Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 39

Bijlmer-enquête Actueel op 6 maart 1999


Weer een 'onafhankelijk' Nederlands instituut

De enquêtecommissie had beter moeten weten. Van vele kanten heeft de commissie te horen gekregen: vertrouw niet op rapporten van Nederlandse onderzoeksinstituten. Want die instituten blijven voor een groot deel van hun werk afhankelijk van de overheid. Brengen ze een rapport uit dat de overheid onwelgevallig is, dan kunnen ze toekomstige opdrachten wel vergeten. Met de mensen van deze instituten haal je dus geen onafhankelijke deskundigen in huis.

Onterecht wantrouwen? Nee. In hun zojuist verschenen boek 'De Onwelkome Boodschap' geven André; Köbben en Henk Tromp tal van voorbeelden van rapporten van zogenaamd onafhankelijke instellingen, die onder druk van de Nederlandse overheid zijn 'bijgesteld'. Het is voor wie gelooft in de integriteit van de Nederlandse wetenschap onthutsende lectuur.

Waar haalt de commissie dan het idee vandaan dat de mensen van het ingehuurde Nederlandse onderzoeksinstituut DHV de overheid zouden durven tarten, door bijvoorbeeld ruiterlijk te zeggen dat er meer uranium kan zijn verbrand dan de 500 gram (van de vermiste 150 kilo!) waar het RIVM van uit gaat. Nee, dat zou de collega's en de huidige minister van Economische Zaken (Jorritsma) maar schofferen.

De 'lichaamstaal' van DHV-woordvoerder L. van de Kooij - handenwringen, zuchten, aarzelen, zweten, voortdurend kijken naar een toeverlaat op de tribune - zei veel over zijn kennelijk ongemak. Anders gezegd: erg vertrouwenwekkend en overtuigend klonk het niet wat hij de commissie te vertellen had.

SDN-rubrieken
Klankbord voor slachtoffers Bijlmerramp
Overzicht van de verhoren van de parlementaire enquête over de Bijlmerramp