TROUW van 12 september 1998: Verduurzaamd hout mag niet worden versnipperd


Politiek . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Buienradar

Het arbeidsverleden van Nederlandse rechters moet openbaar worden gemaaktvan 3 januari 2004


Verleden rechters openbaar
Toezichthouder rechtbanken vindt geheimzinnigdoenerij onnodig

door Joop Bouma

AMSTERDAM - Het arbeidsverleden van Nederlandse rechters moet openbaar worden gemaakt voor het publiek. Dat vindt voorzitter A.H. van Delden van de Raad voor de Rechtspraak, de toezichthouder van de rechtbanken.

"Ik zie niet in waarom geheimzinnig zou worden gedaan over de vroegere werkkring van rechters, zegt Van Delden, oud-president van de rechtbank in Den Haag. Nu worden alleen nevenfuncties van rechters gepubliceerd.

Deze week maakte de president van de Haagse rechtbank het arbeidsverleden bekend van twee rechters na vragen over hun onafhankelijkheid. De twee maakten deel uit van de civiele kamer die vonnis wees in de schadezaak van drie slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Na de uitspraak -de eisers verloren de zaak- bleek dat de rechters begin jaren negentig werkten bij vrom. Dit ministerie was een van de gedaagden in de zaak. De rechtbank vindt dat het arbeidsverleden van de twee rechters geen reden was hen de zaak niet te laten doen.

Rechters zijn sinds enige jaren verplicht hun nevenfuncties in besturen of de politiek openbaar te maken. Die worden gepubliceerd op www.rechtspraak.nl, de site van de Nederlandse rechtspraak. Van Delden: ,,Het lijkt me logisch als ook hun arbeidsverleden wordt gepubliceerd.''

Op het besloten elektronische netwerk (intranet) van justitie, kan er volgens Van Delden nu al informatie worden opgevraagd over het arbeidsverleden van rechters. Maar het publiek kan deze site niet benaderen.

Van Delden vindt de kritiek van de advocaten van de Enschede-slachtoffers op het inzetten van de beide rechters 'schromelijk overdreven'. "Ze hadden hun huiswerk moeten doen. Als ze meer hadden willen weten over de achtergrond van de rechters, hadden ze dat bij aanvang van de zaak gewoon kunnen vragen."

J.M. Beer, advocaat van de slachtoffers, vindt dat de rechtbank met de informatie had moeten komen. "Wij hadden dan om wraking van de rechters kunnen vragen. Dat instrument is ons uit handen geslagen."  Een waakhond die te vaak loos alarm geeft, heeft geen functie
  De rechtspraak in Nederland beheerst door collusie en manipulatie
  Men begint het te snappen, "Beter laat dan nooit !
  Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. commissariaat
  Pamela Hemelrijk geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad
  Actie tegen wolmanzouten
  Wat de politiek heeft laten afweten
  Aan 13 mln. kilo Arsenicum en 30 mln. kilo Chroom VI kan het niet gelegen hebben
  De Rechterlijke Macht in een helderschijnend zonnetje
  Kontkruipers, de machtigste lobby voor het kabinet is de pers
  Rechtspraak in Nederland beheerst door collusie, zwendel en manipulatie
  De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?
  Spong for Justice
  I saw a dead man win a fight
  Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?
  Kritiek op eigen nest vergt moed