Lijst 14 was de eerste politieke partij die zonder naamsvermelding meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen

Over 'Lijst 14' wordt door de overheid met onbehagen gedacht en gemanipuleerd

Lijst 14 . . Geldpolitiek . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <===> SDN . . Crisisdebat

Raad van State in paniek om LIJST 14 buiten de deur te houden

Onbegrijpelijke kronkels van de Raad van State met 5 verschillende (ook onwettige) uitspraken in een zaak m.b.t. geldigheid van Kamerverkiezingen.

Nog nooit in de parlementaire geschiedenis heeft een rechtszaak en het hogerberoep bij de Raad van State en het ministerie van Binnenlandse Zaken zoveel gemanipuleer en geblunder opgeleverd als bij de deelname aan de Kamerverkiezingen van LIJST 14. Een lijst 'zonder naam', maar wel met innovatie voor de politiek !

Hieronder ziet u de juridische chaos afgebeeld die bij de Raad van State is ontstaan, naar aanleiding van het ter discussie stellen van de geldigheid van de Tweede Kamerverkiezingen vanwege onregelmatigheden in de procedure in het kiesdistrict Zwolle. Lijst 14 miste daardoor een district en ook de zendtijd voor politieke partijen. Daardoor bleef de politieke discussie in de media achterwege. Het unieke van deze lijst was journalistiek gezien een topper, omdat geen naam was verbonden aan de lijst met nummer 14, waaronder een aantal kandidaten zich als persoon verkiesbaar hadden gesteld. Elk van deze kandidaten liet in een interview zien wat zijn of haar motivering was om mee te doen.

Algemeen Dagblad, woensdag 21 januari 2009

Lijst 14 eist geld terug

Door MARLIES VAN LEEUWEN

ROTTERDAM - Lijst 14 zou de democratie gaan herstellen, daar was Rotterdammer Robert Verlinden heilig van overtuigd. Maar hoe anders verliepen de Tweede Kamerverkiezingen in 2006.

afbeelding vergroten Robert Verlinden stond nummer 17 op lijst 14.
Verlinden kreeg geen politieke zendtijd en de lijst (‘met volksvertegenwoordigers in plaats van vertegenwoordigers van een politieke partij’) behaalde te weinig stemmen om in de Kamer te komen. Morgen eist Verlinden bij de Raad van State de 11.250 euro waarborgsom terug van de Kiesraad, omdat hij verkeerd zou zijn voorgelicht.

Verlinden begon ambitieus met zijn zogeheten blanco lijst. Lijst 14 - naar het rugnummer van voetballegende Johan Cruijff - kon zeker stemmen trekken, stelt hij. Wat hadden hij en zijn medestanders véél aan de kaak te stellen. Het afschaffen van het recht dat iedereen bezwaar mag maken tegen overheidsbeslissingen, moet bijvoorbeeld worden teruggedraaid. ,,Het grootste probleem is de koningin,’’ zegt hij met ongenoegen in zijn stem. Ook de Raad van State, waar zijn zaak dient, ‘deugt niet’ omdat de kroon, koningin Beatrix, daarvan voorzitter is. ,,Nederland is een eenmanszaak.’’

Verlinden zag het al helemaal voor zich. ,,De opkomst van de lijst zou een schok teweeg brengen in Den Haag, groter nog dan de opkomst van Pim Fortuyn.’’ Op 80.000 stemmen rekende hij. Het werden er niet meer dan 2181. ,,Had je nog nooit van mij gehoord? Zie je, daar gaat het al fout. Ik dacht dat als je mee mocht doen aan die verkiezingen en die waarborgsom had betaald, dat je dan recht had op politieke zendtijd. Ik heb geïnformeerd bij de Kiesraad, maar daar waarschuwde ze me hier niet voor. Daarom eis ik mijn geld terug.’’

Hij heeft maar weinig vertrouwen in dat hij wordt gehoord. ,,Tijdens de verkiezingen hebben de media nooit iets over ons geschreven. Hoezo onafhankelijk? Het zou me verbazen als jij van je hoofdredacteur toestemming krijgt om hierover te schrijven.’’









Hier ziet u hoe miljoenen burgers zich voelen wanneer het over de politiek gaat

Download de juiste ondersteuningsverklaring dat past bij uw kiesdistrict