Huizer voert strijd tegen gemeentelijke regeling


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English

De Gooi- & Eemlander van 29 juli 1997

'Drempel koudetoeslag van tafel'

Van onze verslaggever Anton Boender

HUIZEN - Huizer Cees Janssen (62) is woedend op de gemeente. Voor hem staat het vast dat het gemeentebestuur een onbegrijpelijke blunder heeft begaan met zijn koudetoeslagbeleid. Janssen behoort tot de mensen met een Bijstandsuitkering die geen extra bijdrage heeft gekregen in de stookkosten, die door de strenge winter 1995/1996 voor velen hoog uitvielen.

Volgens Janssen gloort er echter hoop. Hij ziet aanwijzingen dat een meerderheid van de fracties in de Huizer raad langzamerhand inziet dat een verkeerd besluit is genomen. Erkend zou worden dat de drempel om voor de koudetoeslag in aanmerking te komen Veel te hoog is vastgesteld waardoor vrijwel niemand van de minima de aanvraag heeft durven indienen. Janssen, een oud-zakenman die werkloos werd, ligt al sinds vorig jaar in de clinch met de gemeente. Zijn aanvraag voor de koudetoeslag werd zonder pardon afgewezen. Hij had in de barre winter 1995-1996 niet genoeg gestookt om de tegemoetkoming in de wacht te kunnen slepen. De regeling kwam erop neer dat mensen in het betreffende stookjaar minimaal 2500 kubieke meter gas hadden moeten gebruiken om de maximaal 135 gulden te kunnen incasseren.

In mei bleek overduidelijk hoe hoog de drempel was, toen de gemeente het resultaat van de koudetoeslagactie bekend maakte. Huizen had op duizend aanvragen gerekend en daarvoor 135.000 gulden gereserveerd. Maar er werden maar 208 aan ingediend waarvan er slechts 91 werden toegewezen. De 'gelukkigen' kregen gezamenlijk ruim tien mille uitgekeerd.

Janssen zelf had vorig jaar 581 kubieke meter meer gas gebruikt dan het jaar daarvoor. Maar met een totaal jaargebruik van 1946 kubieke meter gas maakte de Huizer geen schijn van kans. Hij voelde aan dat hier iets niet klopte en trok als een van de weinigen ten strijde tegen de regeling. In februari kwam zijn bezwaar de orde in de hoorzitting waarvan de wethouders Margot Dierick-van der Ven (CDA) en wethouder Wim Vrieze (D66) deel uitmaakten. Janssen kon hen niet overtuigen dat de normen absoluut hun doel voorbij hadden geschoten.

Janssen's boosheid nam flinke proporties aan. Hij reageerde meteen op de oproep van wethouder Dierick, die in maart alle Huizer minima schriftelijk had benaderd met de vraag hoe zouden handelen als zij wethouder van sociale zaken zouden zijn. Dat was voor Janssen de bekende bal voor open doel. ,,Ik schreef haar dat ik dan de norm van 2500 kubieke meter afname uit het raadsbesluit zou schrappen, zodat alle minima een eerlijke extra stookkostenvergoeding zouden kunnen krijgen. Ik stuurde een kopie aan alle raadsleden. Er reageerde er maar een met de opmerking dat hij respect voor mijn inzet had..."

    Vakantie

Vervolgens trad een lange stilte in en ging men op vakantie. ,,Janssen blijft het echter extra wrang vinden dat rond negenhonderd mensen met een minimuminkomen niet zijn geholpen door de koudetoeslagregeling en de gemeente er 125.000 gulden aan overhoudt. Het is in zijn ogen extra schrijnend als je bedenkt dat de gemeente ook nog eens twee miljoen gulden per jaar winst maakt op het gas." ,,Van medewerkers van de sociale dienst heb ik gehoord dat zij het raadsbesluit over de koudetoeslag onwerkbaar vinden Die spreken van blamage van de hele gemeenteraad en erkennen dat weinigen met weinig zijn geholpen. Is deze operatie wel humaan, sociaal of christelijk? Is dit moedwil of domheid van de gemeente? We waren bij voorbaat kansloos", aldus Janssen namens al zijn lotgenoten.

Janssen legde de affaire op 21 juli wederom in een brief aan b en w en de raadslieden vast. De Huizer raad zou do regeling moeten herroepen en de gasverbruikdrempel helemaal moeten schrappen. De REGEV heeft me gezegd dat er maar honderd mensen boven die drempel van 2500 kubieke meter zouden zitten. De gemeente moet dat hebben geweten...

De drie christelijke partijen hebben me dezer dagen gebeld. Die zeggen dat de wethouders blindelings zijn afgegaan op de rapporten van de ambtenaren... Raadslid Westland van het CDA zegt het volstrekt met me eens te zijn. Hij beloofde de zaak met zijn fractie en mevrouw Dierick to zullen bespreken. PvdA-fractieleider Rob van Nunspeet heeft me geschreven. Die neemt het serieus. Hij gaat het op 18 augustus in Zijn fractie bespreken. Vrieze (D66) heeft me eerder al gezegd de regeling krom te vinden... Ik ben blij met de reacties, hoewel ik nog niets heb vernomen van de VVD. En ik moet hot allemaal nog zien gebeuren wat ik wil: dat al die mensen met terugwerkende kracht alsnog de koudetoeslag ontvangen".