Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 35

Bijlmer-enquête Actueel op 2 maart 1999

Maakt enquête einde aan de 'sorry-democratie'?

Het zijn de stille dagen tussen de verhoren, De enquêtecommissie werkt hard, maar aan de buitenkant werken we daar weinig van. Tijd om wat te speculeren over het vervolg. Wat als het eindrapport van de commissie - want daar zal het echte vuurwerk in moeten zitten - duidelijk maakt dat ministers als Jorritsma en Borst het hebben laten afweten; dat zij veel en veel te laat gereageerd hebben op signalen uit de maatschappij?

Zullen ze dan opstappen? Moeten ze opstappen'?

In de afgelopen tien jaar hebben Nederlandse politici dergelijke consequenties zelden getrokken. Ze bleven na enige excuses gewoon zitten, en de Tweede Kamer vond het goed. Ed. van Thijn en zijn leerlingen hebben deze politieke misstand uitstekend beschreven in hun boek 'De Sorry-democratie'. Maar ook anderen hebben de er afgelopen maanden op gewezen dat als bewindslieden geen ruggengraat meer hebben de ambtenaren het landsbestuur overnemen.

De enquêtecommissie heeft nog niet veel bewezen, maar wel dat de macht van de bureaucratie in Nederland te groot is geworden - en die van de verantwoordelijke ministers te gering. De gevoelens daarover in Nederland, en in de Tweede Kamer, zijn op het moment erg sterk: 'Dit kan zo niet doorgaan.'

Het is, denk ik, met name om deze reden dat er aan het einde van de enquête koppen zullen rollen - ook in het kabinet.