De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?

Pamela . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Politiek

Columniste Pamela Hemelrijk is overleden. Zij nam geen blad voor de mond !

Uit welke hoek waait de wind ?  10 mei 2002


   Pamela Hemelrijk

  Wie heeft er belang bij, Watson?

"Okee Watson, laten we de zaak professioneel aanpakken. Wat is dan altijd de eerste vraag die een beetje detective zich stelt?"

'Who benefits?'
"Inderdaad, Watson Wie heeft er belang bij, zoals Job Frieszo het zo treffend uitdrukte. En hoe hij zijn hersens ook pijnigde, hij kon met de béste wil van de wereld niemand bedenken." "Ik weet er anders wel een paar: de landmacht, de luchtmacht, 250.000 ambtenaren, 15 ministers, 14 staatssecretarissen, 150 kamerleden, 99 gedeputeerden, 759 statenleden, 31 Europarlementariërs. 12 commissarissen der Koningin. 496 burgemeesters..."

'Ho, maar. You've made your point.'
Jij mag dan onnozel zijn Watson; vergeleken bij Job Frieszo ben je een meesterbrein. Zeer juist. Het ligt er zelfs zo duimendik bovenop uit welke hoek de wind waait dat je er niet eens een spannende 'whodunit' van kunt brouwen. Alle sporen leiden regelrecht naar Den Haag. Vandaar dat Job Frieszo er zo stekeblind voor is. Hij woont zelf in een archiefkast op het Binnenhof.'

'So far so good. En nu?'
"Nu gaan we naar de dader kijken. Heb je die foto's van zijn arrestatie gezien? Een skinhead met een zwartlederen bomberjack. Ik heb in mijn leven veel milieu-activisten gezien, maar nog nooit eentje met gemillimeterd haar. Milieu-activisten zijn per definitie langharig, en dragen per definitie zelfgehaakte truien. Milieu-activisten lijken op Roel van Duijn. Deze man had meer weg van Bruce Willis."

'Ja, en hij was ook net zo'n goede schutter als Bruce Willis.!
"Pistoolschieten is namelijk waanzinnig moeilijk. Je moet heel lang trainen om dat onder de knie te krijgen. Beginners kunnen van 5 meter afstand de schietschijf niet eens raken, laat staan de roos. En deze man heeft, in één salvo, een bewegend doel geraakt op vijf fatale plaatsen: 2 in zijn hoofd, 1 in de hals, 2 in het hart."

"Vakwerk. Dat kan alleen een professionele killer."
"Inderdaad, Watson. En jij vraagt je nu natuurlijk af: hoe raakt een ervaren beroepsmoordenaar als kantoorklerk verzeild bij de Vereniging Milieu-Offensief?"

"Melkertbaan misschien?"
"Dat hoort u mij niet zeggen. Maar als er één ding is waar de BVD zich bij uitstek mee onledig houdt, dan is het met het infiltreren van actiegroepen als de kraakbeweging, Rode Hulp, Ziedend Bintje, RARA, en ander links gevogelte. Zoals de Vereniging Milieu-Offensief.
In elk van die splintergroeperingen zit wel een stroman of een informant van de BVD, die tips en inlichtingen verzamelt. Bij elke landelijke krant schijnt er trouwens ook eentje rond te lopen. Er wordt op de burelen vaak over gespeculeerd wie de mol is. Het is een geliefd tijdverdrijf."

"My goodness, Holmes! Dan moet onze vriend Volkert van der G. dus een goede bekende zijn van de BVD!"
"Dat op zijn minst. Of hij is natuurlijk zelf de BVD-infiltrant. Dat lijkt mij een stuk aannemelijker, gezien zijn frappante gelijkenis met Bruce Willis. Het zou voor de overheid meteen twee vliegen in één klap zijn: Fortuyn uit de weg en de milieubeweging in een kwaad daglicht. Dát komt goed uit, als je elk jaar Schiphol verder wilt uitbreiden en het hele groene hart van Nederland wilt volbouwen met kantoorruimte!

Enfin, eenmaal gepakt gaat de verdachte eerst naar een psychiatrische observatiekliniek, vervolgens wordt hij - achter gesloten deuren als het effe kan - veroordeeld tot TBS, en een half jaar later kan hij dan, op advies van de psychiater, in alle stilte worden losgelaten, waarna hij in Uruguay een nieuw leven kan beginnen. Het zou natuurlijk nóg beter uitkomen als hij zich van het leven zou beroven. Zelf verwacht ik dan ook op korte termijn het bericht dat Volkert van der G. zich in zijn cel heeft opgehangen. Zo niet, dan is misschien een terminale kankerpatiënt la Jack Ruby bereid Volkert te liquideren tijdens zijn transport naar de rechtbank"


Algemeen Dagblad 10 mei 2002

Pamela Hemlrijk was columniste bij het Algemeen Dagblad

  Terug naar het begin
  Rubrieken Sociale Databank
  Kritiek op eigen nest vergt moed'
  Rechtspraak in een bananenrepubliek
  Na m'n mislukkingen: Beter laat dan nooit
  Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?
  Mijn stokpaardje: Er is nog recht in Nederland ??
  Het Nederlands journaille: een stelletje kontkruipers
  De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?
  Adviseur landsadvocaat Mr. Paris, beerput open over rechtspraak
  Na de verachtelijke moord op Pim Fortuyn: I saw a dead man win a fight
  Paul Quekel vraagt prof. Henri Beunders om publicatie van geweigerd stuk
  Pamela Hemelrijk in KN: 'Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?'
  Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. een commissariaat bij Shell
  Geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad wegens taartincident in Nieuwspoort
  Productie kankerverwekkend hout gaat gewoon door. Parlement weigert te reageren
  Pamela Hemelrijk: neemt actie tegen wolmanzouten; wat de politiek heeft laten afweten
  Aan die 13 MIO kilo Arsenicum en die 30 MIO kilo Chroom VI kan het niet gelegen hebben