Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen van de commissie over de Bijlmerramp


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Louis Bertholet doet oproep na symposium over 'Depleted Uranium' in Brussel

  Symposium over "Depleted Uranium" in Brusselse universiteit op 26-10-2000


Op 26 oktober werd in de Vrije Universiteit van Brussel een symposium gehouden over de effecten op de gezondheid van verarmd uranium. Dit in het verlengde van onderzoeken naar aanleiding van ziekteverschijnselen van militairen in de Golfoorlog in Irak en slachtoffers van de Bijlmerramp in Amsterdam. Zowel bij de Golfoorlog als bij de ramp in de Bijlmer met het neerstorten van de El Al Boeing zijn grote hoeveelheden verarmd uranium als oxidestof in het milieu terecht gekomen. Bij de Golfoorlog was dat in de vorm van pantserdoordringende munitie (vanwege het zeer hoge soortelijk gewicht van uranium) en bij het neerstorten van de El Al Boeing als contragewicht van bepaalde onderdelen van het vliegtuig.

Een internationaal forum van sprekers o.a. van het kernenergiecentrum in Mol, vertegenwoordigers van de Joegoslavische deelrepubliek Kosovo, een militair specialist en hoogleraren fysica lieten een zeer gedetailleerde analyse zien van de eigenschappen van natuurlijk en verarmd uranium. Ook een vertegenwoordiger van de Indianen in New Mexico hield een gloedvol betoog over de fall-out van radioactieve stoffen bij de proeven die de Amerikanen deden in de afgelegen gebieden waar de natuurreservaten van de Indianen aan grensden. De effecten op de gezondheid van die mensen waren duidelijk waarneembaar maar werden door de Amerikaanse autoriteiten genegeerd.

Als waarnemer van de Sociale Databank Nederland bij dit symposium hebben wij als verslagleggers van de Bijlmerenquête de moeite genomen om de gehele symposium met de voordrachten van de deskundigen op videotape te registreren. Belanghebbenden kunnen van deze zeer waardevolle band een kopie laten maken. waarin duidelijk de gebundelde kennis in heel Europa op het gebied van straling met gevolgen als toxiciteit, mutageniteit en teratogeniteit over het voetlicht worden gebracht. De presentaties zijn in het Engels.

Dr. Asaf Durakovic was de belangrijkste spreker en hij kwam tot de conclusie dat in politiek opzicht nog niemand enige belangstelling had getoond voor de bewijzen en de effecten op de gezondheid van verarmd of natuurlijk uranium. Durakovic vroeg zich af: "Waarom?" Zijn onderzoeken toonden aan dat zelfs de miniemste sporen van verarmd uranium waren terug te vinden die konden wijzen op een besmetting en schade aan met name nieren, longen en lever, met een concentratie in de botten.


  Symposiumleider was Frank Deconink

Frank Deconinck is professor of medical physics at VUB and chairman of the board of governors of SCK.CEN.

  Referenten van dit symposium.

 • Asaf Duracovic, MD, USA, is nuclear medicine specialist, currently at the King Faisal Hospital and Research Center, Nuclear Medicine and PET Center, Riyadh, Saudi Arabia

 • Henri Metivier is research director at the French "Institut de Protection et Surete ", ISPN

 • Jos Uyttenhove is professor of physics in biomedical sciences at RUG, the University of Ghent.

 • Martin Zizi is professor of Neurophysiology at VUB and staff officer with the Belgian military medical service.

 • Christian Hurtgen is resposible at SCK.CEN for the quantitative measurements of radionuclides in biological samples.

Louis Bertholet deed naar aanleiding van een drie uur durend gesprek in Brussel met Dr. Asaf Durakovic de oproep aan alle betrokkenen. Gezien het belang van met name de Bijlmerslachtoffers vind ik plaatsing op de Sociale Databank Nederland noodzakelijk