NOS toont wantoestanden in Amerikaanse gevangenis


Geldpolitiek . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <===> SDN . . Crisisdebat

20% van de Amerikanen is niet verzekerd en 20% is onderverzekerd

  Redactie NOS-journaal

Het gevangeniswezen in de VS is veelal geprivatiseerd. Het resultaat daarvan liet u zien in uw bulletin van 19 augustus 1997 van 09.00 uur. Mishandeling en grof geweld tegen gevangenen was er op video te zien, met als kennelijk doel een instructiefilm voor bewaarders in andere gevangenissen te maken. In de VS zitten 1,5 miljoen mensen in het gevang. Soms zitten er wel 80 man opgepropt in een enkele cel met slechts 23 bedden, die uit 'efficiëntie' op toerbeurt door de gevangenen in estafette worden beslapen.

  Hoezo mensenrechten?

De gezondheidszorg is in de VS is goeddeels ook geprivatiseerd, waardoor ca. 20% van de bevolking helemaal geen verzekering heeft, en ruim 20 procent van de Amerikanen zwaar onderverzekerd is. Je kunt doodbloeden op de stoep van een ziekenhuis wanneer je geen verzekering hebt en hoogstwaarschijnlijk niet kunt betalen. Wordt je ernstig ziek, dan ben je met grote waarschijnlijkheid je eigen huis kwijt om de rekeningen tijdig te kunnen voldoen, die sterk vertraagd door de verzekeraars worden overgenomen. De kosten van de gezondheidszorg in de VS zijn meer dan 16% van het Nationaal Inkomen, terwijl die in Nederland (niet-geprivatiseerd) nog geen 10 procent van het Nationaal Inkomen zijn, en alle Nederlanders wel toegang hebben tot de zorg.

Ook het onderwijs in de VS is overwegend geprivatiseerd. Volgens de Encyclopedia Brittannica is in de VS maximaal 85% van de bevolking 'geletterd', ofwel kan lezen en schrijven. In Nederland, waar het onderwijs vrijwel niet is geprivatiseerd, is dat ongeveer 100%.

Gaan vanwege het bovenstaande de Nederlandse omroepen zich met de komende verkiezingen kritiekloos scharen achter de privatiseringsvoorstellen van de VVD, van D'66, CDA en van PvdA-vrije-markt-fetisjisten? Of krijgen andersdenkenden ook 'n kans argumenten naar voren te brengen? Want internet is nog lang niet alles om de vrije meningsuiting toegankelijk te maken voor de massa.

  R.M. Brockhus
  Westkade 227
  1273 RJ Huizen
  035-5244141

http://www.sdnl.nl