Brabants Dagblad signaleert inval politie bij Edelchemie


Edelchemie . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal

Edelchemie Panheel BV

Brabants Dagblad


Artikel: DE7267

Brabants Dagblad van 13 november 1998

[K] Politie haalt voor provincie meetapparatuur Edelchemie terug

[V]door Jos Bouten en Paul Seelen

[DL] [I] PANHEEL/MAASTRICHT.

[A] De provincie heeft gistermiddag de politie in moeten schakelen om meetapparatuur terug te krijgen die ze had geplaatst bij recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel. The apparatuur was door directeur L. Nevels gistermorgen geconfisqueerd, omdat ze volgens hem niet functioneert.

  • [P] Donderdag stuurde Nevels Gedeputeerde Staten van Limburg een brief waarin hij aankondigde beslag te laten leggen op de zogeheten MUG die gebruikt wordt voor metingen aan de afgassing van de smelterij (opm. Nevels: Afgassing van de pyrolyseovens) 'De MUG' is door het Amsterdamse bedrijf PRA ontwikkeld. PRA heeft volgens Nevels woensdag in een rechtszaak (opm. Nevels: In de beroepzaak van het Kort Geding tegen E.C.) over een andere kwestie van Edelchemie tegen PRA voor het gerechtshof in Den Bosch verklaard dat de apparatuur niet deugt. Nevels concludeert daaruit dat de provincie foutieve meetresultaten heeft gebruikt om Edelchemie te beschuldigen van overschrijdingen van vergunningsnormen. Nevels liet gisterochtend de stroomvoorziening naar het meetinstrument onderbreken. Hij wilde het als bewijsstuk gebruiken in een rechtszaak tegen de provincie

  • Om half twee gistermiddag meldde zich daarop een toezichthouder van de provincie bij de poort van Edelchemie om de apparatuur terug te halen. De man werd de toegang geweigerd. Hij schakelde daarop politie en justitie in. De Officier van Justitie stuurde vier agenten in twee patroui11ewagens naar Edelchemie om vrij baan te maken voor de toezichthouder.

  • De officiële verklaring van een provinciewoordvoerder voor de actie luidde gisteravond: "We hebben het apparaat volgende week nodig voor een onverwachte controle bij een ander bedrijf". Nevels reageerde daarop: "Hiermee wil de provincie het bewijs van valsheid in geschrift en laster laten verdwijnen met medewerking en onder dwang van de politie". Nevels kondigt aan het er niet bij te laten zitten.

In de beroepszaal van het Kort Geding tegen E.C. RPA voert de snuffelploegmetingen uit in opdracht van de Milieustichtingen en de actiegroep Heel Schoon tegen E.C. RPA wilde, in samenwerking met de provincie een niet functionerend apparaat gebruiken om E.C. vals te betichten van geurnorm-overschrijding. Dit is eerder in 1995 gebeurd en heeft grote schade aangericht!

Rest Puma.