Bewoners van het Sidhadorp in Lelystad maken zich ernstig zorgen
over kankerverwekkende stoffen in hun houtskeletbouw-woningen

Politiek . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . EKC

Kanker Preventie kan iedere burger wat aan doen en is van het grootste levensbelang
En de Kankerbestrijding is al net zo belangrijk om hopelijk in leven te blijven.

Sidhadorp bang voor 'gifgevels'

van een medewerker

13 JANUARI 2005 - LELYSTAD - Bewoners van het Sidhadorp in Lelystad maken zich ernstig zorgen over kankerverwekkende stoffen in hun houtskeletbouw-woningen. Tien bewoners hebben zich inmiddels verenigd in een steunpunt. Volgens milieuactivist Ad van Rooij is er maar een oplossing: de wijk moet plat.

De gevelbetimmering van de woningen is, zo zegt Van Rooij, geïmpregneerd met een oplossing van arseen, dat bijvoorbeeld ook in rattengif zit, en chroom 6. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en zouden dus de gezondheid van de bewoners bedreigen. Zoveel giftig hout bij elkaar in het Sidhadorp maakt de situatie voor de bewoners extra zorgelijk, volgens Van Rooij. Volgens de milieuactivist is wonen in de wijk 'levensgevaarlijk'. Hij presenteert daarover volgende week een rapport.

'Geïmpregneerd hout wordt gemaakt van afvalstoffen uit de zware industrie die op de zwarte lijst staan. Het is gevaarlijker dan asbest. Dat kun je alleen via de luchtwegen binnenkrijgen. De zware metalen in het hout kun je inademen, maar ook opnemen door de huid en via planten die in de vergiftigde grond groeien.'

De vierhonderd bewoners van het Sidhadorp proberen juist zo gezond mogelijk te leven. 'Dat maakt het ook zo wrang,' zegt bewoonster Miep Bos. 'Wij willen juist graag in een ecologisch verantwoorde omgeving wonen.' Miep is oprichter van het Steunpunt Wolmanzouten Sidhadorp. Daarbij zijn tien mensen aangesloten die buurtbewoners voorlichten over de giftige stoffen. Een kwart van de Sidhadorp-bewoners heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt door mee te doen aan een handtekeningenactie, zegt Bos. Zij ziet het liefst dat het buurtje bij elkaar blijft; het Sidhadorp - bekend van transcendente meditatie - platgooien is volgens haar geen oplossing. Ze vindt het geplande nieuwe meditatiedorp in Lelystad een goed alternatief om met zijn allen te gaan wonen, mocht er geen andere oplossing worden gevonden.

Een onderzoek van de GGD wijst uit dat het onwaarschijnlijk is dat arseen, koper en chroom schadelijk zijn voor de gezondheid. Stichting Woningbouw Harmonisch Leven Lelystad, de woningverhuurder van het Sidhadorp, gaf de GGD opdracht voor het onderzoek. De verhuurder was gistermiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Volgens milieuactivist Van Rooij, die al zeventien jaar tegen geïmpregneerd hout strijdt, is er een logische verklaring voor de conclusie van de GGD. 'De GGD valt onder de overheid. Die is vanaf 1953 op de hoogte van het gevaar van geïmpregneerd hout, maar wil dat niet toegeven.'

Bron: De Stentor

Hier onder ook het artikel uit de krant


De Stentor, Dagblad Flevoland, 13 januari 2005

Reactie E-mail: van Ing. Ad van Rooij.

Aan Agnes Hofman, Geachte mevrouw Hofman,  

Ik ben erg in negatieve zin verrast door uw artikel in de krant De Stentor van vandaag en wel om twee redenen.   

1) u heeft met mij kontact gezocht, naar aanleiding van de grote ongerustheid over de kankerverwekkende gewolmaniseerde huizen in Lelystad. U vertelde toen dat u 20 januari a.s. ook aanwezig zult zijn als ik daar kom voor een lezing en inhoudelijke toelichting en u daarvan meer wilde weten. 
Ik heb u toen verwezen naar een aantal webpagina's op internet. U heeft mij
niet verteld dat u daarover vandaag een artikel zou gaan schrijven. Ik vind dat zorgelijk.

  2) Ik vind dit des te meer zorgelijk daar u mij, zonder mijn voorafgaande toestemming, afschildert als milieuactivist. Dit omdat ik u zeer nadrukkelijk heb kenbaar gemaakt dat ik hogere veiligheidskundige ben en over de hoogste deskundigheidspapieren beschik. U kunt dat navragen bij de stichting voor de certificatie van vakbekwaamheid (SKO) waar mijn gecertificeerde vakbekwaamheid als hogere veiligheidskundige staat ingeschreven onder nummer V395.  Deze SKO is gevestigd in Zoetermeer.  Reeds eerder ben ik ten onrechte afgeschilderd geweest als milieuactivist.   
Dat is toen bewust gedaan terwijl men beter wist om mij  daarmee gelijk gesteld te krijgen aan Volkert de Graaf 
die de moord op Pim Fortuyn heeft gepleegd. 
Ik moest kost wat kost eenzelfde benaming krijgen als de moordenaar van
Pim Fortuyn. 
Voor achtergrondinformatie lees: http://www.sdnl.nl/fortuyn1.htm 
en http://www.sdnl.nl/ekc/ekc-rvdj.htm
 
Ik voel mij hierdoor persoonlijk, met gevaar voor eigen leven, zwaar bedreigd. Ik eis daarom van u dat u dat op de
voorpagina van de krant van morgen rectificeert en mij daarvan een copie laat toekomen.  

Met vriendelijke groeten,  

Ing A.M.L van Rooij  
Hogere veiligheidskundige
Tel 0413-490387
Fax 0413-490386
E-mail
a.vanrooij1@chello.nl
Website: www.sdnl.nl/ekc.htm

Tevens Klokkenluider