Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 14

Bijlmer-enquête Actueel op 8 februari 1999


Welke hoofden gaan er rollen als gevolg van deze parlementaire enquête? Enkel ambtenaren van de Luchtverkeersbeveiliging (LVB) op Schiphol heeft het al getroffen. Ook het duo 'W&W' (Weck en Wolleswinkel) van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) lijkt in de gevarenzone te komen.

Maar aan het einde van de rit zullen ongetwijfeld ook politieke rekeningen worden gepresenteerd. De domino-theorie die daarover in de media de ronde doet ziet er als volgt uit:

  1. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat zal moeten aftreden. Weliswaar vanwege iets dat zij slechts geërfd heeft, maar zo hoort het in de politiek.
  2. Gaat Netelenbos, dan zal haar voorgangster, Jorritsma, ook moeten vertrekken.
  3. Nu zijn de PvdA en de VVD een minister kwijt, dus moet D66 eveneens bloeden: exit minister Borst.
  4. Een minister-president, die dit met zijn kabinet ziet gebeuren, kan niet ander dan het ontslag van zijn hele regering aanbieden.


De hele regering weg? Om die Bijlmerramp?

Het is niet zo onvoorstelbaar als het lijkt. Wanneer het namelijk zo blijkt te zijn, dat het ramptoestel iets vervoerde dat meer dan duizend mensen ziek heeft gemaakt (en er zijn heel wat aanwijzingen dát het toestel zoiets met medeweten van Nederlandse instanties vervoerde) dan dient de hele regering daaruit de voor de hand liggende consequentie te trekken.