de Raad van Discipline bestond uit 6 personen; te weten: mr. P.H. van Ginkel als voorzitter
en mrs. W.L. Harenberg, E.M.M. van de Loo, W.M. Poelmann, E.J. Verster als raadsleden


IRM . . Juristen . . EU Grondwet <===> SDN . . Klokkenluider . . Ruud Rietveld






De Telegraaf
 
 
       Voor de wet is iedere Nederlander gelijk. Alleen krijgen sommige Nederlanders een ´beetje méér gelijk´ dan anderen. Vorig jaar maakte de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers met fors ingrijpen een einde aan de vrijstaat Vinkenslag, met 400 bewoners en tachtig bedrijven het grootste woonwagenkamp in ons land. Regels en wetten die voor iedere Nederlander gelden, werden hier massaal overtreden. Dat gold ook voor de Belastingwet. Uit stukken waar deze krant inzage in heeft gehad, blijkt dat de kampers op Vinkenslag via een speciale regeling sinds 1993 per jaar slechts drie procent inkomstenbelasting betaalden! Geen wonder dat onder de bewoners nu grote beroering is ontstaan: ze ontvangen dezer dagen voor het eerst in hun fiscale leven een belastingaanslag op naam. „Als je de hemel op aarde hebt, waarom zou je dan klagen? Deze mensen betaalden zó weinig, het is gewoon een lachertje...”

KAMPERS BETALEN 3% BELASTING!

Maastrichtse vrijstaat Vinkenslag ook fiscaal paradijs

door MARTIJN KOOLHOVEN

 
 
 
MAASTRICHT, zaterdag
        Toen enkele weken geleden de blauwe enveloppe van de Belastingdienst Maastricht op de mat van hun chalet viel, werd het even heel erg stil bij de familie Steveren (*).
        De autohandelaren van de Vinkenslag zijn de klap die het legertje van 700 agenten vorig jaar uitdeelde, nog maar nauwelijks te boven en nu komt de volgende aanslag. Belastingaanslag welteverstaan.
       
Na tien jaar wil fiscus einde maken aan speciale regeling

Autohandelaar Steveren krabbelt op een papiertje het volgende sommetje: 100.000 euro omzet per jaar. Met een tarief van 3 procent over zijn bruto-omzet droeg hij jaarlijks 3000 euro bij aan de schatkist. Méér dan genoeg, vonden de autohandelaren zelf.
       „In 1993 waren er speciale voorwaard-en met ons afgesproken”, vertelt de boze kamper zonder blikken of blozen. „De belastingdienst deed tot 1 januari dit jaar voor het hele kamp zaken met één bewoner, die hier een kantoortje heeft op de Vinkenslag. Hij regelde onze belastingzaken, zo was afgesproken met de belastingdienst. Ik heb nog nooit zo´n formulier gezien als wat wij nu hebben ontvangen. Wat moet ik ermee? Waarom zouden we iets gaan veranderen dat goed is? Wij noemden dat altijd onze speciale voorwaarden.”
       
Andere wetten

        Uit stukken waar De Telegraaf inzage in heeft gehad, blijkt dat de Belastingdienst Limburg het in 1993 inderdaad op een akkoordje heeft gegooid met de bewoners van de Vinkenslag. De geheime afspraak hield onder meer in dat één bewoner zou optreden als ´tussenpersoon´ voor alle handelaren. Hij werd aangesteld als een soort ´kampoudste´ voor het afhandelen van de belastingzaken van de tachtig handelaren in onder meer auto´s, auto-onderdelen, oud ijzer en vodden. Terwijl iedere andere Nederlander – ondernemer en particulier – individueel door de belastingdienst wordt aangeslagen, golden op de Vinkenslag andere belastingwetten. Burgemeester Leers vorig jaar na de inval: „De politie in Maastricht durfde allang niet meer het kamp binnen, de Vinkenslag was een vrijstaat geworden waar de mensen volgens andere wetten leefden.”

 
        De 3-procentsregeling over de bruto-omzet betekende in praktijk dat de kleine handelaren een paar honderd euro per jaar afdroegen en de grote oud-ijzerboeren maximaal zo´n 5000 euro inkomstenbelasting per jaar betaalden. Alles liep via het eigen ´belastingloket´. Het ontsloeg de handelaren van de voor de fiscus heilige ´administratie- en bewaarplicht´. Alle ondernemers in het land zijn verplicht een deugdelijke administratie te voeren en die te bewaren. Op de Vinkenslag golden andere mores. Tien jaar lang was de ´speciale regeling´ met de kampers van kracht, totdat ook de belastinginspectie Limburg het gedogen moe werd...

        Fiscalist en advocaat mr. Sjef Römkens, die al zestien jaar een bloeiende praktijk heeft in de Maastrichtse binnenstad, kon zijn oren niet geloven toen hij vorig jaar voor het eerst iemand van het kamp op zijn kantoor kreeg die hem over de regeling vertelde. In het statige kantoorpand met veel eiken en plavuizen vertelt hij: „Die man kwam hier voor een oriënterend gesprek, de belastingdienst wilde de overeenkomst opzeggen en hij vroeg mij: kan dat nu zomaar?
        Toen hij mij vertelde wat de overeenkomst inhield, heb ik hem gezegd: meneer, ik geloof er niets van, komt u maar terug als u de overeenkomst hier zwart op wit kunt laten zien met de handtekening van een ambtenaar eronder. Ik vond het zó ongeloofwaardig. Kijk, ik ben fiscalist, ik weet waar iedere Nederlander, iedere ondernemer zich aan te houden heeft. Waarom zou de belastingdienst dan voor bepaalde groepen ondernemers, in dit geval kampers, een uitzondering maken? Ik heb altijd geleerd dat de Belastingwet voor iederéén geldt en er geen uitzonderingen worden gemaakt.”
       
Waarheid

        De man is niet teruggekeerd met de overeenkomst, maar inmiddels, eenjaar later, weet Römkens dat hij de waarheid sprak. De advocaat heeft inmiddels via andere kanalen vernomen dat de fiscus de geheime overeenkomst met de kampers heeft opgezegd.

       „Daar komt natuurlijk gesodemieter over. De mensen realiseren zich nu welke fantastische tijd ze hebben gehad. Nu de regeling wordt opgezegd, willen mensen een beroep blijven doen op de gunstige regeling. De belastingdienst heeft al een jaar eerder geprobeerd de overeenkomst op te zeggen, maar dat is toen niet doorgegaan.” Glunderend: „Ik garandeer u: over tien jaar zijn we nog aan het procederen. Hier kunnen we jaren mee voort!”

       Tien jaar lang hielden de betrokken partijen hun kaken op elkaar, want niemand had er belang bij uit de school te klappen. Pas nu de regeling op de helling gaat, worden de hulptroepen ingeroepen. De fiscalist: „Als je de fiscale hemel op aarde hebt, dan kom je niet in dit kantoor. Deze mensen betaalden zó weinig, het is gewoon een lachertje. Wanneer komt zo´n regeling uit? Als ze wordt afgeschaft...”

        De fiscale schokgolf is ook doorgedrongen tot het, niet ver van de Vinkenslag gelegen, kantoor van Maester Notarissen. Want nu de kampers voor het eerst worden geconfronteerd met vervelende vragen over vermogen, kan het zaak zijn een en ander juridisch goed dicht te timmeren. Voor het eerst naar de belastingdienst en voor het eerst naar de notaris!

        Enige tijd geleden klopte een delegatie inderdaad aan bij Maester Notarissen. „Ze hadden een brief gekregen van de fiscus”, zo weet kandidaatnotaris mr. Nicole Povel, „en ze wilden graag voorlichting over het eventueel vastleggen van bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden of het oprichten van een BV.” De onberispelijke kandidaat-notaris toog naar de toen vers ontmantelde vrijstaat Vinkenslag voor een voorlichtings-bijeenkomst.

• De Vinkenslag: het grootste woonwagenpark van Nederland dat nu wordt ontmanteld en gesaneerd. Behalve voormalige vrijstaat ook voormalig belastingparadijs. Het aantal van 140 standplaatsen wordt teruggebracht naar 80, de rest wordt over kleinere kampen verdeeld.
FOTO: ANNEMIEK MOMMERS
• De Maastrichtse fiscalist en advocaat mr. Sjef Römkens: ”Ik garandeer u: over tien jaar zijn we nog aan het procederen."
• Burgemeester Gerd Leers rekende vorig jaar definitief af met de gedoogcultuur. ”Ze moesten maar eens voelen dat het spelletje voorbij is."
FOTO´S: FRITS WIDDERSHOVEN
      De opkomst was goed, zo herinnert ze zich, alleen een oververtegen-woordiging van mannen. „En om je huwelijkse voorwaarden te regelen heb je toch echt beide partners nodig”, merkt Nicole Povel droogjes op.

       Over de bijzondere regeling met de fiscus is bij Maester Notarissen niets bekend, maar duidelijk is wel dat de kampers gedwongen lijken een nieuwe (fiscale) start te gaan maken. Povel: „Ik heb ze voorlichting gegeven. Bij een nieuwe start als ondernemer draag je aansprakelijkheid. Voor de toekomst kun je gaan vastleggen hoe je je gemeenschappelijk vermogen verdeelt tussen man en vrouw. Schuldeisers van de ondernemer kunnen dan in de toekomst alleen nog aan het privé-vermogen van de man komen. Dat geldt voor iedere ondernemer.”
       
Normalisatie

        Ook op het stadhuis van Maastricht is het bekend dat het rommelt tussen de kampers en de fiscus. Hoewel de stadsbestuurders zeggen dat ze de exacte regeling die nu is afgeschaft, niet kennen, is niemand echt verbaasd. Wethouder M. Depondt-Olivers (Stadsontwikkeling en Onderwijs), verantwoordelijk voor de sanering van de Vinkenslag, zegt: „Na de inval hebben de bewoners van de Vinkenslag gezegd: ´Wij willen hetzelfde worden behandeld als iedere andere burger in deze stad. Daar hebben wij recht op.´ Welnu, daar zijn we aan gaan werken, maar bij rechten horen ook plichten.
       We zitten nu volop in dit normalisatie-traject. Voor vele organisaties is de Vinkenslag moeilijk te beheersen geweest. Fysiek was het gewoon moeilijk om er binnen te komen. Met name voor mensen in een formele positie was het lastig het kamp binnen te komen. Maar men ziet nu dat er wat moet veranderen. Ons beleid is gericht op normalisatie en natuurlijk vindt er afstemming plaats tussen de betrokken partijen: gemeente, provincie, energiebedrijf, fiscus. Ook de fiscus gaat naar een normalisatie van zijn regime, dat hoort bij het integrale normalisatieproces. We weten dat er discussie is met de fiscus, maar wij bemoeien ons niet met de inhoud, dat is een zaak van de fiscus zelf.”

       Bij de belastinginspectie Limburg reageert men aanvankelijk zeer terughoudend als De Telegraaf verzoekt om een gesprek over de Vinkenslag. De Belastingwet verbiedt het de fiscus immers om mededelingen te doen over individuele belastingplichtigen. Maar nadat deze krant aangaf inhoudelijk op de hoogte te zijn van ´speciale voorwaarden´ voor de groep handelaren van de Vinkenslag, stemt de directie voorlichting van het ministerie van Financiën uiteindelijk in met een gesprek met R. Schoenmaekers, topman van de Belastingdienst Limburg. Hij heeft natuurlijk wel wat uit te leggen...

        De speciale regeling waarvan de afschaffing nu voor zoveel beroering zorgt, blijkt in 1993 binnen de belastingdienst te zijn vastgelegd in een interne vertrouwelijke nota, beter bekend als ´Vinkenslag: het ondersteunend traject´. En hoewel je anders zou denken, was dit traject juist ingezet om de ´handhaving van de belastingheffing´ op de Vinkenslag te normaliseren.

       Met andere woorden: vóór 1993 was het een complete belastinganarchie en door het openen van het ´belastingloket´ op het kamp zelf kwam er tenminste nog iets binnen. En eerlijk is eerlijk, belastingbaas Schoenmaekers trekt het boetekleed aan. Eufemistisch uitgedrukt: de regeling is niet geworden wat de bedoeling was. Alleen duurde het tien jaar (!) voordat iedereen daarvan overtuigd was...
       
(* om privacyredenen is de naam van de autohandelaar gewijzigd)


Terug naar pagina
 

14 februari 2004

    Ruud Rietveld reageert op 'DE ETHIEK VAN DE RABOBANK'
    Open brief aan rechter Croes met felle kritiek op zijn rechtspraak
    Faxbericht aan mr. Maes van Kees Griesdoorn over schijneisers
    Open brief aan rechter Croes met felle kritiek op zijn rechtspraak
    Verklaring van mevr. A. Mesman-tulp over haar bestuursfunctie
    Advocaat van de vereniging grootste obstakel om executie te voorkomen
    Open brief aan de gemeente Elburg en de pers over Bospark Dennenrhode
    Briefwisseling van advocatenkantoor Dommerholt & van Dijk en st. SDN
    Accountantsverklaring HZW over effectieve winst per caravan of chalet
    Document met procedure tegen mr. Maes van Dommerholt & van Dijk in Zwolle
    Rijke fantasie van Maes zonder tussenkomst van de rechter
    Convenant tussen Zitter, Vos en ver. Verontruste recreanten (Giesdoorn)
    Krantenartikel en een open brief aan rechter L.A. Croes over nalatigheid
    Brief aan SDN met de sommatie om de website van Rietveld te verwijderen
    Overzicht van door Maes aangevoerde eisers waarvan de meeste vals bleken
    Interconnex komt op voor de belangen van gedupeerde Rabobank cliënten.
    Mailbericht over De Week Willibrord Frequin m.b.t. uitzending van 11 november
    Erkenning van Dommerholt & van Dijk Advocaten over onrechtmatigheid van beslag
    Historie en relaties van de Camping-boerderij 'Welgelegen' te Voorthuizen
    Herverkaveling met hogere prijzen en halvering ven het toegewezen oppervlak
    Erkenning van mr. Sigmond dat hij op 28-3-2002 wist van de documenten
    De verbannen website van Ruud Rietveld: 'Campingmaffia veertig jaar actief'
    Verwijt aan mr. Sigmond over z'n inactiviteit. Wel betalen, maar niet kunnen halen!
    Kadastrale gegevens en in- en uitschrijvingen bij de Kamer van koophandel
    Kadastergegevens Kamer van Koophandel van conglomeraat van parken van Bergervoet sr.
    André Horlings vertelt zijn bevindingen over malafide praktijken in de campingwereld
    De spionnen van Bergervoet met afluisterpraktijken en handlangers in de politiek
    Het ondoorzichtige netwerk wordt onthuld met gegevens uit de Kamer van Koophandel
    Foto's van de sloop van de natuur t.b.v. geldelijk gewin voor de Campingmaffia
    De ontstaansgeschiedenis met de Rabobank als spin in het web van misleiding en uitbuiting
    Slagerspraktijken van deurwaarder Van der Meer en Philipsen in dienst van Bergervoet c.s.
    Een serie losse aantijgingen tegen mij (Rietveld) wegens onjuiste, vermeende kwalijke zaken
    Onzuivere koffie geschonken door Notaris van de Wees met ontkenning van het convenant
    De constructie en dwarsverbanden tussen de conglomeraten van de grote recreatieparken
    Het werk als undercover informant voor het FIOD kwam later terug als een boemerang
    Ruud Rietveld doet aangifte bij de politie in Barneveld wegens bedreiging met de dood
    Voorlopige conclusie van Rietveld aan de recreanten en semi-permanente bewoners
    Bewijs van verstrengeling van de Rabobank met de beleggers in de recreatieparken
    Van Ginkel, 'n voorbeeld van de mentaliteit van caravan- en chaletverkopers
    Helder geval van incompetentie en corrupte handelingen en manipulatie
    Zwendelpraktijken van mr. R.J. Sark van De Kempenaer Advocaten in Arnhem
    Overzicht van een zwarte lijst van dubieuze praktijken door glibberige advocaten
    Overzicht van publicaties in de Telegraaf over financiële schandalen bij de Rabobank
    Slimme constructies om gemeenten om de tuin te leiden door gebrek aan (fiscaal) inzicht
    Achtergrond over de handelsregisterhistorie van Aegon Recreatie BV
    Voorbeelden van chicanes die mensen in de financiële en emotionele ellende storten
    Waarschuwing voor aspirant kopers van caravans, campers en chalets in de recreatie