Internationaal protest tegen lage koers yen


EuroStaete . . . EKC . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Milieudefensie



van 17 juni 1998

van onze verslaggever

China en Hongkong hebben erbij Japan en de Verenigde Staten op aangedrongen maatregelen te nemen om de financiële markten tot rust te brengen.. Zij hebben een grote reputatie van financiële betrouwbaarheid te verliezen, wanneer zij uiteindelijk ook moeten devalueren. Wereldbank vice-president Michel Severino ziet het somber in. Hij stelde dat het eind van de eerste cyclus van de crisis weliswaar in zicht is, maar dat Azië staat voor een depressie. Hij is bezorgd koersval van de Japanse yen. Severino waarschuwde Japan zijn verantwoordelijkheid als economische motor in Azië te nemen.

Rabobank-analist Geert Embrechts denkt dat dit nog wel een tijd zal duren: 'Tel op wat er in de Japanse economie eigenlijk moet gebeuren. Deel dat door twee. Dan heb je het pakket maatregelen dat Japan werkelijk neemt.' De zwakke ven zet China en Hongkong onder druk om hun valuta ook te devalueren. Dit land, want Hongkong behoort sinds 1 juli bij China, heeft als enige in de recente crisis zijn yuan en Hongkong-dollar overeind gehouden. Donald Tsjang, de minister van Financiën van de regering van Hongkong, verzekerde gisteren opnieuw dat niet getornd zal worden aan de koppeling tussen de Hongkong-dollar en de Amerikaanse dollar.

Intussen bezwoer Peking dat het de Chinese munteenheid niet zal devalueren. Zhu Bangzao, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag dat de Chinese betalingsbalans er betrekkelijk goed voor staat. Hij legde de. verantwoordelijkheid bij de regering in Tokio om de val van de yen te stuiten. Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over de Financiële situatie in Japan. De vijftien lidstaten hebben Tokio maandag opgeroepen zo snel mogelijk werk te maken van de aangekondigde hervormingen. Angst voor grote negatieve gevolgen voor de Europese economie hebben ze niet. Maar Tokio moet onmiddellijk stappen ondernemen om de binnenlandse financiële structuur te hervormen. In de financiële vooruitzichten heeft de EU al rekening gehouden met stagnatie in Japan. EU-commissaris Maystadt verwacht dat het effect op de groei in de unie onder 0.5 procent zal blijven.