Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. commissariaat

Pamela . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Politiek

Columniste Pamela Hemelrijk is overleden. Zij nam geen blad voor de mond !

Is Wim Kok door het grote geld de weg een beetje kwijt ?

Overzicht van Pamala's columns bij de SDN  12 februari 2003


  Door Pamela Hemelrijk


Arsenicum en oude Kok

Wim Kok commissaris bij Shell. Zo zet het socialisme dus de kroon op 100 jaar strijd tegen het grootkapitaal en de gewetenloze multinationals. Je denkt dat je droomt. Het is alsof Ed van Thijn lid wordt van een neo-nazistische beweging! Het is alsof Nelson Mandela voorzitter wordt van de

  Ku Klux Klan!

Zelfs onze economische redactie zat er een beetje mee in zijn maag, dat kon je duidelijk merken. Dus hebben ze het nieuws "voor arbeiders verklaard", zullen we maar zeggen: Kok heeft zich immers altijd zeer kritisch uitgelaten over "excessieve zelfverrijking" in het bedrijfsleven via optieregelingen? En nu krijgt hij - godzijdank - eindelijk zelf invloed op het beloningsbeleid bij Shell, aldus de redactie. Zodat het proletariaat zich daarover niet meer ongerust hoeft te maken, als het ware.

Zo'n big load of bullshit heb ik in mijn loopbaan nog maar zelden op een voorpagina aangetroffen, en dat wil wat zeggen. Zal ik u dan maar vertellen waarom Shell zich geroepen voelt om onze ex-premier met een commissariaat te belonen? Omdat Shell meer dan tien jaar lang arsenicum en chroom heeft mogen dumpen in het Nederlandse milieu. Met toestemming van staatssecretaris Tommel. Met toestemming van minister Alders. Met toestemming van minister De Boer. Met toestemming van minister Pronk. Met toestemming van de Hoge Raad. En met toestemming van premier Kok. Dáárom.

Meer dan tien jaar lang heeft o.a. Billiton, thans beter bekend als Shell, de kankerverwekkende chemische afvalstoffen arseenzuur en chroom VI ongestoord mogen lozen. Het gaat om 300.000 kilo arsenicumverbindingen per jaar (oftewel: tien maal de dodelijke dosis per Nederlander per jaar!), die al die tijd gebruikt zijn voor het impregneren oftewel "verduurzamen" van hout. Dat is lijnrecht in strijd met het indicatief meerjarenprogramma milieubeheer 1986-1990 van de Tweede Kamer. Bovendien staat arseen op alle internationale zwarte lijsten. Het impregneren van hout met kankerverwekkende stoffen is in de jaren tachtig hier in zwang geraakt. Het tropisch regenwoud moest immers gered worden; dus er moest zonodig een alternatief komen voor tropisch hardhout. Het gevolg is dat op termijn miljoenen Nederlanders aan arsenicumvergiftiging moeten sterven om "het milieu te redden".

Het impregneren van hout met arseen is op 26 januari j.l. eindelijk verboden. Dat is louter en alleen de verdienste van ing. Ad van Rooij, die 15 jaar lang over deze kwestie brandbrieven heeft geschreven aan alle mogelijke overheidsdienaren, inclusief Kok zelf, en een slordige tweeduizend procedures heeft aangespannen, tot bij het Europees Hof aan toe. De overheid reageerde op zijn noodkreten door hem een vertrouwensarts op zijn dak te sturen, die moest onderzoeken of hij wel goed bij zijn hoofd was. De overheid reageerde door valsheid in geschrift te plegen (door arseenzuur in de officiële stukken aan te duiden als arseenpentoxide, daarmee een Europese verordening ontduikend).

Ondertussen zit dat giftige arseen nog steeds in miljoenen tuinhekjes, tuinmeubelen, schuttingen, picknicktafels, pergola's en zelfs in kinderspeeltoestellen. Er was zelfs een subsidieregeling van kracht die het gebruik van dat "milieuvriendelijke" hout moest bevorderen: wie het gebruikte kon 25 tot 75 procent van zijn kosten vergoed krijgen. Heeft u het ook ergens toegepast? Vergeet dan niet uw kinderen te waarschuwen dat zij dat hout nooit met hun blote handen mogen aanraken, want het gif gaat dwars door de huid. Want onze regering vindt het niet nodig om u daartegen te waarschuwen, laat staan de media. (Radio 1 maakte woensdagmorgen wel uitgebreid melding van protesten tegen de onbegrijpelijke taal op bijsluiters. Dat vonden ze wel groot nieuws, kennelijk. Maar de burgerij waarschuwen dat al hun tuinameublementen kankerverwekkend zijn, ho maar.)

Als dat hout eenmaal is afgedankt wordt het - in strijd met de Europese richtlijnen, versnipperd als brandstof voor "groene-stroomcentrales", geloof het of niet. Zodat onze lucht en ons grondwater nu ook al vol met arsenicum zitten. Volgens de criminoloog prof. dr. F. Bovenkerk kan de rol van de overheid in dit ongehoorde milieuschandaal worden aangemerkt als georganiseerde misdaad in de zin der wet.

Bent u nou nog steeds zo blij dat die integere Wim Kok voortaan een oogje in het zeil houdt bij Shell? Terwijl hij willens en wetens artikel 21 van de Grondwet ("De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu") heeft geschonden? 't Is voor Kok te hopen dat dat plan voor meer gedetineerden op één cel erdoor komt; dan kunnen Alders, Pronk, de Boer, Tommel en vele andere bewindslieden hem in de nor gezelschap houden.

  Voor informatie over nog beschikbare celruimte kunt u informeren:

  algemeen@noordsingel.minjust.nl
  Algemeen@pi-tilburg.dji.minjus.nl
  bankenbosch@piveenhuizen.dji.minjus.nl
  bmo.cluster@piveenhuizen.dji.minjus.nl
  bmo@deblokhuispoort.dji.minjus.nl
  bmo@pidemarwei.dji.minjus.nl
  esserheem@piveenhuizen.dji.minjus.nl
  f.tempels@pigroningen.dji.minjus.nl
  info@doggershoek.nl
  info@Oldenkotte.nl
  info@pc-scheveningen.nl
  info@pivught.nl
  info@pi-zoetermeer.demon.nl
  info@pizwolle.nl
  info@pompestichting.nl
  info@terapel.dji.minjus.nl
  info@utrecht.dji.minjus.nl
  info@veldzicht.dji.minjus.nl
  nieuwegein@utrecht.dji.minjus.nl
  Nieuwersluis@utrecht.dji.minjus.nl
  norgerhaven@piveenhuizen.dji.minjus.nl
  pi@roermond.dji.minjus.nl
  pibreda@wirehub.nl
  poi@utrecht.dji.minjus.nl
  R.vanRooijen@pbc.dji.minjus.nl
  secretariaat@mesdag.dji.minjus.nl
  vandersleen@grittenborgh.dji.minjus.nl
  wolvenplein@utrecht.dji.minjus.nl

  Terug naar het begin

  Rubrieken Sociale Databank
  Kritiek op eigen nest vergt moed'
  Rechtspraak in een bananenrepubliek
  Na m'n mislukkingen: Beter laat dan nooit
  Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?
  Mijn stokpaardje: Er is nog recht in Nederland ??
  Het Nederlands journaille: een stelletje kontkruipers
  De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?
  Adviseur landsadvocaat Mr. Paris, beerput open over rechtspraak
  Na de verachtelijke moord op Pim Fortuyn: I saw a dead man win a fight
  Paul Quekel vraagt prof. Henri Beunders om publicatie van geweigerd stuk
  Pamela Hemelrijk in KN: 'Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?'
  Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. een commissariaat bij Shell
  Geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad wegens taartincident in Nieuwspoort
  Productie kankerverwekkend hout gaat gewoon door. Parlement weigert te reageren
  Pamela Hemelrijk: neemt actie tegen wolmanzouten; wat de politiek heeft laten afweten
  Aan die 13 MIO kilo Arsenicum en die 30 MIO kilo Chroom VI kan het niet gelegen hebben