Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

El Al schakelt advocaat in tijdens verhoren Bijlmer-enquête

Bijlmer enquête . . . Kamerzetel 151 . . . Klankbord <===> SDN . . . Klokkenluider

Commissieleden vinden aanwezigheid van raadsman van de Brauw en Blackstone niet hinderlijkvan 18 januari 1999 _ _

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Milja de Zwart

DEN HAAG / TEL AVIV

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al laat haar medewerkers bijstaan door een advocaat tijdens de besloten verhoren van de parlementaire enquêtecommissie die de Bijlmerramp onderzoekt. Wettelijk is dat toegestaan, maar voor zover bekend is het inzetten van een advocaat niet eerder voorgekomen. Bronnen rond de enquêtecommissie zeggen dat de commissieleden de aanwezigheid van de raadsman, mr. R. Polak van advocatenkantoor De Brauw en Blackstone, niet als hinderlijk ervaren. De commissie zou er onverstoorbaar kalm onder blijven.

De advocaat mag tijdens het gesprek met de getuige niets zeggen. De openbare getuigenverhoren, die over anderhalve week beginnen, mag hij alleen vanaf de publieke tribune volgen. Bij de voorgaande parlementaire enquêtes, naar de opsporingsmethoden van politie en justitie en naar de sociale zekerheid, is het volgens betrokken Kamerleden nooit gebeurd dat getuigen een advocaat meenamen. Oud-VVD-Kamerlid Van Rey herinnert zich dat er bij de enquête naar fraude met bouwsubsidies, elf jaar geleden, wel naar is geïnformeerd. Een bijzonder zenuwachtige getuige wilde toen een raadsman meenemen, maar kwam uiteindelijk alleen. Van Rey kan zich voorstellen dat er bij de lopende enquête meer aanleiding is om gebruik te maken van deze mogelijkheid in de wet. in het theoretische geval dat de enquête uitwijst dat El Al fouten heeft gemaakt, kunnen daaruit eventueel schadeclaims voortvloeien.

Bij de ramp in de Bijlmer stortte zes jaar geleden een vrachtjumbo van El Al, op weg van Schiphol naar Tel Aviv, neer op twee woonflats. Drie bemanningsleden, een passagier en 39 Bijlmerbewoners kwamen daarbij om. Nog steeds is onduidelijk wat het vliegtuig precies vervoerde. Veel omwonenden en hulpverleners kampen sinds de ramp met onverklaarbare ziekteverschijnselen. Naar verluidt heeft El Al de enquêtecommissie gevraagd de communicatie in alle gevallen via de advocaat te laten verlopen. De commissieleden wilden daar echter niet op ingaan, melden bronnen.