Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen van de commissie over de Bijlmerramp


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Evert-Jan Wallenburg: HOEZO ONRUST VEROORZAKEN ???

Enquêterapport over de Bijlmer


Het rapport is zo slecht nog niet Tweede-Kamercommissie van de Parlementaire Enquête

Tot mijn stomme verbazing hoor en lees ik de reacties van de heren politici over het Bijlmerrapport. Nu al blijkt, mijns inziens, dat de heren bang zijn voor wat er in staat, anders kan ik niet verklaren waarom het rapport nu al zoveel kritiek krijgt. Natuurlijk in elk rapport staan dingen die we liever niet horen of lezen; dat geldt ook voor de slachtoffers. Maar eens temeer wordt nu aangetoond dat de commissieleden de enigen zijn die de Bijlmerslachtoffers zien als mensen.

Zonder hen waren wij nooit serieus genomen en dat is een grote overwinning; ook voor ons. Waarom wordt een menselijk gebaar zoals het rapport aanbieden in de Bijlmer zo gehekeld? Zo'n humaan gebaar is zeker door mij als hulpverlener bij de ramp zeer op prijs gesteld. Het enige wat ik me kan voorstellen is de heren Dijkstal en van de Graaf hun eigen ministers willen beschermen en daarom de commissie de zwartepiet toespelen. Nu al begint het politieke spelletje om er zoveel mogelijk zonder kleerscheuren van af te komen.

Dijkstal heeft het over het AMC-onderzoek waar de dokters zeggen "dat er niets aan te tonen valt". Wel dat is nu juist nu juist ons twistpunt omdat dat onderzoek in mijn ogen niet goed gedaan is en alleen maar bestaat uit een papieren onderzoek. Om daar nu alle kritiek aan op te hangen is het zelfde als onze visie op de betrouwbaarheid van dat onderzoek. En de heer IJzermans, die het nog steeds onzin vindt dat er geen vervolgonderzoek moet komen, zegt op tv "De andere ziekenhuizen zullen het ook niet doen zonder voorwaarden". Natuurlijk zal hij niets anders zeggen, omdat het niet strookt met eerder gedane uitspraken van het AMC en men nooit zal zeggen dat ze ongelijk hebben.

Misschien moet de regering gewoon haar verantwoordelijkheid nemen en de betrokkenen nu gaan helpen zonder dit politiek steekspel. Zij hebben de fouten gemaakt, laat ze dan ook de consequenties nemen en doen wat ze zouden moeten doen, namelijk voldoen aan het verzoek van de betrokkenen: feitelijk onderzoek. De commissie heeft in mijn ogen goed werk geleverd. Dat dit niet past in het straatje van de partijpolitiek is jammer. Maar laten ze nu eens tonen dat ze er voor de mensen zijn en niet voor hun eigen zaakjes. De voorstellen tot het onbeperkt bijverdienen van de politici duidt daar zeker op. Op 4 oktober 1992 zijn de mensen, hulpverleners en bewoners, gewoon begonnen om slachtoffers te helpen. Maar wie helpt nu op 27 april 1999 de hulpverleners en waarom worden die nog steeds afgeschilderd als stelletje aanstellers die het tussen hun oren hebben zitten. De leden van de commissie bedank ik hierbij voor het goede werk, en ik hoop dat het vervolg net zo goed zal gaan,. Hou de rug recht en het recht op de waarheid rechtop.

Namens betrokkenen van de Bijlmerramp.

Evert-Jan Wallenburg ( Ambulance-chauffeur)

    Evert Jan Wallenburg, voorzitter