Dioxine in Houthalen 55 keer hoger. Enorme afwijkingen bij metingen aan de afvalovens


EuroStaete . . . EKC . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Milieudefensie

Dioxine


    Het Belang van Limburg van 18 april 1999

    Dioxine in Houthalen 55 hoger
    Enorme afwijkingen bij metingen aan afvaloven

      Guy Thuwis

    Houthalen-Helchteren - Tijdens twee gelijktijdige dioxinemetingen aan de verbrandingsoven in Houthalen zijn meetwaarden opgetekend die enorm verschillen. Tauw Milieu heeft op 9 oktober 1998 in opdracht van exploitant Regionale Milieuzorg een waarde van 0,09 nanogram (ng is een miljardste van een gram) per kubieke meter lucht gemeten. De VITO stelde op diezelfde dag een waarde vast van 4,95 ng/m3. Deze meting gebeurde in opdracht van de milieu-inspectie, maar die heeft er nooit gevolg aan gegeven omdat er twijfel bestaat over de nauwkeurigheid van dioxinemetingen.

    Eind vorig jaar zijn ook in de ovens van Gent en Harelbeke totaal afwijkende waarden opgetekend bij simultane metingen. De milieu-inspectie heeft hier wel ingegrepen en de ovens stilgelegd omdat ze bij verscheidene metingen flink boven de normen zaten. De resultaten van de jaarlijkse meetcampagne die de milieu-inspectie bij de Vlaamse huisvuilverbrandingsovens heeft laten uitvoeren, zijn tot nu toe niet publiek gemaakt. Aan de betrokken exploitanten en de labo's is zelfs uitdrukkelijk gevraagd de gegevens niet te verspreiden. "Dit heeft niets met geheimzinnigheid te maken" zegt afdelingshoofd Robert Baert van de Vlaamse milieu-inspectie. "De monsternames en analyses van dioxines zijn zo gespecialiseerd en complex dat we die informatie niet allemaal wereldkundig kunnen maken.

    Baert geeft toe dat de meetresultaten van dioxines niet altijd betrouwbaar zijn. "Iedereen in de branche weet dat en daarom gaan we ook nooit voort op een enkele meting. We baseren ons altijd op verscheidene metingen en geven het bevel tot stillegging indien de norm drie keer beduidend overschreden is. Zowel in Houthalen, Harelbeke als Gent zijn er bij gelijktijdige monsternames sterk afwijkende resultaten gevonden. "Wij weten ook niet hoe dat komt."geeft Baert toe, "Houthalen heeft het voordeel van de twijfel gekregen omdat alle volgende meetresultaten - analyses van Tauw, nvdr - beduidend onder de norm lagen. We vermoeden dat er bij de metingen van VITO een fout is gemaakt, maar dat willen ze natuurlijk niet toegeven om geen gezichtsverlies te lijden". Aan VITO is inmiddels wel gevraagd een gemeenschappelijke methodiek ui t te werken voor drie erkende dioxine-labo's in Vlaanderen.

    Dioxineresultaten niet altijd even betrouwbaar (blz 13.)

Klein maar giftig

    Dioxine is een verzamelnaam voor een grote groep chemische verbindingen, waaronder een aantal extreem giftige. De gevaarlijkste varianten kunnen ontstaan bij verbranding van chloorhoudende stoffen. Huishoudelijk afval bevat vaak chloor: etensresten met keukenzout (natriumchloride), verpakkingen va PVC en producten als chloorbleekmiddel. Uiterst kleine hoeveelheden zijn al schadelijk. Vandaar dat de norm ook zeer streng is: in de rookgassen en verbrandingsovens mag hoogstens een tiende van een miljardste gram, ofwel 0,1 nanogram, dioxine zitten.

    Dioxine is een moeilijk afbreekbare stof die lang in het milieu blijft zitten. Ze hoopt zich op in vet, zoals melk- en lichaamsvet. We krijgen dioxine voornamelijk binnen via ons voedsel. Een klein gedeelte van de dioxine is afkomstig uit andere bronnen, bijvoorbeeld door roken of het verkeer. Moedermelk kan ermee besmet zijn en gevaren opleveren voor de zogende baby, temeer omdat de norm die men voor dioxine hanteert, afgestemd is op een doorsnee-mens die kwiek is en gezond.

    Bij mensen kan dioxine een ernstige vorm van huiduitslag, chlooracne, veroorzaken. Dioxine kan veranderingen teweegbrengen in cellen die een rol spelen in het natuurlijk afweersysteem. Wie meer dan gemiddelde hoeveelheden binnenkrijgt, loopt nog meer risico's. De spermakwaliteit kan afnemen, of kan cystevorming ontstaan in de baarmoeder. Dioxine zou ook kanker veroorzaken al lopen de meningen, wat dit betreft, onder specialisten uiteen.

      Gr.T.