De Telegraaf : Martin Dessing pakt de staat aan in verband met mogelijke onderwaardering van de gulden

EuroStaete . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <==> SDN . . . Euro-inflatie . . . Eurobedrog . . . Documentatie

Video over de leugens van minister Zalm in de media. Parlement slikt alles !!

25-05-2005

Oud-directeur Centrale Bank: 'Gulden wel degelijk ondergewaardeerd'

Woensdag 25 mei, AMSTERDAM - Alle ontkenningen van minister Zalm van Financiën en alle nuanceringen van het Centraal Planbureau ten spijt, was de gulden bij de introductie van de euro wel degelijk ondergewaardeerd. Dit zegt dr André Szász, oud-directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdagavond in het televisieprogramma Zembla, dat dan geheel gewijd is aan de euro en de Europese Grondwet.

Szász herhaalt hiermee, tot woede van minister Zalm, de woorden van zijn opvolger, Henk Brouwer, directeur van DNB, die op 30 april tegenover Het Parool erkende dat de gulden ten opzichte van de Duitse mark was ondergewaardeerd en daardoor vijf tot tien procent te laag de euro inging. Zalm kwalificeerde de uitspraken over de onderwaardering als 'indianenverhalen', en als 'leugens'.

De uitspraken van Szász in Zembla leidden al ruim vóór de uitzending van morgenavond tot opwinding bij het ministerie van Financiën. Zalm, die ook aan het woord komt in het programma, nam meteen in zijn weblog afstand van de uitzending. Hij schrijft dat de emoties hoog opliepen en maakt zich geen illusies over een 'evenwichtige weergave'.

Ook zet Zalm zich af tegen Szász. Hij stelt dat hij 'vermoedt' dat Szász niet op de hoogte was van de inhoud van het stuk dat het Centraal Planbureau over de onderwaardering schreef. Maar dat was Szász, zo bevestigt deze, 'uiteraard wel '.

Szász is de grootste monetaire expert die Nederland kent. Hij is de architect van de koppeling van de gulden aan de Duitse mark, een koppeling die garant stond voor het harde gulden-beleid. Tientallen jaren was Szász de steun en toeverlaat van de centrale bankiers Jelle Zijlstra en Wim Duisenberg. Hij loodste beide bankpresidenten door alle naoorlogse valutacrises heen.

Szász was tot 2000 tevens bijzonder hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef twee gezaghebbende boeken, 'The Road to the Monetary Union' en 'De Euro'. Szász zegt in Zembla dat de onderwaardering van de gulden extra hoge inflatie veroorzaakte, terwijl de geldontwaarding op dat moment toch al hoog was. Doordat politiek Den Haag de onderwaardering ontkende en negeerde, werd de overspannen economie door de overheid niet bijgestuurd. De overheid had volgens Szász moeten bezuinigingen, maar heeft in plaats daarvan veel geld uitgegeven, waardoor de inflatie hoger uitkwam. Dit verhaal krijgt deze week ook steun van het gezaghebbende Britse weekblad The Economist.

De makers van Zembla hadden Szász in eerste instantie gevraagd de emoties bij de burgers omtrent de euro te verklaren. Volgens Szász heeft de Nederlandse politiek verzuimd de burgers goed voor te bereiden op de komst van de euro. 'Men had moeten uitleggen waarom de euro er is en wat het impliceert." Nu dat onvoldoende is gebeurd, richt de woede van de burger over ?de dure euro', die het gevolg is van de hoge inflatie, zich enkel en alleen op de munt zelf. Aansluitend heeft Szász vragen over de 'instapkoers' beantwoord.

Een en ander wordt bevestigd door Szász en een van de makers van het Zembla- programma, Marcel van Silfhout. De makers van het programma zeggen zowel van het ministerie van Financiën als van de voorlichtingsafdeling van De Nederlandsche Bank tegenwerking te hebben ondervonden bij het maken van de uitzending. Het verhaal van Brouwer en Szász over de onderwaardering "werd met man en macht gebagatelliseerd", aldus Van Silfhout. Eindhovens Dagblad | 25-05-2005 | Zoeken

Zie het interview over zijn tweede boek: Het eurobedrog treft ons allemaal Martin Dessing schreef zijn tweede boek over de fraude van de toenmalige minister van Financien Zalm, bij de omwisseling van de gulden naar de euro in 2002 !! Daardoor verloren alle spaarders 10 procent van de waarde van hun spaargoeden bij de bank en koopkracht omdat prijzen stegen. Dezelfde truc wordt nu met bezuinigen weer toegepast om de concurrentiepositie van Nederland voor de exportsector te versterken. De prijs daarvoor ligt op het bord van de gewone burger, hoewel werkgelegenheid natuurlijk belangrijk is. De Spaanse en Griekse werkloosheid is een gruwel en mogelijk een bron van sociale onrust. De discussie over ons geldstelsel en de kwaliteit en economische capaciteit van de euro als munt blijft nog steeds buiten beschouwing. Niemand stelt vragen...!

Zie ook bij Google "euroramp", klik door naar schadeclaim en vervolgens naar: Minister Zalm en Regering wilden helaas de waarheid niet horen en.... scroll verder.

Een claimformulier inclusief het Boek "De euroramp treft ons allemaal" wordt
aan u toegestuurd na overmaking van 27,50 op Raborekening: 334985242

Gratis claimformulier wegens aansprakelijkheid van de Staat der Nederlanden en
Gratis claimformulier wegens aansprakelijkheid van de Nederlandsche Bank NV.