De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt! Rente betalen over bijgedrukt geld van DNB?

Sleutel en borgstelling per land en per capita volgens het ESM-verdrag binnen de EMU

EuroStaete . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <==> SDN . . Staatsschuld . . Discussie . . Crisisdebat

De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt.
Maar wie wordt er uiteindelijk op afgerekend; en wie betaalt de rekening?

Volledige tekst van het tractatenblad van de overheid inzake het ESM-verdrag (Klik)

Sleutel en borgstelling per land en per capita volgens het ESM-verdrag

Hier is duidelijk te zien dat er grote verschillen zijn tussen de landen en per hoofd van de bevolking, om via een sleutelverdeling relatief eenzelfde garantieprestatie te verstrekken. Dat betekent dat rijke landen met een hoger inkomen per capita nominaal dus meer garantie moeten stellen dan landen met lage inkomens. Hoe die verdeling precies is opgesteld door de Europese Commissie is hier niet aangegeven. Opvallend is bijvoobeeld dat een land als Spanje een forse bijdrage moet leveren wanneer bijvoorbeeld Nederland om financiële steun uit het ESM-fonds van 700 miljard zou moeten vragen. Nog veel merkwaardiger wordt het, wanneer Spanje een bijdrage moet leveren aan de ESM-garantstelling om Spanje zelf te kunnen helpen aan de nodige financiële middelen. Het ijzersterke verhaal van de Baron von Münchhausen die zichzelf aan zijn eigen haren uit het moeras trok lijkt hier van toepassing. De verklaring voor deze regeling zullen wij nog even moeten afwachten. Parlementaire vragen hierover zijn meer dan opportuun.

Een mogelijke oplossing voor de schuldenproblematiek die exponentieel groeit zonder tegenmaatregelen is misschien het voorstel van de Belgische Verdwijntruc. Om dat te begrijpen is de video van het congres van Andreas Popp en Rico Albrecht in hun presentatie laten zien.

In Zwitserland heeft overigens de Wirtschaftsring te Basel al 70 jaar een oplossing voor het tekort aan bedrijfsfinanciering door banken. Die kennis is gebaseerd op de theorie van Silvio Gesell en Die Natürliche Geldordnung beschreef in zijn boek. In Wuppertal is de Sivio Gesell Verein gevestigd waar men na de Eerste Wereldoorlog discussieert over da kwaliteit en de functie van het geldsysteem. Mijn overleden vriend dr. W.P. Roelofs en ikzelf gingen daar regelmatig naar toe. Op dezelfde wijze als de denkers over ons geld en de functie daarvan is er een opzet gemaakt op de kleine soevereine staat EuroStaete waar eveneens een eigen muntstelsel is gedefinieerd en een aantal leden die munt, de Guldenmark hebben ingevoerd om zaken mee te kunnen doen. Dit ligt nog als plan in de opbouwfase. Handeldrijven op EuroStaete zoals in Zwitserland kan nog niet.

R.M. Brockhus (C)