De BIB in Basel: adviseert: Bevries giftige leningen, zoals Japan sinds 1987 allang doet

EuroStaete . . Euroramp . . Klokkenluiders <===> SDN . . Schandpaal . . Geld

Staatsschuld ... Pensioenen ... Geld ... Privatisering

Private schuld is anderhalf keer zo hoog dan de staatsschuld. Niemand zegt wat !!
Nobelprijswinnaar dr. Jan Tinbergen schreef mij: 'Van geld heb ik geen verstand'

De vraag is op 17 augustus 2007 waarom de beurskoersen in Europa dalen terwijl daar helemaal geen economische problemen lijken te bestaan. West-Europa doet het zelfs heel goed volgens de ECB. Vooral de Londense beurs heeft zware klappen gekregen. Waarom daalt dan ook nog tegelijkertijd de euro t.o.v. de dollar, juist op het moment dat de dominostenen in de opgeblazen Amerikaanse hypotheekmarkt omvallen ?!

Welke oorzaak kan dat fenomeen hebben? Dalende beurskoersen en dalende euro met een stijgende yen in Japan?? Onze visie is daarop heel eenvoudig In 1987 ging de Japanse Nikkei in drie maanden terug van 41.000 naar 16.000. Later zelfs nog naar de helft daarvan. De (fictieve koopkracht van gespaard financieel vermogen in de opblaaseconomie van Japan in die tijd verdampte voor de pensioenfondsen en spaarders in onroerend goed en in aandelen. Ook nu nog hangt er een oninbare schuld boven de Japanse kapitaalmarkt van meer dan een biljoen dollar. Heel langzaam wordt die met voorzichtig beleid ingekrompen. Japan haalde na die beurskrach vele miljarden terug uit het buitenland. Met name uit de VS. Zij verkochten Rockefeller Plaza en Hollywood weer aan de Amerikanen en vulden met de opbrengst de gaten in de financiering van de Japanse economie.

Hetzelfde zien we nu gebeuren met de Amerikanen zelf die nu alles wat los en vast zit in de verkoop doen. Aandelen massaal, waardoor de beurs in Europa zakt, grondstoffen als goud, koper en zilver, waardoor de prijzen dramatisch zakken, en allerlei financiële belangen in met name Groot Brittannië dat toch als een vazalstaat van de Amerikanen kan worden beschouwd. Dat lijkt ook de reden waarom de Londense beurs de grootste klappen krijgt door het overaanbod van financiële producten.