Politici, AFM, CPB, DNB, VNG en anderen zijn al in 2004 gewaarschuwd voor de crisis !
IRM . . Juristen . . EU Grondwet <==> SDN . . Klokkenluider . . Paul Quekel . . Woekerpolissen . . Klacht NMA

Tientallen malen hebben kamerleden en overheidsorganisaties en media waarschuwingen ontvangen
Paul Quekel, ziener, waarschuwde jarenlang tegen financiële producten van banken en verzekeraars

Waalwijk, 25 september 2004,

Geachte mevrouw Kroes, en ter info aan de Vaste Kamercommissie Financiën/Justitie e.a.,
 
Hartelijk dank voor uw inbreng bij RTLZ vandaag 8 april 2009. U weet dat ik al jaren waarschuw tegen woekerpolissen en kredietcrisis. Hierbij diverse artikelen uit het Brabants Dagblad en de Telegraaf. Tevens een commentaar van WUZ in de bijlage en de vragen van de heer Rob Brockhus in zijn brief, http://www.sdnl.nl/pdf/geachte-heer-van-der-ploeg.pdf  Het is toch ongehoord hoe banken en verzekeraars nog steeds niet doorhebben dat vele burgers het helemaal gehad hebben met figuren zoals Boele Staal en c.s. We zijn al via de Staat als burgers opgezadeld met de miljarden steun aan de banken en verzekeraars en nu willen deze bankiers/directeuren/bestuursraden en alles wat daar voor door gaat ook nog de toekomstige verantwoording en kosten bij de bevolking leggen.
 
Zolang er niet hard word opgetreden tegen de veroorzakers en deze strafrechtelijk worden vervolgt en in het gevang worden gegooid en ontdaan van al hun bezittingen zal er nooit meer een betrouwbare bank/verzekeraar komen.  Ze gaan na hun redding met ons geld (overheidssteun) gewoon door met vullen van de eigen zakken en de burgers opzadelen met enorme kosten! Helemaal gek wordt je van het plan om de spaarders bij banken een lager percentage rente te geven en mensen met een hypotheek de rente daarvoor te verhogen om zodoende een buffer te bouwen voor volgende calamiteiten. En de Staat (alle burgers) moet gaan verzekeren, dus wij als samenleving moeten onze eigen spaarcenten gaan verzekeren en dat zelfs tweemaal ten faveure voor de banken, wanneer die  financiële instellingen ons geld zouden wegmaken, verliezen of failliet zouden gaan. WIE WAREN OOK ALWEER DE SCHULDIGEN? 
 
Lees ook Door de mazen van journalist Theo Besteman samen met Bart Mos een van de weinige journalisten die ook gewaarschuwd hebben tegen de excessen bij banken en verzekeraars.
 
Het is zoals Theo van Gogh regelmatig schreef  'ADEMBENEMEND' en welke Kamerleden hebben de moed om aangiftes te gaan doen tegen de veroorzakers van de woekerpolissen en kredietcrisis?
 
Was de 34 miljard euro die beschikbaar gesteld werd door de Nederlandse Bank nieuw geld; en voor Financiën dus rentevrij?
 
Met vriendelijke groet,
Paul Quekel senior

Bron Dagblad de Telegraaf:
Door de mazen
       Banken weigeren sorry te zeggen. Géén schuld aan de kredietcrisis en de dichtgedraaide kredietkranen. De financiële teloorgang, aldus branchehoeder Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken in een reactie op de commissie-Maas, „overviel” immers ook de banken. Het wachten lijkt, net als in de affaire met aandelenlease en dure beleggingsverzekeringen, op gedupeerde klanten die via advocaten banken met miljoenenclaims wél tot inkeer brengen.
        Banken duiken makkelijk weg. Enerzijds zou een collectief mea culpa voor de uiterst riskante beleggingen niet passend zijn omdat banken sterk verschillen, stelt Staal. Anderzijds kan toch niet elke bankier afzonderlijk aan zo’n publieke schuldbekentenis? SNS Reaal-topman Sjoerd van Keulen – inderdaad, straks hoofd van lobbyclub Holland Financial Center – was daarover vorig jaar in de vaste Kamercommissie die de crisis onderzocht het stelligst. „Excuses? Waarvoor? Wij hadden die producten niet”, zei hij.
       Dat dezelfde bestuurders van banken en bank-verzekeraars jaren samen een cultuur hebben gekweekt van speculeren met geld ingelegd voor ’veilig’ sparen – detail: daarvoor leken banken ooit opgetuigd – én het zélf optuigen van zeer risicovolle beleggingen, met winstdoelen die door diezelfde bestuurders en hun commissarissen elk jaar fors werden opgeschroefd dankzij torenhoge prestatiebonussen, dat is uiteraard wel hun verantwoordelijkheid.
       Maar bankiers mijden excuses uit angst voor claims. Tussen de regels staat in het rapport overigens genoeg munitie voor juristen: ’structureel onderschatten’ van financiële problemen, waarna ’het zicht op risico’s op een onaanvaardbare manier vertroebeld’ raakte.
 
       Om hun rol in de crisis te duiden en lessen te trekken, schakelde de NVB de commissie-Maas in, geleid door oud-bankiers. Wonderlijk – alsof een topbank zichzelf niet de maat kan nemen. Bovendien, alles wat de commissie als gedragsnorm aanbeveelt, staat in de code-Tabaksblat. Die dezelfde bankiers jaren geleden hondstrouw hebben onderschreven – en overtreden.
       De commissie-Maas verdient argusogen. Cees Maas is een zeer prettige tvpersoonlijkheid, maar hij stak – nota bene als financieel verantwoordelijke – zelf spaargeld van ING in de halsbrekende beleggingsproducten, op en vooral naast de balans. Medecommissielid Tom de Swaan deed hetzelfde bij ABN Amro. Die bank verdween bijna, ING moest €35 miljard staatshulp ophalen om niet om te vallen.
       Minister Bos noemde de aanbeveling om de klant centraal te stellen „een gotspe”. „Omdat het kennelijk nooit zo was.”
       Met de meeste aanbevelingen gaan de meeste banken akkoord. Dus niet alle. Kortom, opnieuw lijken hooggetroonde bankiers iedere urgentie te missen. Ze krijgen wéér een kans van minister Bos om de aanbevelingen zelf uit te voeren. Anders neemt hij zijn „verantwoordelijkheid”.
       Kortom, alles wijst erop dat straks de tucht van de markt op een wrange wijze zegeviert: bij zo weinig of late zelfreflectie zullen beleggers zowel bank als bestuurders met claims aansprakelijk stellen voor fouten die zij maar niet zien en lang door de mazen schoten.
       

Theo Besteman

 BRON BRABANTS DAGBLAD

 COMMENTAAR

Het Nieuwe Bankieren


E
en week na het ‘ herenakkoord’ tussen minister Bos en de bankiers, beloven de bankiers andermaal beterschap. In het gisteren gepresenteerde adviesrapport van de door de Nederlandse Vereniging van Banken in het leven geroepen commissie- Maas klinkt het besef door dat de bankiers het vertrouwen van de samenleving verloren hebben. In andere westerse landen is dat niet anders, getuige de oproep die vorige week aan Engelse bankiers werd gedaan om ten tijde van de G20-top in Londen toch vooral niet in het traditionele krijtstreeppak naar het werk te gaan. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de vroeger zo respectabele beroepsgroep gedegradeerd tot de paria van de samenleving. Er is ‘twijfel ontstaan aan de ethische en morele opvattingen en gedragingen van de bankiers’, zo heet dat in het rapport.
  De bankiers is er dus alles aan gelegen om het geschonden imago te herstellen.

Het rapport van de commissie-Maas is daartoe een goede aanzet, maar ook niet meer dan dat.  Maas en de zijnen doen verstandige uitspraken (‘de klant moet weer voorop staan’, ‘banken moeten weer terug naar een gezonde risicocultuur’, ‘het toezicht op de bedrijfsvoering moet beter’), maar wijzen er ook op dat er een mentaliteitsverandering vereist is om zo’n cultuuromslag daadwerkelijk tot stand te brengen. De vergelijking met de wielersport dringt zich op: de laatste jaren is te pas en te onpas gesproken van het Nieuwe Wielrennen, maar vooralsnog is er geen enkel signaal dat het peloton alle verboden middelen ook daadwerkelijk in de prullenbak heeft gekieperd.

De commissie pleit voor een soberder beloningsbeleid, waarbij vooral het mes wordt gezet in de vermaledijde bonussen. In het vorige week gesloten herenakkoord met minister Bos legden de bankiers zich vast op een ‘maatschappelijk gedragen beloningsbeleid’. Dat doet vermoeden dat de bankiers hebben begrepen dat het roer echt om moet, maar gezien hun dubieuze gedragingen van de laatste jaren doet minister Bos er goed aan om ze niet op hun blauwe ogen te vertrouwen. Waar de wet het hem toestaat, moet hij de bankiers dwingend het rechte pad op leiden. De economie, zo moet de les van deze crisis luiden, is te belangrijk om aan bankiers over te laten.

 
Veilige banken: klant betaalt Commissie-Maas wil vertrouwen in banken herstellen.

DEN HAAG – Consumenten moeten in de toekomst genoegen nemen met een lagere spaarrente en hoge­re hypotheekrente. Dat is een voortvloeisel uit de aanbevelingen van de commissie-Maas. In het gis­teren gepresenteerde rapport van de commissie staan maatregelen om het vertrouwen in de banken na de kredietcrisis terug te win­nen. „ Zekerheid heeft zijn prijs”, zegt voorzitter Boele Staal van de NVB, de branchevereniging van banken. De commissie onder leiding van oud-ING-topman Cees Maas is in­gesteld door de NVB.

Volgens Staal wil de bankenwereld de aanbevelingen opvolgen. De klant moet centraal staan in plaats van de winst van de bank, is het uitgangspunt van de commissie. Consumenten moeten worden be­schermd tegen grote risico’s van banken. Banken moeten de over­heid een premie gaan betalen. De overheid treedt dan op als verzeke­raar en staat garant voor het Ne­derlandse spaargeld in het geval een bank ‘omvalt’.
Raden van commissarissen moe­ten scherper gaan toezien op het handelen van bankiers. Bankbe­stuurders moeten een moreel­ethische verklaring afleggen.

Zie verder pagina’s 8 en 9 en voor het dossier zie www.brabantsdagblad.nl/crisis

 

Maas raakt kern, de bank is aan zet

 
Ondanks de harde kritiek van de commissie Maas steken de banken de hand slechts deels in eigen boezem. Na maanden waarin de ban­ken zich wentelden in hun onschuld, ligt er nu een ui­terst kritische analyse van wat er allemaal mis ging in de aanloop naar de kredietcrisis. Uitgerekend oud- bankier Cees Maas ( ING) legt de vinger op de zere plek: de ban­ken veronachtzamen zowel hun publieke functie als de belangen van de klant. En ze hebben amper oog voor de risico’s van de giftige cocktail van complexe beleggingen en excessieve beloningen.
 

Banken kunnen het in opdracht van brancheorganisatie NVB opge­stelde rapport niet achteloos terzij­de schuiven. De reactie van NVB-voorzitter Boele Staal doet echter vrezen dat de sector nog steeds niet beseft dat alleen een grote schoonmaak het vertrouwen van de klant kan herstellen.
Staal steekt de ene hand halfslach­tig in eigen boezem en wijst met de andere naar alle andere par­tijen: toezichthouders, kredietbe­oordelaars, overheid en de op goedkoop krediet en rendement beluste consument. De veelzeggen­de titel van het rapport - ‘naar her­stel van vertrouwen’ - lijkt aan hem niet besteed.
 

Met Maas’ uitgangspunten - de klant centraal, minder risico bij complexe financiële producten, meer verantwoordelijkheidsbesef ­raakt hij de kern. Maar zij krijgen pas handen en voeten als de ban­ken ook echt bereid zijn de regels van het spel te veranderen. De wei­nig schuldbewuste houding van de meeste bankiers voorspelt wei­nig goeds. De aanbevelingen van Maas zijn van het type ‘comply or explain’: de banken moeten ze opvolgen of anders uitleggen waarom ze ervan afwijken. Die vrijblijvendheid blijkt in de praktijk niet of nauwe­lijks te werken, bijvoorbeeld als het om beteugeling van de topbelo­ningen gaat. Het is een gemiste kans dat Maas de regie over het beloningsbeleid weer uitsluitend bij de commissa­rissen legt. De hoop dat zij de belo­ningen wel aan banden zouden leggen, is de afgelopen jaren im­mers een illusie gebleken.

 

Mogelijk kan die vrijblijvendheid worden gerepareerd door aanbeve­lingen in wetten te gieten. Bijvoor­beeld de verplichte jaarlijkse bij­scholing voor commissarissen en bestuurders, de invoering van een bankierseed voor de hoogste eche­lons en een bankiersexamen voor leden van de Raad van Bestuur. Ze­ker de linkse partijen in de Twee­de Kamer voelen er wel voor om de bankensector stevig de duim­schroeven aan te draaien. De bal ligt nu op de helft van de bankiers. Zij moeten nu bepalen of ze het spel volgens de nieuwe re­gels willen spelen of liever op de oude voet verder gaan.

EU neemt voor 3000 miljard crisismaatregelen

woensdag 08 april 2009 | 11:51 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 08 april 2009 | 15:11

De 27 EU-lidstaten hebben tot dusver voor 3000 miljard euro maatregelen genomen om de economische crisis te bestrijden. ANP PhotoBRUSSEL (ANP) - De 27 EU-lidstaten hebben tot dusver voor 3000 miljard euro maatregelen genomen om de economische crisis te bestrijden. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag heeft gepubliceerd.

Het bevat de aanvragen voor staatssteun die door Kroes zijn goedgekeurd. Het gaat daarbij om garantiestellingen (2300 miljard), regelingen voor herkapitalisatie (bijna 300 miljard) en herstructureringssteun voor banken en financiële instellingen (400 miljard). Omdat van de staatsgaranties in de praktijk lang niet altijd gebruik wordt gemaakt, zal het totale bedrag uiteindelijk aanzienlijk lager uitvallen.

Volgens Kroes wordt dankzij de EU-regels voor staatssteun voorkomen dat lidstaten door protectionistische acties hun economische problemen op het bordje van andere landen schuiven.

Onderzoek Kroes naar staatssteun Fortis en ABN

woensdag 08 april 2009 | 12:59 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 08 april 2009 | 14:04 

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) begint een diepgaand onderzoek naar de staatssteun voor Fortis Bank Nederland en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN Amro. Foto ANP

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) begint een diepgaand onderzoek naar de staatssteun voor Fortis Bank Nederland en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN Amro.

Ze heeft dat woensdag laten weten. Kroes bekijkt of de maatregelen in strijd zijn met de EU-regels voor staatssteun.

De Nederlandse staat nam in oktober vorig jaar Fortis Bank Nederland over en verstrekte de bank tientallen miljarden euro's aan leningen. In december nam de Staat vervolgens ABN Amro van Fortis Bank over.

Kroes zegt ,,in dit stadium reden te hebben om aan te nemen dat deze maatregelen misschien niet in overeenstemming zijn'' met de regels voor staatssteun aan banken die gelden tijdens de huidige financiële crisis. Het gaat vooral over de looptijd van en de vergoeding voor de kredietfaciliteiten en de overnameprijs van de onderdelen ABN Amro. Die ,,lijken niet te voldoen'' aan de criteria van de Europese Commissie.

,,De Nederlandse staat heeft terecht ingegrepen om het faillissement van Fortis Bank Nederland te voorkomen, want anders was de Nederlandse economie ernstig verstoord'', aldus Kroes. ,,Toch moet de Europese Commissie erop toezien dat de reddingssteun beperkt blijft tot het noodzakelijke minimum, zodat geen buitensporige concurrentieverstoringen worden gecreëerd die banken in andere lidstaten in de problemen kunnen brengen.''

Bron Dagblad de Telegraaf:

COMMISSIE-MAAS ZIET OVERHEID ALS VERZEKERAAR OPTREDEN

Spaargarantie op de schop

Van onze verslaggevers

 
       DEN HAAG/AMSTERDAM – Het depositogarantiestelsel, dat spaartegoeden tot €100.000 garandeert, moet flink op de schop. Als er nu een (middel)grote bank in ons land failliet gaat, zou dat namelijk betekenen dat andere Nederlandse banken – die voor de schade opdraaien – mee ten onder worden getrokken. In plaats van het huidige omslagstelsel moet er daarom een verzekeringssysteem komen, met de overheid als verzekeraar en de banken die hiervoor een jaarlijkse premie betalen van pakweg 0,5 tot 1,5% van de ingelegde spaartegoeden.
        Dat is één van de belangrijkste aanbevelingen die een commissie onder leiding van voormalig ING-bestuurder Cees Maas gisteren heeft gedaan ten aanzien van de toekomst van de Nederlandse banksector. Er zal op worden toegezien dat de aanbevelingen binnen 1 jaar worden overgenomen. Dat er tot dusver geen al te grote problemen zijn geweest met het stelsel, is volgens Maas uitsluitend te danken aan het feit dat er alleen relatief kleine banken zijn omgevallen, zoals vorig jaar Icesave en eerder Van der Hoop.
       Banken die naar de mening van toezichthouder De Nederlandsche Bank té risicovol opereren – doordat zij bijvoorbeeld overwegend als zakenbank actief zijn – zouden eventueel uit het stelsel gezet kunnen worden. „En als je geen lid meer bent, zullen alle spaarders weglopen”, illustreert commissielid Tom de Swaan (voormalig ABN Amro-bestuurder) de gevolgen. De commissieleden zouden verder graag zien dat het huidige garantiebedrag van €100.000 zou worden verlaagd tot €40 à 50.000, maar dat kan volgens hen alleen in Europees verband.
       Minister Bos van Financiën ziet het voorstel om het depositogarantiestelsel om te vormen tot een verzekeringssysteem niet zo zitten. „Het risico moet ten principale bij de banken zelf liggen.” Ook denkt hij er aan de regeling niet voor alle spaarders te laten gelden. Kamerlid Blanksma (CDA) is blij dat de commissie in elk geval aangeeft dat het huidige stelsel niet overeind kan blijven. „En of dít dan het beste alternatief is, zal moeten blijken.”
       Wat betreft bestuursvoorzitter Jeroen Drost van de Haagse zakenbank NIBC, ook bekend van internetspaarbank NIBC Direct, werkt het bestaande omslagstelsel echter prima. „Ik heb altijd geleerd dat als iets niet kapot is, je het niet moet repareren.” Over de voorgestelde ’verzekeringspremie’ is Drost minder te spreken: „Ik vind het een verkapte belastingbetaling aan de overheid.”
 
       Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) plaatste kanttekeningen bij het rapport ’Naar herstel van vertrouwen’ („want dat vertrouwen is geschaad”, aldus Maas). De beleggersorganisatie wijst erop dat „de oplossingen nu worden gezocht in het verkleinen van de rol van de aandeelhouder, terwijl deze niet veel meer heeft kunnen doen dan het kapitaal verschaffen waarmee de bank aan het werk is gegaan”.
       Volgens de VEB „miskent de commissie-Maas in haar rapport de belangrijkste oorzaak van de huidige financiële crisis: het optreden van de bestuurders en het toezicht”. De belangenorganisatie meent dat de zwartepiet nu ten onrechte voor een belangrijk deel wordt neergelegd bij de aandeelhouders die, volgens de commissie, te veel gericht zijn geweest op snelle winst.
       Maas zei dat „banken belang hebben bij stabiele aandeelhouders die niet alleen achter de laatste kwartaalcijfers aanlopen”. Hij stelt daarom een ’loyaliteitsdividend’ of extra stemrecht voor trouwe aandeelhouders voor. Maas erkende dat het kortetermijndenken „ook tot uitdrukking is gekomen in het beloningsbeleid van de banken”. Een van de aanbevelingen – het rapport telt er in totaal ruim 70 – is dan ook dat de variabele beloning van bankbestuurders maximaal één keer het vaste jaarsalaris mag bedragen. Als er geen winst is geboekt, mag helemaal geen variabele beloning (lees bonus) worden uitgekeerd. Verder dienen bankiers een verplichte moreel-ethische verklaring – een soort bankierseed – te tekenen.
       Oud-bankier Dolf van den Brink, hoogleraar financiële instituties aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt in een reactie van een ’zeer moedig, verrijkend rapport’. „Als de ceo expliciet verantwoordelijk wordt voor risicobeheer, is dat een revolutie. Ze moeten stuk voor stuk beoordelen of producten passen. Dat wordt een heel andere bank.” De beloning gaat volgens hem „tientallen procenten achteruit”, als bestuurders langs een meetlat van financiele en niet-financiële bedrijven worden gelegd. „Dat krijgt enorme gevolgen voor de beloningen in de hele bank.”
       Ook een meerderheid in de Tweede Kamer toonde zich tevreden over het rapport, net als minister Bos: „Al is het natuurlijk wel heel raar dat je moet opschrijven dat de klant koning is, terwijl dat eigenlijk normaal zou moeten zijn. Wat de afgelopen jaren gebeurd is, was dus abnormaal.”