Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 1

Bijlmer-enquête Actueel op 27 januari 1999

De eerste dag van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie over de Bijlmerramp was er een om lessen te leren. Is de aanpak die de commissie gekozen heeft de juiste? Antwoordt ja! Was het een goed idee om eerst door middel van ooggetuigen en slachtoffers duidelijk te maken waar het bij deze enquête überhaupt over gaat? Antwoord: ja. Is alles goed gegaan op deze eerste dag? Antwoord: nee!

Het was zinnig en verstandig van de commissie om het verhaal te laten beginnen door een van afkomst Egyptische Bijlmerbewoner, die voor de ramp zo gezond was als een vis, en vanaf die 4e oktober 1992 veranderde in een lichamelijk wrak. Welk etiket de medische wetenschap ook op de gezondheidsproblemen van deze man plakt; duidelijk is dat die problemen op die verdoemde 4e oktober begonnen zijn. En dan was er het verhaal dat Bijlmerbewoner André Bos te vertellen had. Het liefst zou hij een uur gesproken hebben over zijn werk voor de organisatie 'Klankbord', die slachtoffers van de ramp in de gelegenheid stelde met lotgenoten over hun problemen te spreken.

Maar de commissie wenste het met Bos ook te hebben over zaken als plutoniumsmokkel vanuit Oost-Europa via Schiphol richting Israël, en over het raadsel van de verdwenen cockpit voice-recorder. En dat gebeurde, achteraf gezien, te klungelig. Dat weet inmiddels niet alleen André Bos, maar dat weet ook de enquêtecommissie.