Politie valt als een troep wilde bavianen Turks persbureau Ozgurluk in Amsterdam binnen
EuroStaete . . Politiek . . Klokkenluiders <==> SDN . . Kamerzetel 151 . . Kiesraad

   E-mail van de redactie van Konfrontatie


Persverklaring

Amsterdam, 14 april 2000

NEDERLANDSE AANVAL OP DE PERSVRIJHEID!

Op 10 April, vijf uur 's morgens werd de voordeur van Persbureau Ozgurluk te Amsterdam, Witte de Withstraat 160 met springstof uit zijn voegen geblazen door een of ander vage bijzondere politie eenheid. Gemaskerde, met machinegeweren bewapende mannen, stormden naar binnen en overweldigden de enige aanwezige in het pand, een vrouw van 17 jaar die in bed lag te slapen. De TV werd aangezet en ze werd gedwongen plaats te nemen op een stoel. "TV kijken!" werd haar toegesnauwd en "Voor je kijken of ik schiet je dood!" Gedurende de drie uur daarna werd zo ongeveer de gehele inboedel door 40 politiemensen naar buiten gebracht. Computers, , GSM's, CD's, alles werd in containers gegooid en meegenomen. De aanwezige vrouw mocht ondertussen niet van haar stoel komen, niet om zich heen kijken en werd constant onder schot gehouden. Na afloop lieten ze een papiertje achter waarop een telefoonnummer stond waar naar gebeld kon worden voor informatie. Er werd geen lijst achter gelaten van alles wat ze hadden meegenomen.

  WAT IS PERSBUREAU OZGURLUK?

Persbureau Ozgurluk is een volkomen legaal en open, onafhankelijk persbureau wat zich inzet voor de strijd voor democratie en mensenrechten in Turkije. Persbureau Ozgurluk onderhoudt een aantal websites.

  WIJ DOEN NIETS ILLEGAALS!

Wij houden ons bezig met het onderhouden van websites, het uitgeven van brochures, het organiseren van Informatie avonden en het informeren van de (internationale) publieke opinie over de systematische schendingen van de mensenrechten in Turkije.

  POLITIEKE ACHTERGROND

Deze actie kan alleen maar worden uitgelegd als steun aan het regime in Turkije dat verantwoordelijk is voor duizenden gevallen van verdwijningen en standrechtelijke executies, honderdduizenden gevallen van marteling en de opsluiting van tienduizenden politieke gevangenen. Democraten, mensenrechten activisten, zelfs parlementariërs zijn niet veilig voor het fascistische staatsapparaat. Iedereen die zijn of haar mond open doet uit onvrede met het heersende regime loopt gevaar. Dit is reeds lang bekend en dit is ook zeer goed gedocumenteerd tot aan het Europese Hof toe.

In Turkije staat de pers bloot aan repressie, dat dat ook hier gebeurd is onbegrijpelijk en betreurenswaardig. De formele legitimatie van Justitie is dat zij op verzoek van de Belgische Justitie een huiszoeking uitvoeren in ons persbureau wegens een financieel onderzoek voor een zaak die in België loopt. Afgezien van de belachelijkheid van deze formele legitimatie van Justitie kan zij ook niet verklaren waarom bijvoorbeeld modems, een video bewerkingssysteem, meer dan 60 CD's, gewone huis- tuin- en keukentelefoons, GSM-opladers, , brochures, die we hebben gemaakt over censuur in Turkije, een door ons samengesteld boek met tekeningen over de geschiedenis van Anatolië, posters die aan de muur hingen, een fototoestel etc. kunnen bijdragen in de eventuele bewijsvoering in deze zaak.

  MAUL HALTEN!

Zoals algemeen bekend staat de pers In Turkije bloot aan repressie. Het is in Turkije dagelijkse kost dat persbureaus worden overvallen, hun medewerkers, journalisten, redacteurs en columnisten met de dood worden bedreigt, vermoord of in de gevangenis worden gegooid op basis van bij elkaar gemartelde of leugenachtige verklaringen. De manier van optreden bij deze angstaanjagende terroristische overval door de Nederlandse politie, de genoemde (onvolledige) lijst van meegenomen goederen, de volkomen (internationaal geregisseerde) bij elkaar gesleepte legitimatie en onze volkomen rechteloze situatie - we zijn geen verdachte, worden nergens van beschuldigd, niemand gearresteerd, wel geweren op ons hoofd gericht, wel onze gehele inboedel weggehaald - maken het verschil met Turkije erg subtiel. Het werkelijke doel van deze operatie: saboteren van ons werk, kritische geluiden over de mensenrechtensituatie in Turkije de mond snoeren...

  WIJ PROTESTEREN TEN STERKSTE TEGEN DEZE MISDADIGE GANG VAN ZAKEN EN WIJ EISEN, VIA ONZE ADVOCATEN, DIRECT AL ONZE SPULLEN TERUG. EEN EVENTUELE RECHTSZAAK ZIEN WIJ MET VERTROUWEN TEGEMOET.

  STOP DE STEUN AAN FASCISTISCH TURKIJE! PERSVRIJHEID IS EEN MENSENRECHT! ALLE SPULLEN TERUG!

  Konfrontatie komt vanaf begin 1991 met grote regelmaat uit, vroeger op papier, nu digitaal. Veel artikelen zijn integraal op 't internet te vinden via http://www.stelling.nl/konfront Je kunt daarin op elk steekwoord zoeken. Neem een gratis e-mailabonnement door je aan te melden bij konfront@xs4all.nl.
  Eigen bijdrages en reacties zijn van harte welkom