Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen van de commissie over de Bijlmerramp

Het staat vast dat een betrokkene bij de Bijlmerramp dezelfde bloedafwijking heeft

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Bloedafwijking door El Al-ramp. Zie de herdenking na 10 jaar.

door Jan-Kees Emmer - LOS ANGELES, zaterdag

Het staat vast dat een betrokkene bij de Bijlmerramp dezelfde bloedafwijking heeft als de veteranen die lijden aan het Golfoorlogsyndroom.

Deze schokkende conclusie stelde de Amerikaanse biochemicus professor Garth Nicolson. Hij vond de afwijking in het bloed van de KLM-medewerker D. van Os, die in hangar 8 werkte, de plek waar de resten van het gecrashte El Al-toestel anderhalf jaar opgeslagen lagen. Ruim tachtig KLM'ers hebben soortgelijke klachten.

Van Os (foto) reageerde gistermiddag als door een mokerslag getroffen op het slechte nieuws uit Amerika: "Het is niet leuk om te horen. Anderzijds heb ik begrepen dat Nicolson een therapie heeft waardoor de kwaal te genezen is, dat geeft hoop."

Getuige
De zieke KLM-medewerker heeft gisteravond de leden van de parlementaire enquêtecommissie op de hoogte gesteld. "Ik hoop dat ze de professor zo snel mogelijk laten overkomen. Het is iemand die ons kan helpen."

Naast Van Os hebben nog twee Bijlmerslachtoffers, P. van Maurik en W. Dolmans tweeënhalve week geleden in het bijzijn van deze krant hun bloed laten testen in het laboratorium van Nicolson in Amerika. De testuitslag van hun bloed is 'verdacht' en wordt nog aan verder onderzoek onderworpen.

Ook het bloed van Bijlmeronderzoeker L. Bertholet, die ook in Amerika was, moet volgens Nicolson verder worden onderzocht. Alleen het bloed van de meegereisde huisarts J. Blakenburg, die niets met de Bijlmerramp van doen heeft, is negatief bevonden.

Bacterie
In het bloed van Van Os trof Nicolson, professor aan de Universiteit van Texas, en hoofd van het Institute for Moleculair Medicine in Huntington Beach bij Los Angeles, een genetisch gemanipuleerde bacterie aan. Het betreft de zogenaamde Mycoplasma Fermentans Incognitus.

Het feit dat de genetisch gemanipuleerde bacterie is aangetroffen wijst er volgens Nicolson op dat het rampvliegtuig gevaarlijke chemicaliën voor chemische en biologische oorlogsvoering aan boord had. "Als we over meer bloedmonsters zouden kunnen beschikken, is er een kans dat we naar verloop van tijd zelfs de aard lading kunnen vaststellen", verklaart Nicolson. Ook de aanwezigheid van verarmd uranium als ballast in het vliegtuig zou tot de gezondheidsklachten kunnen leiden.

De door Nicolson geconstateerde bloedafwijking veroorzaakt volgens de professor uiteenlopende klachten als chronische vermoeidheid, huidproblemen, gewrichtspijnen en concentratiestoornissen. Klachten die net als bij bijna honderdduizenden veteranen uit de Golfoorlog ook bij enkele honderden slachtoffers en voormalig hulpverleners van de Bijlmerramp zijn geconstateerd.

Bijlmerpuin
Soortgelijke klachten heeft ook de helft van het personeel van de stortplaats Nauerna in Zaanstad, de plek waarnaar het Bijlmerpuin is afgevoerd.

Het is juist de verscheidenheid in klachten die volgens de Amerikaanse professor duiden op een syndroom, dat volgens hem met een intensieve antibioticakuur van ruim een jaar goed te behandelen is. De mening van Nicolson staat hierbij haaks op die van de deskundigen van het AMC, die de slachtoffers weigeren te behandelen omdat zij vinden dat de klachten teveel uiteenlopen.

Volgens huisarts Blakenburg, de enige in de vijf man grote Nederlandse delegatie die bij Nicolson op bezoek was die geen sporen van Mycoplasma in zijn bloed had, moet het testresultaat aanleiding zijn zo snel mogelijk verder onderzoek te doen. "Dit schreeuwt om een uitgebreider onderzoek, onder minimaal honderd patiënten", aldus Blakenburg.

De korpsleiding van de Amsterdamse brandweer is gisteren met de ondernemingsraad overeengekomen dat Nicolson betrokken wordt bij het gezondheidsonderzoek onder de brandweerlieden die tijdens de ramp zijn ingeschakeld. "Geld speelt daarbij geen rol," aldus een hoge brandweerofficier.

zaterdag 13 februari 1999