Internationaal politieke discussie


Politiek . . . . . SDN homepage

Niet iedereen ging uit van een onafwendbare ineenstorting over de hele wereld

De Amerikaanse politiek t.a.v. Cuba nader bekeken


Amsterdam, oktober 1996

    Geachte Heer, Mevrouw,

Met het verdwijnen van de Sovjet-Unie hebben velen zich afgevraagd wat de kansen waren van Cuba om te overleven. Voor velen leek die kans miniem, gezien het feit dat Cuba in een klap van 75% van haar import en export werd beroofd. De scenario's die vooral in de media werden genoemd, voorspelden een spoedige ineenstorting van de Castro-regering.

Niet iedereen ging uit van een onafwendbare ineenstorting over de hele wereld is een solidariteitsbeweging op gang gekomen die uniek genoemd mag worden. Geïnspireerd door de grote economische. sociale en culturele verworvenheden die na 1959 zijn bereikt, kwam vanuit de gehele wereld steun, in vele vormen en vanuit zeer uiteenlopende richtingen.

Ook de regeringen van de VS, zowel die van Bush als van Clinton, gingen ondanks hun retoriek evenmin uit van een vanzelfsprekende en onmiddellijke val van Cuba. Daarom werd de pressie op Cuba verhoogd door de invoering van de Torricelli Wet in 1992. Deze wet beoogde enerzijds de, toen al meer dan 30 jaar durende, economische blokkade te verscherpen en anderzijds het land van binnen uit te destabiliseren.

Ondanks deze wurging van de VS en de grote economische crisis bleef de voorspelde ineenstorting uit en maakte het eiland een periode van grote hervormingen door die ervoor zorgden dat de economie weer begon aan te trekken. Van groot belang hierbij waren de investeringen uit Latijns Amerika, Europa en Canada.

Om deze ontwikkeling te keren hebben de VS een nieuwe wet in werking gesteld: De Helms-8urton Wet, die bedrijven en hun managers wil straffen wanneer zij zaken doen met voormalige VS-bezittingen op Cuba. Hoewel Clinton de mogelijkheid tot het nemen van gerechtelijke stappen tegen die bedrijven tot 1 februari volgend jaar heeft uitgesteld, blijft het zwaard van Damocles hangen. Sancties tegen andere landen en bedrijven zullen namelijk afhankelijk worden van de mate waarin zij steun geven aan de blokkadepolitiek van de VS.

De grote vraag in deze is WAAROM DEZE BLOKKADE EN WAAROM HELMS-BURTON? Hoe is een blokkade van o.a. voedsel en medicijnen, die vooral de ouderen en kinderen op Cuba treffen, te verdedigen met het argument de vrijheid van dat volk te willen nastreven. Waarom tonen de VS zich onbuigzaam waar het gaat om Cuba, terwijl in andere situaties zij zich zo willen profileren als bemiddelaars voor de vrede? Waarom wel de opheffing van de blokkade tegen Vietnam, maar blijft Cuba onbesproken?

Sommigen speculeren over wijzigingen die Clinton na z'n herverkiezing zou gaan doorvoeren. De vraag is echter gerechtvaardigd of dit een reële verwachting is of een wensdroom. Is Helms-Burton een verkiezingsmanoeuvre of het begin van een nog agressievere Amerikaanse buitenlandse politiek, die wellicht kan leiden tot een omvangrijk internationaal conflict?

Om op deze vragen antwoorden te vinden organiseert Stichting Cuba SI, in samenwerking met Stichting Global Reflexion, op ZATERDAG 26 OKTOBER A.S. in PARADISO, aan het Leidseplein te Amsterdam een openbare discussiebijeenkomst 'De Amerikaanse blokkade tegen Cuba nader bekeken'.

Voor deze discussie is uitgenodigd Wayne S. Smith, voormalig topdiplomaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wayne Smith was ten tijde van President Carter hoofd van het Bureau voor belangen van de VS in Havana. Hij wordt daarom beschouwd als een van de meest ingevoerde kenners van de Amerikaans-Cubaanse relaties, met name ook wat betreft de ontwikkelingen in Washington. Wayne Smith is een uitgesproken criticus van de blokkade en heeft om die reden zijn loopbaan bij het State Department opgegeven. Thans is hij verbonden aan de Johns Hopkins University in Washington, waar hij leiding geeft aan het Cuba Informatie Project.

Verder zal Lisa Valanti spreken. Zij is verbonden aan de religieuze Organisatie Pastors For Peace, die naam hebben gemaakt met het organiseren van karavaantochten met hulpgoederen voor Cuba, waarbij de blokkadebepalingen van de autoriteiten genegeerd werden. Lisa Valanti was een van de vijf deelnemers aan de hongerstaking in maart van dit jaar tegen de inbeslagname van computers die bedoeld waren voor de gezondheidszorg op Cuba. Na 90 dagen onthouding van voedsel waren de autoriteiten gedwongen de computers vrij te geven. Deze zijn inmiddels naar Cuba gebracht.

Als derde spreker is uitgenodigd Carlos Tablada, Cubaans econoom en verbonden aan het Centrum voor Onderzoek van de Wereldeconomie in Havana en het Centrum Tricontinental in Louvain-la-Neuve in België Carlos Tablada wordt beschouwd als een belangrijk Cubaans wetenschapper, die zeer ingevoerd is in het economisch veranderingsproces op Cuba.

Met deze discussiebijeenkomst willen we de organisatoren een ieder in de gelegenheid stellen zich diepgaand over de Amerikaanse politiek ten aanzien van Cuba te informeren en in discussie te treden met de aanwezige sprekers. De bijeenkomst is van 13.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Gezien de dreigende internationalisering van de blokkade en het gegeven dat de Nederlandse regering en het parlement zich over de blokkade nog niet hebben willen uitspreken, is het van groot belang de beweging tegen deze blokkade te verbreden en versterken. Wij hopen dat deze bijeenkomst daartoe een bijdrage zal zijn en dat u in staat bent aanwezig te zijn.

    Met vriendelijke groeten,

    Nico Varkevisser

Cuba Si
Sloterkade 20, 1058 HE AMSTERDAM
Tel. 020-6151122


Disclaimer