Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 31

Bijlmer-enquête Actueel op 26 februari 1999


Praten over de Israëlische veiligheidsdienst 'Security' - Nou nee!


De heer Kleiman, woordvoerder van El Al, heeft verklaard dat er ongetwijfeld mensen van El Al naar de Bijlmermeer zijn gegaan op de avond van de ramp. Maar mensen van de Israëlische veiligheidsdienst, van de 'Security' - nee. Per se niet.

Het liefst zou de heer Kleiman zelfs het bestáán van die 'Security' ontkennen. 'Want,' zegt hij, 'zodra je over de activiteiten en de structuur van een veiligheidsdienst gaat praten heb je in feite geen veiligheidsdienst meer.'

Daar zit wat in. Maar het geeft ook het grote dilemma aan waarvoor de enquêtecommissie zich gesteld ziet. Praten over de Israëlische veiligheidsdienst op Schiphol doet men al jaren niet. Die dienst is untouchable. Dit betekent echter ook, dat de activiteiten van de dienst rond de Bijlmerramp al jaren verzwegen worden - ook in veel officiële stukken.

Wil de enquêtecommissie, zoals zij beloofd heeft, 'de hele waarheid op tafel leggen', dat zal zij de muur van geheimzinnigheid rond de Israëlische 'Security' moeten slechten. Anders gezegd: de commissie zal moeten kiezen tussen twee belangen. Een tussenweg is er niet. Het ene belang is dat van de Nederlandse democratie en het vertrouwen van de Nederlandse burger in zijn of haar overheid. Het andere is het belang van de Israëlische veiligheidsdiensten op Schiphol.

Het is ondenkbaar dat de commissie voor het laatste belang zal kiezen. Het zou de slechtste dienst zijn die zij zichzelf, de Nederlandse burger en - zoals gezegd - de democratie zou kunnen bewijzen.