De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt! Moet u rente betalen over bijgedrukt geld van DNB?

In memoriam Peter Roelofs
Dr. Roelofs . .  Thesen  . . Deutsch  . . Die Markt <==> Währung . . . Buchgeld . . EuroStaete  

Keynes-kenner Dr. W.P. Roelofs overleden

11 Maart 1998 overleed Peter Roelofs op 87-jarige leeftijd, na een noodlottige val. Peter, of Petro zoals zijn Esperanto-naam was, studeerde scheikunde en was daar een groot deel van zijn beroepsleven mee bezig. Peter was uiterst veelzijdig. Hij behoorde tot de top tien van de Nederlandse veldbiologen en schreef zijn proefschrift over een economisch onderwerp: social credit.

In de oorlog speelde hij een belangrijke rol in de vervalserscentrale, waar persoonsbewijzen werden vervalst. Officiële bewijzen werden overdwars doorgesneden, waardoor een officieel bewijs een andere identiteit kon krijgen. Stempels en inkten werden nagemaakt, etc. Ooit werd Peter gepakt met een koffer vol valse bewijzen, maar hij kon gelukkig tijdig uit het politiebureau bevrijd worden.

Peter begreep al heel vroeg hoe economische omstandigheden kunnen leiden tot oorlog. Hij begreep hoe essentieel bewapening en vernietiging van wapentuig is om de onder invloed van rente ontstane groeidwang een uitweg te geven De groeiende geldhoeveelheid en de doorgaande verschulding dreigen de rendementen immers richting nul te drukken.

Aangezien de economie gaat stagneren als de rendementen te ver zakken, moeten er steeds nieuwe aantrekkelijke investeringsopties zijn. Wapenwedloop en oorlog en wegwerpartikelen zijn in de kapitalistische economie nodig om steeds maar nieuwe eindeloze vraag te creëren. Het moet voor Peter uiterst frustrerend zijn geweest om te zien hoe oorlog voorgeprogrammeerd zit in het economisch systeem en te weten dat er goede alternatieven zijn. Als Geselliaan was hij een voorstander van een heffing op ongebruikt geld dat net als rente ervoor kan zorgen dat vermogende mensen geen geld gaan oppotten. Zo'n heffing zou de economie effectief en actief maken, maar verspilling niet langer economisch noodzakelijk.

Het Georgistische idee van een op grondstoffen gebaseerd belastingsysteem is hierbij de natuurlijke wederhelft. Een efficiënt en de verschillen niet vergrotend geldsysteem creëert een bloeiende economie, waarbij de richting van de bloei gestuurd wordt door de belastingdruk: de natuur ontziend, en de mens centraal stellend.

Peter heeft, net als veel Georgisten, de uiterst frustrerende ervaring moeten meemaken, te weten dat veel ellende op de wereld onnodig is. Zijn hele leven lang heeft hij moedig volgehouden. Ik durf te voorspellen dat binnen twintig jaar veel gerealiseerd gaat worden, wat zo lang onbereikbaar geleken heeft.

Henk van Arkel (Aktie Strohalm)

Zie de video over de grondlegger van alternatieve geldsystemen: Silvio Gesell


Steun SDN op bankgiro NL93 RABO 0339 9134 44

Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres:
sdn@planet.nl
Internet site: http://www.sdnl.nl/roelofs4.htm