Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen

Bloedafwijkingen personeel door Bijlmerramp?

Bijlmer enquête . . . Kamerzetel 151 . . . Klankbord <===> SDN . . . Klokkenluider

55 werknemers van luchthaven Schiphol lijden aan dezelfde bloedafwijking

El Al Airways


Uranium Airways


Onderzoek naar mogelijk verband met neergestorte Boeing

Bloedafwijkingen personeel


SCHIPHOL - Ongeveer 55 werknemers van luchthaven Schiphol lijden dezelfde bloedafwijking. Dat heeft een Amsterdamse internist vastgesteld. Onderzoek moet uit wijzen of er een verband is met de opslag op Schiphol van de restanten van de in de Amsterdamse Bijlmer neergestorte El Al-Boeing.

De Schiphol-werknemers zijn bij internist R. Kurk onder behandeling vanwege klachten over vermoeidheid, concentratiestoornissen en spier- en gewrichtspijnen. De internist die gespecialiseerd is in vermoeidheidsklachten, noemt het grote aantal patiënten met gelijkluidende klachten zeer opmerkelijk. "Hoewel ik geen conclusies over de oorzaak kan en wil trekken, is een gezamenlijke factor niet te negeren," zegt Kurk. De eerste patiënten zijn ongeveer een jaar geleden door huisartsen naar Kurk doorverwezen. Bloedonderzoek heeft uitgewezen dat de 55 medewerkers allen een tekort hebben aan stoffen die de energiehuishouding in cellen regelen.

Naast vermoeidheid kampt een aantal werknemers ook met maagproblemen en slaapstoornissen. De problemen blijken met medicijnen redelijk goed te verhelpen. Onder het luchthavenpersoneel ontstond grote onrust nadat bekend werd dat de wrakstukken van de Boeing van El Al mogelijk verarmd uranium en militaire goederen bevatten. "Mensen zijn geschrokken van die verhalen en leggen zelf een verband met hun klachten". reageert Kurk. "Maar uit medisch oogpunt is dat natuurlijk speculatief."

Kurk sluit niet helemaal uit dat de ziekteverschijnselen een andere oorzaak hebben, "Het kan toeval zijn, maar de meeste patiënten hebben wel verklaard dat zij in de nabijheid van de loods hebben gewerkt." Het onderzoek van Kurk staat los van een inventarisatie waarmee het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onlangs een begin heeft gemaakt. Daarbij kunnen bij de Bijlmerramp betrokken hulpverleners en bewoners van deze Amsterdamse wijk hun problemen melden. Inmiddels hebben daarop bijna 600 mensen gereageerd.