verzekeringsmaatschappijen

L Big Insurance      Big Insurance  L

Paul Quekel

St. Toezicht Nederland . . . SDN Homepage . . . Schandpaal

Vriendjespolitiek leidt tot uitdunnen top Delta Lloyd


9 maart 2002

 • door BART MOS

  AMSTERDAM, zaterdag

  Het rommelt in de top van bankverzekeraar Delta Lloyd. Een overmaat aan vriendjespolitiek bij de toewijzing van directiefuncties en zelfs bij de verdeling van zetels in de raad van bestuur van de groep zouden de sfeer in de directiekamers danig verzieken. Mede om deze reden besloot Rob van Leeuwen, directievoorzitter van Delta Lloyd Leven, gisteren te vertrekken. Eerder dit jaar stapte bestuurslid Guus Kullberg al op.

  "Een clubje van Shell-mensen bepaalt hier de gang van zaken en dat verklaart de slechte sfeer", stelt een directeur van de bankverzekeraar die het liefst anoniem blijft. De onduidelijke strategie van het bedrijf en de slechte prestaties (van met name de bank) maken het werkklimaat in de bestuurslaag er ondertussen niet beter op. "Wat daadwerkelijk opvalt aan recente benoemingen in de top van Delta Lloyd is het grote aantal personen dat afkomstig is van het Shell Pensioenfonds. Behalve bestuursvoorzitter Niek Hoek en de vorig jaar tot het bestuur toegetreden Peter look zijn er diverse topmanagers die hun sporen hebben verdiend bij de 'pensioenpot' van de Koninklijke. "Van de zomer komt er alweer eentje bij. Het lijkt wel een reünie", schampert een ingewijde.

  Ook directievoorzitter Rob van Leeuwen van het levensverzekeringsbedrijf had er zijn buik van vol. Hoewel bij zelf geen uitspraken wil doen over de reden van zijn vertrek ?"hou het maar o persoonlijke overwegingen` ? heeft hij in contact met zijn collega-directieleden meerdere malen zijn afschuw geuit over de gang van zaken in de top. Vast staat dat Van Leeuwen met ingang van afgelopen vrijdag niet langer werkzaam is voor de club van Niek Hoek. Bestuurslid Guus Kullberg nam begin dit jaar ontslag, om vergelijkbare redenen, weten collega's.

  Ook de bestuurstop van Delta Lloyd Bank leek de afgelopen tijd wel een tochtige duiventil. Binnen enkele jaren vertrokken er drie directieleder, waarbij in alle gevallen sprake was van een conflictsituatie. Zo stapte directievoorzitter Marcel Prop op in de zomer van 1999, naar aanleiding van een diepgaand meningsverschil met de raad van bestuur van de Groep. Prop, inmiddels headhunter bij Ray & Berndtson, wil niets zeggen over de reden van zij n vertrek. Eenzelfde zwijgzame houding heeft Maarten Susan, die afgelopen zomer ? twee jaar na zijn benoeming ?opstapte als financieel directeur bij de batik. Ook hij kreeg te maken met een hooglopend meningsverschil met de bestuurstop. Susan wil er evenmin iets over kwijt. "Dat ben ik contractueel met Delta Lloyd overeengekomen."

  De meest recente 'uitvlieger' is Annemiek van Dijk. Van Dijk kwam afgelopen voorjaar binnen als directeur private banking. In november stapte ze weer op na ? het begint te vervelen ? een conflict met de concernleiding. Ook Van Dijk heeft de contractuele plicht om te zwijgen. Delta Lloyd bestrijdt in een reactie dat er sprake is van een abnormaal groot verloop binnen de organisatie. "Dit is een snel groeiend bedrijf. Het is een normaal verschijnsel dat daarbij af en toe directieleden van post wisselen", zegt de woordvoerder. Ook het feit dat een aantal directieleden afkomstig is van het Shell Pensioenfonds noemt Delta Lloyd niet ongewoon. "Shell is nou eenmaal een groot bedrijf. Bovendien hebben de betrokken directieleden ook elders in het bedrijfsleven hun sporen verdiend."

 • bestuursvoorzitter

  Niek Hoek, óók van Shell.