Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 42

Bijlmer-enquête Actueel op 9 maart 1999


Vertrouwen in enquêtecommissie slinkt met de dag

'Vrij Nederland' gebruikt er misschien wat grote woorden voor, maar een artikel in het weekblad van 6 maart vertolkt wel een algemeen gevoel. VN noemt het werk van de enquêtecommissie 'stuurloos', 'een ramp' en 'tragisch'.

Bovendien is het blad plotseling bekeerd tot de gedachte dat 'er geen groots en meeslepend complot schuilgaat' achter de Bijlmerramp. De enquêtecommissie zou derhalve zoeken naar iets dat er niet is.

Met dat laatste kan ik het niet eens zijn. Er zitten niet alleen in mijn eigen archief, maar ook in dat van de enquêtecommissie, te veel aanwijzingen - en bewijzen - voor het feit dat er wel degelijk een geheim gehouden waarheid, noem het een cover-up, is.

Maar ik begin mét Vrij Nederland te vrezen dat de commissie er niet in zal slagen die aan het licht te brengen. Mijn vertrouwen in de commissie slinkt met de dag. Want niet alleen wordt er door de commissie tijdens de openbare verhoren nogal wat geklunsd en geklungeld, de commissie maakt ook niet de indruk dat zij belangrijke dingen 'ontrafelt'.

Wil de commissie dat gevoel bij mij wegnemen, dan zal zij in haar eindrapport heel wat te vertellen moeten hebben.