De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt! Rente betalen over bijgedrukt geld van DNB?

Aandelen, Beurskoersen en Rente binnen de EMU

EuroStaete . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <==> SDN . . Staatsschuld . . Discussie . . Crisisdebat

De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt.
Maar wie wordt er uiteindelijk op afgerekend; en wie betaalt de rekening?

Dag vrienden, echte vrienden meen ik te mogen stellen.

Ik heb genoten van onderstaand commentaar op het financieel redden van Cyprus. Duidelijk is dat men niet in de gaten heeft dat o.a. het ESM-fonds niet is gevuld met betalingen van de leden, maar slechts voor een klein deel. De rest is doodgewone 'haute finance', ofwel geldschepping uit het absolute niets, de hoge hoed. Niemand van alle EU-burgers heeft ook maar een grijpstuiver betaald voor de investering in al die reddingoperaties.

Alle financiële steun komt uit de standaard monetaire politiek met geldschepping uit het luchtledige door de centrale bank van Europe ECB of met licentie daarvan door een landelijke centrale bank. Voorbeeld is o.a. de overname van ABN-AMRO en Fortis Nederland in 2008. Zowel Rutte als Jan de Wit van de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel zeiden (met hun aan mij persoonlijk verklaarde uitspraak) dat zij geen idee hadden waar dat geld vandaan is gekomen dat Wouter Bos als minister van Financiën had overgeboekt (cash betaald) naar de Belgen in 2008.

Wat wij meemaken met de daling van de koopkracht en het bezuinigen op de staatsuitgaven resulteert in een stijgende werkloosheid zonder dat die drie procent bereikt kan worden. Het is bezuinigingen op een cirkel, en dan bijt de slang in zijn eigen staart. Duidelijk is ook dat veel mensen menen te weten wat geld is, terwijl zelfs Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen mij bij zijn leven schreef: "Van geld heb ik geen verstand". Als dat zo was en is, wat verwachten wij dan van de onnozele Mark Rutte die de ene blunder na de andere maakt als het om de monetaire crisis gaat?

Het vullen van de gaten tussen de banken die ontstonden doordat de banken elkaar niet meer vertrouwden, waardoor geen kortlevende kredieten, ofwel kortlopende geldschepping mogelijk was, dat de ECB met noodmaatregelen die kraters in de geldomloop ging dichten met nieuw gecreëerd geld. De geheimzinnige gereedschapskist van de Europese Commissie is doodgewoon de op te lage toeren draaiende geldpers, maar dat mag de burger niet weten.

De Amerikanen drukken op dit moment ca. 85 miljard dollar per maand bij aan nieuw geld om de economie uit het slop te trekken, waardoor de beurs op Wall Street als een grote spons het overgrote deel daarvan opzuigt als inflatoire koerswinst. Ook in Japan wordt per maand ca. 50 miljard euro aan waarde aan nieuwe Yens bijgedrukt om dezelfde reden, plus nog eens ter bestrijding van de deflatie waar Japan als tientallen jaren last van heeft. Kortom, alle kritiek die ik ook over mij heen krijg, omdat ik een ander verhaal vertel dan de met oude theorieën opgeleide figuren ventileren, neem ik maar voor wat het is. Toch hoop ik dat het inzicht in de structuur van ons geld en geldsysteem zal doorbreken, waarvoor ik prof. Bas Jacobs een compliment heb gemaakt

Dag prof. Jacobs,

Compliment voor uw inbreng bij Buitenhof van 31 maart 2013. Eindelijk een helder betoog.

    Enkele begrippen, vragen en voorstellen die voor de kijker zeer wazig zijn:
  1. Hervormingen (van wat, en is dat verbetering of verslechtering; en van wat dan?)
  2. Herkapitalisatie, wat houdt dat in? Waarmee en door wie?
  3. Bezuiniging, is dat niet alleen een krimp van de economie, waardoor we 'sterker uit de crisis komen'?
  4. Zombiebanken, zijn dat niet alleen stilstaande pseudo-spaarpotten met een negatief vermogen?
  5. Geld, wat is dat eigenlijk? En kapitaal, (spaar)vermogen en liquiditeit, staan die niet haaks op elkaar?
  6. Waarom de fobie voor de staatsschuld die nu ook met 1,149 biljoen vermogen de basis is voor de pensioenen?
  7. Waar komen de miljarden vandaan die de dekking van de pensioenfondsen nu plotseling stabiliseren?
  8. Waar kwamen de miljarden vandaan om ABN-AMRO en Fortis Nederland contant over te kopen van de Belgen?
  9. Waarom weten minister president Rutte en Jan de Wit (SP) van de crisis-commissie niets over die geldbron?
  10. Is mijn oplossing voor de crisis niet congruent met die van u? www.sdnl.nl/belgische-verdwijntruc.htm
Zomaar wat vragen en opmerkingen.

© Met vriendelijke groet,

R.M. Brockhus
Westkade 227
1273 RJ Huizen
035-5268153
Mail: sdn@planet.nl  en Web: www.sdnl.nl 

Van: Han [mailto:vriezen@wxs.nl]
Verzonden: zondag 31 maart 2013 16:43
Aan: Kurt Dor; Gerard Beukeveld; Rob Brockhus
Onderwerp: Dagelijkse Standaard
Eurozone heeft al een 'DGS', maar niet voor Nederland
Geplaatst door trias politica op 27 maart, 2013 - 18:44

Volgens de zelfverklaarde premier van alle Nederlanders, de heer Rutte, hebben ''we' (dat wil zeggen, de EU) 'een gereedschapskist met instrumenten' om de eurocrisis te bestrijden. Een van die instrumenten, zo zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, is het Europees Depositogarantiestelsel (DGS). In deze column zal ik betogen, dat Dijsselbloem alweer voor zijn beurt sprak, dat 'we' weliswaar al een soort van DGS hebben, waar we slechts aan mogen meebetalen, maar niet van mogen profiteren. Hoe zit dat eigenlijk?

De internationaal veelbekritiseerde eurogroepvoorzitter liet gisteren weten dat het DGS nooit in het geding is geweest. Op zichzelf al een vreemde uitspraak want formeel bestaat dat DGS nog niet eens, want onderdeel van de nog te vormen Banken Unie. Maar wat de uitspraak nog veel merkwaardiger maakte was, dat Dijsselbloem verzweeg, dat er thans wel een soort van DGS bestaat voor de Cyprioten en andere zwakke broeders van vak Zuid, maar niet voor de Duitsers en de Nederlanders: namelijk het ESM!

Dit permanente 'noodfonds' wordt ingezet door rechtstreeks insolvabele banken te herkapitaliseren. Tegen de oorspronkelijke afspraken in, maar 'who cares?', als het op het schenden van afspraken en verdragen aankomt heeft de EU immers een reputatie te verliezen. Waren bepaalde gelden uit het ESM al ingezet om de rotte Spaanse bankensector uit de wind te houden, nu krijgt Cyprus dus een cadeautje van tien miljard uit de Brusselse of beter gezegd, Luxemburgse snoeppot. Tien duizend miljoen euro's. Voor een totale bevolking van 800.000 mensen oftewel 12.500 euro (!) per inwoner, dat is daar een serieus bedrag! Waar gaat dit nog over? Who's next? De Maltezer bankensector? De Sloveense? Of klopt Madrid zodadelijk weer op de hemelse Europoort?

Maar voor Nederland blijft deze snoeptrommel gesloten. Immers, wij zijn een solvabel land, dat ten laste van onze eigen belastingbetalers onze eigen banken kunnen herkapitaliseren. Daar komt geen cent Europees geld aan te pas, stel je voor! De Nederlandse belastingbetaler is er slechts voor vak Zuidoost. Dat heet 'solidariteit'.

Maar waar haalt de heer Dijsselbloem in vredesnaam het lef vandaan om te beweren dat het DGS nooit 'in het geding' is geweest? Zoals gezegd bestaat het niet eens, het geld voor Cyprus komt van het wel bestaande 'noodfonds', het ESM en wordt dus betaald door de belastingbetaler. Met andere woorden: U en ik. 'Depositogarantiestelsels zijn nationaal' voegde hij eraan toe: "In Europees verband zijn, om rust te creëren, afspraken gemaakt om de grens van honderdduizend euro aan te houden, maar de garantie wordt geboden door lidstaten zelf."

Hoe krijgt hij die woorden uit zijn mond? Zou hij nu werkelijk menen dat Cyprus in staat is om haar burgers die ton te garanderen? Nee natuurlijk niet, dat doen wij! Waar is anders die tien miljard voor bedoeld? En het laten meebetalen van de kleine spaarders, wat de Eurogroep aanvankelijk voorstelde, had dus niets te maken met het zogenaamde depositogarantiestelsel en was ook geen 'greep in de spaartegoeden', maar zou bedoeld zijn geweest als een éénmalige 'vermogensheffing'. Zelfs Rutte maakt minder communicatie fouten. 'In de toekomst zullen mensen met minder dan een ton niet worden aangeslagen bij reddingsoperaties', zei onze Jeroen er nog achteraan. Maar wie gelooft hem nog? Zelfs Juncker bezat nog meer geloofwaardigheid en dat wil wat zeggen.

Maar laten we het niet over de woorden van Dijsselbloem hebben. Laten we het hebben over de consequenties van zijn 'depositogarantiestelsel'. Want het is natuurlijk glashelder dat het geld voor dat toekomstige Europese DGS er niet is. Het geld is op. Daarom moeten er immers "éénmalige" vermogensheffingen geheven worden. Ons wordt zand in de ogen gestrooid met dat DGS. De schulden van de zwakke landen en banken moeten worden gedekt uit het ESM, waarvan iedereen met een rekenmachine weet, dat het volstrekt onvoldoende is om deze eurocrisis op te lossen. De euro is een fiasco. Niet alleen voor vak Zuid, maar voor ons allemaal.