Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 25

Bijlmer-enquête Actueel op 20 februari 1999


Merkwaardige verklaring van El Al-vrachtchef Chervin voor de enquêtecommissie

Van zijn aanvankelijke weigering om vluchtpapieren af te geven aan de Nederlandse instanties, zegt hij zich niets te herinneren. Terwijl dat nu juist het enige punt is waar politieadjudant Nix en El Al-medewerker Plettenberg in hun - voor de rest zeer afwijkende - verklaringen het over eens zijn. Beiden, Nix en Plettenberg, hebben voor de commissie onder ede verklaard dat zij op de avond van de ramp niet in de Bijlmermeer zijn geweest.

Maar wat zegt Chervin? Hij zegt dat zijn baas, Danor, hem heeft verteld dat hij op de avond van de ramp samen met 'die politieman' (dat moet Nix zijn) en Plettenberg naar de Bijlmermeer is gereden. Van Nix is bekend, dat hij de getuigenis over zijn activiteiten op de avond van de ramp al een aantal keren heeft moeten bijstellen, omdat zijn aanvankelijke verklaring onwaar bleek. Plettenberg kan erop wijzen dat hij in elk geval om half elf niet in de Bijlmer was, omdat hij toen verhoord werd door de luchtvaartpolitie.

Kortom, een aardige rechercheklus voor de enquêtecommissie. Want er moeten mensen zijn die de verklaringen van Chervin, Danor, Nix en Plettenberg kunnen bevestigen of ontkrachten.