Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 10

Bijlmer-enquête Actueel op 5 februari 1999

De verantwoordelijken van de Rijksluchtvaartdienst en de Raad Voor de Luchtvaart hadden hun antwoord op de beroering over de lading van de in de Bijlmer verongelukte El Al Boeing snel klaar: 'Niets aan de hand - die verkeersleiders hebben gezwegen over de verkeerde lading. Men is de lijst van gevaarlijke stoffen van de vlucht New York - Schiphol voorgelezen, terwijl het de lijst van de vlucht Schiphol - Tel Aviv had moeten zijn, Niets dus om je druk over te maken.'

    Daarbij twee opmerkingen:

  1. Het gaat, heren van de RLD en de RvsL, niet om die lading, het gaat over de vanzelfsprekendheid en blinde gehoorzaamheid waarmee Nederlandse ambtenaren besluiten om zaken te verzwijgen die voor anderen - mensen in de Bijlmermeer reddingswerkers, politiemensen - van levensbelang kunnen zijn.

  2. De twee lijsten met gevaarlijke stoffen verschillen niet zo veel van elkaar. Op Schiphol is alleen maar een deel van de explosieven uitgeladen. De rest (gif, gevaarlijke chemicaliën, munitie) is in het vliegtuig gebleven. En is met dat vliegtuig in de Bijlmermeer terechtgekomen.

En overigens: de lading was in feite helemaal nog niet aan de orde deze week. Het ware verhaal daarover horen we pas over twee weken, want dan staat 'De lading' op de agenda van de enquêtecommissie.