Vragen aan Pers en Politiek
Politiek . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Buienradar . . Vrijheidsparade

Dag van de Persvrijheid: Committee of Outlines in Azerbeidzjan

Peter Noorlander over Engelse smaadwet en persvrijheid from Sociale Databank Nederland on Vimeo.

Dag van de Persvrijheid

Dag allemaal,

Ik ben vandaag bij de lezing geweest op de Internationale Dag van de Persvrijheid in Nieuwspoort in Den Haag. Julius Vischjager had mij gevraagd om ook aanwezig te zijn op deze alleen voor journalisten toegankelijke lezing. Van deze meeting met ca. 80 journalisten heb ik een video-verslag opgenomen en moet dat nog verwerken. Dat kost veel tijd Ik heb een enkele vraag kunnen stellen voor de microfoon. Een vraag die ik vanmorgen met Lea had besproken.

Namelijk: "Het is opvallend dat ondanks de persvrijheid in Nederland (die internationaal slechts matig scoort) in de media alleen de gevestigde politieke partijen aan het woord komen, maar de nieuwe, innovatieve politieke initiatieven vrijwel niet". Jeroen Trommelen van de Volkskrant reageerde daarop alleen met een bevestiging van "Ja" dat is zo. Verder was niemand geďnteresseerd in dit journalistieke manco.

Nico Haasbroek oud-medewerker van de NOS vertelde mij tijdens de borrel dat hij zich rot geschrokken was over de manipulatie van het nieuws bij de NOS. Hij zei ook dat de nieuwe partijen geen schijn van kans hebben, omdat op de achtergrond de zaken goed 'geregeld' zijn. Mijn ervaringen bij andere verkiezingen waaraan ik meedeed bevestigen dat beeld. Bij een gesprek ten huizen van oud-ARP (CDA) fractievoorzitter Willem Aantjes zei deze dat hij niet verbaasd was dat wij van Partij Algemeen Belang in 1986 onderuit gehaald waren, omdat wij een gevaar vormden voor het establishment. Die zaten niet te wachten op goede oplossingen en ideeën van een concurrent in de politiek. Later kwam Pim Fortuyn naar voren die de onvrede van de bevolking verwoordde. Weer wat later ging Geert Wilders net als Rita Verdonk met een geroofde zetel er vandoor. Wilders verwoordt ook de grote onvrede bij de burgers, terwijl Verdonk wegzakt.

Voor Mens en Spirit die ik bij diverse journalisten vermeldde was er wel enige belangstelling, maar iedereen die daar was weet donders goed aan welke kant de boterham gesmeerd wordt. Dus wat die persvrijheid in Nederland betreft valt daar flink op af te dingen. Ook procureur-generaal Harm Brouwer was aanwezig en ik heb met hem staan babbelen over wat zaken m.b.t. het kromme recht in ons land. Ik deed hem de groeten van Ad van Velsen die nog een grote schadevergoeding van het Openbaar Ministerie tegoed heeft.

Ik ga nu de video maken die ik heb opgenomen. Zeer interessant om te ontdekken hoe de pers-hazen lopen en ook afgeschoten worden

Groeten

Rob Brockhus

Telegraaf donderdag 18 okt 2007,

Nederland zakt op ranglijst persvrijheid

AMSTERDAM - Nederland is gezakt van de eerste plaats naar nummer twaalf op de wereldwijde ranglijst van persvrijheid. Dat heeft journalistenorganisatie Reporters Sans Frontičres (RSF) op haar website bekendgemaakt.

Volgens voorzitter Hans Verploeg van de Nederlandse mediaorganisatie FreeVoice is de oorzaak van deze daling de gijzeling eind vorige jaar van Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos, die weigerden hun bronnen aan justitie kenbaar te maken. 'Persvrijheid is een groot goed', vindt Verploeg. 'Dat moet je onderhouden. Deze gijzeling is een smet op ons Nederlandse blazoen.'

De RSF constateert ook dat de censuur op internet het afgelopen jaar een vlucht heeft genomen. Zo werden in Maleisië, Thailand, Vietnam en Egypte bloggers gearresteerd en websites gesloten of ontoegankelijk gemaakt. Wereldwijd zijn ten minste 64 personen gevangengezet vanwege een bijdrage op het internet.

De landen met de minste persvrijheid in de wereld zijn volgens de lijst Eritrea, Noord-Korea en Turkmenistan. De meeste persvrijheid kennen IJsland, Noorwegen en Estland. Bijna alle landen in de Europese Unie vallen binnen de top 50 van de 169 landen tellende ranglijst. Alleen in Bulgarije en Polen hebben journalisten nog te maken met geweld en gevangenisstraffen.