Europees Parlement eist prioriteit voor bescherming gezondheid


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English

Juli 1999

Door Simon van Putten

Brussel - Het Europees Parlement vindt dat in de gemeenschapswetgeving absolute voorrang moet worden gegeven aan preventieve bescherming van de gezondheid. Het veroordeelt in een resolutie, die op 22 juli werd goedgekeurd, de houding van de Belgische regering bij de aanpak van de dioxinecrisis; ze is verscheidene van haar verrichtingen jegens de EU en de andere lidstaten niet nagekomen. In de Unie bestaat nog geen levensmiddelenwetgeving. Het merendeel van de regelgeving heeft de vorm van een richtlijn; omzetting daarvan in de wetgeving van de lidstaten kan leiden tot ernstige verstoring in het vrije verkeer van goederen.

Maar hierdoor wordt niet altijd het belang van de consument gediend. Het voortdurend streven naar versterking van de concurrentiepositie leidt tot kostenverlaging en daardoor mogelijk tot gevaarlijke praktijken, aldus het EP. Het parlement dringt nogmaals aan op een totaalverbod op dierlijk meel in veevoeders. De Europese Commissie wordt voorstellen gevraagd die het recyclen in diervoeders beperken tot grondstoffen en procedures die veilig zijn voor de consument. In september zal een tijdelijke commissie worden ingesteld om een onderzoek te doen naar de bestaande lacunes in de levensmiddelenwetgeving.

    Geloofwaardigheid

De Finse landbouwminister Kalevi Hemila stelde vast dat de dioxinecrisis de geloofwaardigheid van het productiesysteem heeft ondermijnd. De consument verwacht terecht een snelle en efficiënte actie om de stabiliteit op de levensmiddelenmarkt te herstellen, aldus Hemila. Overigens wees de minister er op dat de veterinaire wetgeving van de EU al tot de strengste ter wereld behoort. Voor derde landen levert dat zelfs irritatie op. In het debat werd herinnerd aan een uitlating van Commissievoorzitter Prodi, die een onafhankelijk agentschap in het leven wil roepen voor geneesmiddelen en voedsel. Dit druist evenwel in tegen de wens van velen in het parlement die een instantie wensen die onder de Commissie valt, maar verantwoording schuldig is aan het parlement.

Rijk van Dam, vertegenwoordiger van de kleine christelijke partijen, ziet niet veel in de gewoonte om na iedere crisis weer een nieuw bureau in het leven te roepen. Met meer bureaucratie krijg je geen veiliger voedsel. Jan Mulder (liberale fractie) drong er op aan zo snel mogelijk initiatieven te ontwikkelen voor een Europees voedselbeleid. Het zou mooi zijn als de EU, als grootste handelsblok, voedselkwaliteit aan de consument garandeert, Maar dat houdt wel in dat van producenten van buiten de EU dezelfde garantie kan worden gevraagd.

Albert Jan Maat (christen-democratische fractie) meent dat het nationale strafrecht in staat moet zijn tot een snelle aanpak van wetsovertreders. De Belgische boeren zijn de dupe geworden van een soort natuurramp, aldus Maat. Hier ligt een taak voor de EU. Commissaris Fischler liet evenwel weten dat er van EU-hulpverlening aan de Belgische boeren geen sprake kan zijn aangezien er geen rechtsbasis is. Het mengen van veevoer met stoffen die een hoog dioxinegehalte hebben, is geen zaak die ligt op het terrein van dierziekte maar is een misdadige activiteit, aldus Fischler. Alleen in geval van dierziekte kan steun worden verleend. De Commissie is al wel akkoord gegaan met acht nationale steunmaatregelen.

Simon van Putten



    Archiefbijlagen bij de SDN op internet:

  • pronk-1.htm
    Brockhus - op vakantie - kwam Jan Pronk jaren geleden tegen op vliegveld Maastricht

  • pronk-2.htm
    Met de preventiegedachte streeft het Ecologisch Kennis Centrum B.V. naar een schoon milieu

  • pronk-3.htm
    Aangetekende brief (3-10-98) aan minister Pronk als reactie op zijn antwoord DWL/98085370

  • pronk-4.htm
    Herinneringsbrief aan minister Pronk wegens het uitblijven van zijn antwoord plus toevoeging

  • pronk-5.htm
    Antwoord van minister Pronk aan R.M. Brockhus op de brief d.d. 11 september 1998

  • pronk-6.htm
    Minister Pronk op internet aan zijn jas getrokken om inhoudelijk te reageren

  • alders1.htm
    Antwoord van minister Alders aan Remy Poppe van de Socialistische Partij over wolmanzout

  • http://www.sdnl.nl/ekc/ekc-gs02.htm
    Verzoek onmiddellijke intrekking van milieuvergunningen voor shredderen van afvalhout en sloopafval

  • pronk-9.htm
    Reactie op brief van drs. Geelen (VROM) en z'n antwoord 'Voor kennisgeving aangenomen'

  • kpf.htm
    De Informatie-eclips en het Kanker Preventie Fonds

  • claim-3.htm
    Schadeclaim-formulier voor indiening bij de Staat der Nederlanden

  • irm-24.htm
    Brief van Prof. dr. F. Bovenkerk (criminoloog) aan de Hoofdofficier van Justitie

  • irm-43.htm
    Brief van EKC aan de Minister van Justitie Sorgdrager