Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 26

Bijlmer-enquête Actueel op 21 februari 1999


'Israëlische Security' is iets anders dan 'El Al'

Ik moet het opnieuw hebben over de spraakverwarring en over de diverse Israëlische functionarissen op Schiphol. Die zijn er namelijk in soorten.  1. Daar zijn de mensen van de luchtvaartmaatschappij El Al. Wat zij doen is met vliegtuigen vracht en passagiers vervoeren. Meer niet.

  2. Dan zijn er de mensen (voor een deel dienstplichtigen) van de Israëlische 'Security' op Schiphol. Zij hebben officieel niets met El Al van doen. Zij hebben een diplomatiek paspoort en vallen rechtstreeks onder de ambassade. Zij beveiligen met allerlei middelen de toestellen, de vracht en de passagiers van El Al. Over hun status en hun activiteiten wordt het grootste stilzwijgen in acht genomen - ook door de Nederlanders met wie ze van doen hebben.

  3. Tenslotte zijn er de mensen van de Israëlische staatsvei1igheidsdienst, de Mossad. Zij bemannen het 'bijkantoor' van hun dienst op Schiphol. Uiteraard werken ook zij in het geheim - maar wel 'onder toezicht' van een van de Nederlandse geheime diensten. 'Mossad' is overigens slechts een overkoepelende naam. Diverse takken van de Israëlische geheime dienst zijn - onder diverse namen - in Nederland actief.

Dat als gegeven vooraf. Nu de spraakverwarring, zoals die bij voortduring en met opzet in stand wordt gehouden door Nederlandse en Israëlische autoriteiten. Wat men doet is over El Al spreken en daarbij de indruk wekken dat men het dan heeft over 'de Israëli's op Schiphol'.

Kolonel Maurer, de vroegere chef van de Rijkspolitie Dienst Luchtvaart op Schiphol, gaf er tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie op 19 februari weer een voorbeeld van. 'El Al kreeg het recht om wapens te dragen,' vertelde hij de commissie. Hoe meneer Maurer, niet El Al maar de Israëlische Security op Schiphol kreeg het recht wapens te dragen.

Eerder was dezelfde misleiding al toegepast door de Rijksrecherche te Amsterdam, die onderzoek deed naar de 'mannen in witte pakken' op de rampplek. Men had daarover ook bij El Al zijn licht opgestoken, liet de Rijksrecherche weten. Maar El Al kon met de hand op het hart verklaren dat er geen 'mannen in witte pakken van El Al' in de Bijlmer waren geweest. Heel juist. Maar zoals gezegd: misleidend. Want de Israëli's in witte pakken in de Bijlmer waren niet van El Al, en ook niet van de Mossad, maar (voor een deel) van 'Security'.

De heer Yarkoni van de Israëlische 'Rijksluchtvaartdienst' pasta enige dagen geleden dezelfde truc toe. 'Ik heb navraag gedaan bij El Al, en men heeft mij verzekerd dat geen van hun mensen in witte pakken op het rampterrein zijn geweest', zei hij tegen de pers.

Nee meneer Yarkoni, dat wisten we inmiddels. Maar waarom vertelt u er niet bij dat wel andere Israëli's in witte pakken op het rampterrein zijn geweest? Of heeft u bij die mensen voor de zekerheid maar geen 'navraag gedaan'?