Eigenaar bezig met illegale grondsanering 'Achter de Molen' in Bakel


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English

    8 december 1999



Stichting Groen Wonen eist dwangsom van 100.000 gulden

Eigenaar bezig met illegale grondsanering 'Achter de Molen' in Bakel

    BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel en de eigenaar van de grond overtreden de wet met de sanering van de grond Achter de Molen in Bakel. Dat is de opvatting van de Stichting Groen Wonen. De stichting heeft maandag een brief gestuurd aan het college van B en W, waarin zij aandringen op een dwangsomverzoek om de sanering stop te zetten.

    De Stichting Groen Wonen wil dat de gemeente Gemert een dwangsom eist van de eigenaar van de grond - de Gebr.Van de Waardenburg - van 100.000 gulden voor elke dag, te beginnen vandaag, dat de sanering wordt voortgezet met een maximum van vier miljoen gulden. De grond op het terrein aan de Helmondsestraat in Bakel is vervuild met zware metalen, vooral nikkel. Op het terrein was voorheen een houtverwerkingsbedrijf gevestigd. Het plan is nu om op het terrein 22 woningen te bouwen. Dat kan pas als de grond gesaneerd is.

      Vergunningen

    Volgens de stichting Groen Wonen handelt Van de Waardenburg met de onlangs gestarte sanering in strijd met twee vergunningen. De eigenaar zou allereerst verontreinigd water oppompen en in het riool lozen. "Daarvoor heeft Van de Waardenburg niet de vereiste vergunning aangevraagd", aldus A. van Rooij die de zaak Achter de Molen voor de Stichting Groen Wonen onderzoekt. Hij is directeur, van het Ecologisch Kennis Centrum, een milieukundig en juridisch adviesbureau dat ook geschillen behandelt.

    Volgens Van Rooij handelt Van de Waardenburg in strijd met de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater. "Daarbij ligt er op dat terrein nog een milieuvergunning die het niet toestaat vervuilde grond te verplaatsen. Dat gebeurt op dit moment wel."

      Medeplichtig

    Volgens de stichting mag de gemeente deze overtredingen niet toestaan, omdat de gemeente als bevoegd gezag wettelijk verplicht is hiertegen handhavend op te treden. "Anders maakt Gemert-Bakel zich medeplichtig aan de overtredingen", aldus A. van Rooij. Als de gemeente niet snel ingrijpen schrijft Van Rooij aan college, zal de stichting bij de Raad van State om een voorlopige voorziening vragen. waardoor de sanering alsnog stil komt te liggen. F. van Ekert, de verantwoordelijke wethouder. kan op dit moment niet overzien wat er waar is van wat de Stichting Groen Wonen beweert.

      Snelste manier

    "Als het wettelijk allemaal zo ligt, dan zullen we daarop moeten reageren. Maar misschien is het hele proces beter gebaat bij een voorlopige voorziening. Daarmee zijn alle betrokkenen het meest gediend. Zo'n schorsingsverzoek is de snelste manier om de grootste helderheid te krijgen van het hoogste orgaan op het gebied van bestuursrecht."

    Van Rooij vindt de houding van de wethouder heel onverstandig. "Ze maken een grote fout bij de gemeente. Zoiets mag je niet toestaan. De wethouder stuurt aan op strafrechtelijke vervolging. Want als op een voorlopige voorziening moeten wachten, zijn we al gauw twee weken verder. Dan is alles al opgeruimd en is daarmee de schade aangericht. De zware metalen in het grondwater zijn dan al geloosd op het oppervlaktewater. Een wethouder die zoiets niet begrijpt, moet opstappen."