 steden met die van New York.

Naast de huisvestingskosten zijn de prijzen van bijna 200 producten vergeleken waaronder levensmiddelen, kleding, auto's, alcohol en theaterbezoek. De prijs van dit pakket in York is in het onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd, op 100 gesteld. Lijstaanvoerder Tokio had een score van 170, wat betekent dat het leven voor een buitenlander in de Japanse hoofdstad 70 procent duurder is dan in de Amerikaanse stad. Osaka, dat in vorige onderzoeken steevast de tweede plaats achter Tokio bezette, zakte naar de vierde plaats met een score van 148. De Japanse steden werden in vergelijking met het onderzoek van een jaar geleden ongeveer 15 procent goedkoper door de koersval van de yen tegenover de Amerikaanse dollar.

De dure dollar heeft de Europese steden relatief goedkoper gemaakt. Amsterdam is in het onderzoek pas terug te vinden op een gedeelde negentigste plaats met een score van 82. De Nederlandse hoofdstad is daarmee net zo duur als Bogota, Boston, Athene, Brisbane, Madrid en Dakar. Ook alle Duitse steden zijn door de koersstijging van de dollar nu goedkoper dan New York. Voor het eerst komen de vanouds dure, Zwitserse steden Genève en Zürich niet meer voor in de toptien. Daarentegen steeg Londen veertien plaatsen. De Britse hoofdstad werd flink duurder door de koersstijging van het pond en de gestegen huisvestingskosten.

De dollar maakte de Amerikaanse steden fors duurder. Zo steeg New York van de 38ste plaats vorig jaar naar de 3lste plaats. Voor steden in Zuid-Amerika, waar veel landen hun munt aan de dollar hebben gekoppeld, geldt hetzelfde. Het Braziliaanse Sao Paulo, de duurste stad op dit continent, steeg naar de vijftiende plaats. Zwakke valuta zorgden voor een daling op de ranglijst van de Afrikaanse steden. In Caïro, dat net zo duur, is als New York, is de buitenlandse werknemer het meeste geld kwijt. Een na laatste op de ranglijst is het Zuid-Afrikaanse Johannesburg door de koersval van de rand. Alleen Madras in India is nog iets goedkoper.


    De kosten van levensonderhoud voor buitenlanders in enkele van de 145 steden, vergeleken met New York (= 100)


Commentaar:

Wat uit de grafiek en het commentaar op het onderzoek zelf niet is af te lezen, is dat de welvaartsbeleving van de burgers een geheel andere kan zijn dan hier gesuggereerd wordt. Een andere interpretatie van deze grafiek is ook dat met name Nederland, wat de kostprijs per eenheid product betreft, zich op de wereldmarkt positioneert aan de kop van de ontwikkelingslanden zoals Mexico, Zuid-Afrika en India. Iets wat tot nadenken zou moeten stemmen. Het blijkt dan dat Nederland met zijn loonkosten tegen vrijwel de gehele geïndustrialiseerde wereld kan opboksen. Of dat nu zo'n geweldige prestatie is wagen wij in twijfel te trekken. Het produceren voor de wereldmarkt voor een hap rijst, of voor een bord aardappelen ontloopt elkaar niet zoveel. Het inmiddels zo beroemde "Poldermodel" heeft zo zijn negatieve kanten.

Juist het opmerkelijke feit dat de verpaupering van enkele miljoenen Nederlanders een kritisch niveau lijkt te hebben overschreden is een ander facet aan de grafiek, waarop we bepaald niet trots behoeven te zijn. Wanneer een bisschop moet zeggen "Ga maar brood stelen om te kunnen overleven", in een land dat voor tientallen miljarden aan voedseloverschotten exporteert, dan moet je je moet men zich wel afvragen of er niet iets mis is met de structuur van onze economie en de intelligentie van de elite die onze economie bestuurt.

Het is ook duidelijk dat de Aziatisch Tijgers met hun "booming economy" en verovering van de wereldmarkt niet in staat blijken te zijn om deze exportkracht te vertalen in lokale welvaart en vooral in welzijn. De grafiek geeft dus een zeer eenzijdig beeld met uitsluitend de nominale kostprijs van levensonderhoud vanuit een globaal perspectief. Niets, maar dan ook niets méér dan dat.


Uit de Volkskrant van 16 januari 2003

Amsterdam is veel duurder geworden

Van onze verslaggever

AMSTERDAM - Amsterdam heeft een flinke sprong omhoog gemaakt op de lijst van duurste steden. De hoofdstad steeg van de veertigste naar de twintigste plaats en passeert daarmee steden als Moskou, Washington en Mexico City.

Zuid-Amerika en Zimbabwe spotgoedkoop

Volgens de Economist Intelligence Unit (EIU), die de cijfers jaarlijks publiceert, komt dit vooral door de euro. Die is het afgelopen jaar fors duurder geworden ten opzichte van de dollar. Ook de introductie van de euro en de daarmee gepaard gaande prijsverhoging, heeft effect. Alle steden in de eurozone zijn daardoor relatief duurder geworden, maar Amsterdam is veruit de snelste stijger.

Bij het berekenen van de prijzen neemt de EIU het leven van de expat als uitgangspunt. Om de kosten van levensonderhoud te berekenen zijn 160 producten uitgekozen, variërend van voedsel tot toiletartikelen en van kleren tot de kosten van een werkster, een huurauto en stroom. Multinationals gebruiken de lijsten van de EIU om de onkostenvergoedingen te berekenen voor medewerkers in het buitenland.

De Japanse steden Tokyo en Osaka voeren de ranglijst nog steeds aan, gevolgd door de Noorse hoofdstad Oslo, die Hong Kong voorbij ging. Londen blijft de duurste stad van de EU. Het leven in de Britse hoofdstad is 16 procent duurder dan in Amsterdam. De duurste stad van de VS, New York, viel uit de top tien, onder meer door de val van de dollar, en is nu goedkoper dan Parijs.

Grootste daler was Buenos Aires. Door de economische crisis en de val van de peso daalde de Argentijnse hoofdstad van de 21ste naar de 130ste plaats op de lijst. Ook andere steden in Latijns Amerika zijn het afgelopen jaar veel goedkoper geworden.

In Afrika variëren de prijzen voor expats sterk. In Libreville is het leven maar liefst 24 procent duurder dan in Amsterdam. Daarmee neemt de hoofdstad van Gabon de vierde positie in op de EIU-lijst. In Zimbabwe echter is het leven spotgoedkoop. Door het beleid van Robert Mugabe, die de economie efficiënt om zeep heeft geholpen, is de hoofdstad Harare inmiddels de allergoedkoopste ter wereld. New Delhi, Mumbai (het voormalige Bombay) en Manilla volgen op korte afstand.