Vragen aan Pers en Politiek

Politiek . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Buienradar

De dag van de Pesvrijheid kenmerkt zich ook door zelfcensuur

Dag allemaal,

Ik ben op 3 mei 2010 bij de lezingen geweest op de Internationale Dag van de Persvrijheid in Nieuwspoort in Den Haag. Julius Vischjager had mij gevraagd om ook aanwezig te zijn op deze alleen voor journalisten toegankelijke lezing. Van deze meeting met ca. 80 journalisten heb ik een video-verslag opgenomen en moest dat nog verwerken en dat kost veel tijd. Ik heb een enkele vraag kunnen stellen voor de microfoon. Een vraag die ik vanmorgen met Lea had besproken.

Namelijk: "Het is opvallend dat ondanks de persvrijheid in Nederland (die internationaal slechts matig scoort) in de media alleen de gevestigde politieke partijen aan het woord komen, maar de nieuwe, innovatieve politieke initiatieven vrijwel niet".

Jeroen Trommelen van de Volkskrant reageerde daarop alleen met een bevestiging van "Ja, dat is zo". Verder was niemand geÔnteresseerd in dit journalistieke manco.

Nico Haasbroek oud-medewerker van de NOS vertelde mij tijdens de borrel dat hij zich rot geschrokken was over de manipulatie van het nieuws bij de NOS. Hij zei ook dat de nieuwe partijen geen schijn van kans hebben, omdat op de achtergrond de zaken goed 'geregeld' zijn. Mijn ervaringen bij andere verkiezingen waaraan ik meedeed bevestigen dat beeld, ook tijdens een gesprek ten huize van oud-ARP (CDA) fractievoorzitter Willem Aantjes. Deze zei dat hij niet verbaasd was dat wij van Partij Algemeen Belang in 1986 onderuit zijn gehaald, omdat wij een gevaar vormden voor het politieke establishment. Die zaten niet te wachten op goede oplossingen en ideeŽn van een concurrent in de politiek. Later kwam Pim Fortuyn naar voren die de onvrede van de bevolking verwoordde. Weer wat later ging Geert Wilders, net als Rita Verdonk, met een geroofde zetel van de VVD er vandoor. Wilders verwoordt ook de grote onvrede bij de burgers, terwijl Verdonk wegzakt.

Voor Mens en Spirit die ik bij diverse journalisten vermeldde was er wel enige belangstelling, maar iedereen die daar was weet donders goed aan welke kant de boterham gesmeerd wordt. Dus wat die persvrijheid in Nederland betreft valt daar flink op af te dingen. Ook procureur-generaal Harm Brouwer was aanwezig en ik heb met hem staan babbelen over wat zaken m.b.t. het kromme recht in ons land. Ik deed hem de groeten van Ad van Velsen die nog een grote schadevergoeding van het Openbaar Ministerie tegoed heeft.

Ik ga nu de video maken die ik heb opgenomen. Zeer interessant om te ontdekken hoe de pers-hazen lopen en ook afgeschoten worden.

Groeten,

R.M. Brockhus
Westkade 227
1273 RJ Huizen
E-mail: sdn@planet.nl
Website: www.sdnl.nl
Tel. 035-5268153

  Een waakhond die te vaak loos alarm geeft, heeft geen functie
  De rechtspraak in Nederland beheerst door collusie en manipulatie
  Men begint het te snappen, "Beter laat dan nooit !
  Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. commissariaat
  Pamela Hemelrijk geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad
  Actie tegen wolmanzouten
  Wat de politiek heeft laten afweten
  Aan 13 mln. kilo Arsenicum en 30 mln. kilo Chroom VI kan het niet gelegen hebben
  De Rechterlijke Macht in een helder schijnend zonnetje
  Kontkruipers, de machtigste lobby voor het kabinet is de pers
  Rechtspraak in Nederland beheerst door collusie, zwendel en manipulatie
  De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?
  Spong for Justice
  I saw a dead man win a fight
  Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?
  Kritiek op eigen nest vergt moed