Oorlog tegen de armen

Werklozenbond . . Geld . . . Topics . . . . . SDN . . . Crisisdebat . . . Politiek . . . Werk

De PvdA bij de volgende verkiezingen:
"Wij hebben het niet geweten."
Wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Laatste Nieuws, Werkgevers verklaren de oorlog

De drukinkt van het besluit om de Ziektewet af te schaffen is nog niet opgedroogd of een nieuwe ramp staan toekomstig zieke werknemers te wachten. De werkgeversvereniging in de grootmetaal (FME) heeft de aangesloten ondernemingen geadviseerd om vanaf 1 maart bij ziekte niet meer 100 procent van het loon door te betalen.

De FME vindt dat 'werknemers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen bij zieteverzuim'. Moraal: wie ziek wordt draagt eigen verantwoordelijkheid en moet daarvoor boeten. Dat ziekte toch al geld kost, daar hebben de FME-bonzen blijkbaar geen boodschap aan, over 'verantwoordelijkheid' gesproken.

Volgens de vakbonden, schendt de FME daarmee de huidige CAO-afspraken, waarbij bij ziekte het loon wel tot 100 procent wordt aangevuld. De Industriebond FNV heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de FME.

Volgens staatssecretaris Linschoten hebben de werkgevers bij de rechters geen schijn van kans, maar het tekent de meedogenloze oorlog, die gaat woeden bij nog komende CAO-onderhandelingen. Schrijnende tegenstellingen tussen de winsten van de grote jongens aan ene kant en aan de andere kant het afknijpen van de werkers, die wellicht door de hoge werkdruk ziek geworden zijn.

Niet alleen worden alle sollicitanten met enig gezondheidsrisico geweigerd op de vrije arbeidsmarkt, maar ook heeft het fatale gevolgen als men in loondienst zijn gezondheid verliest.