Pieter Jan Hagens interviewde premier Mark Rutte in Buitenhof

EuroStaete . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <==> SDN . . Staatsschuld . . Discussie . . Crisisdebat

Premier Rutte ontweek de vraag over goedkope financiering van de staatsschuld

N.a.v. de uitzending van 15 januari 2012

Aan de Redactie van Buitenhof.
t.a.v. Pieter Jan Hagens (en overige redactieleden)

Aan de Redactie van Buitenhof.

Dag Pieter Jan Hagens,

Dom, dom, dom...! Hoe kan ik het toch vergeten?

U hebt een hypotheek en betaalt nu nog 6 procent rente met aftrek van de belasting. Ergo: netto pakweg 3 procent aan koopkracht over het geleende. U ziet dat het geld nu veel goedkoper is geworden dankzij de crisis en het beleid van de ECB en DNB. U komt vanzelf in beweging, want eigenbelang, en u stapt naar een andere bank om uw hypotheekschuld tegen een veel lagere rente te herfinancieren. U moet wel een boete betalen want de hypotheekbank waar u nu de schuld aan hebt is niet gek en wil toch nog wat verdienen aan uw op te zeggen lening.

U betaalt die boete en financiert die met de nieuwe hypotheek mee, maar u zit nu voor dertig jaar tegen een veel lagere maandelijkse last gebeiteld wat betreft uw vrij besteedbare koopkracht. Bovendien is de inflatie nu ca. 2,8 procent per jaar en dat is dan slapend rijk worden met het wegsmelten van de schuld. Alle mensen met een dure hypotheek zouden dit moeten doen, want die zijn tenslotte ook niet gek, net zo min als de hypotheekbank. De huizenmarkt veert helemaal op met stijgende waarden voor onroerend goed en werkgelegenheid in de (ver)bouwsector. Iedereen blij. Of toch niet?

Nu de hamvraag (als u weet dat dit begrip inhoudt). Stel je eens voor dat de minister van Financiën dat ook zou doen en de staatsschuld bij wet compleet gaat aflossen - of in termijnen - en dan die helemaal gaat herfinancieren op de kapitaalmarkt tegen nu 0,8 procent rente of nog minder? Dit dan bijvoorbeeld bij de ECB met een compenserend geldverkrappingsbeleid, zodat de begroting in een klap met minimaal 10 miljard per jaar wordt ontlast door de veel goedkopere financiering van de staats/overheidsschuld. Zou een dergelijke oplossing om niet te bezuinigen en daardoor werkloosheid te creëren bespreekbaar zijn in de Tweede Kamer en in de media? Wel heel erg tricky, want het is niet de bedoeling dat de burger zelf over ons geldsysteem gaat nadenken en dan vervelende vragen stellen.

Zoals: Laten we de soevereiniteit van ons geldstelsel compleet over aan de speculanten in de kapitaalmarkt, of bepalen wij zelf met onze overheden hoe de zaken geregeld moeten worden? Want wie kent het verschil tussen geld, kapitaal, productief en destructief vermogen,  liquiditeit, M1, M2, enz.? U...?!

Ik probeer maar weer eens een ballonnetje op te laten in de illusie dat we een vrije pers en echte democratie zouden hebben. Dat wordt echt lachen...!

From: SDN
Sent: Monday, January 16, 2012 8:13 AM
To: VandaagDeDag Redactie
Cc: Buitenhof Redactie ; redactie Buitenhof ; Trouw Redactie ; ANP Nieuwsdienst ; Persdiensten GPD ; Tweede Kamercommissie Financiën

Subject: Reactie op voorspelling van Mark Rutte

Reactie op de voorspelling van Mark Rutte.

In Buitenhof van 15 januari 2012 zei premier Rutte dat 2012 een zeer zwaar jaar zou worden voor alle burgers. De bezuinigingen zouden ook de werkgelegenheid raken (CPB-voorspelling: 90.000 meer werklozen). Rutte durfde het zelfs aan om dan te zeggen dat we na die bezuinigingsoperatie veel sterker uit de crisis zouden komen. Hij vertelde er niet bij WIE en sterker uit zouden komen. De werknemers zeker niet, de AOW'ers niet, de uitkeringsgerechtigden niet, de ambtenaren niet, de leraren niet, de studenten niet, en een heleboel andere burgers niet. Maar wie dan wel? Die vraag en het antwoord ook daarop miste ik Pieter Jan....!!

Ik heb een lastige vraag: Rutte stelt dat iedereen de broekriem moet aanhalen. Overal in Europa trouwens. Pieter Jan Hagens kreeg van Mark Rutte geen goed antwoord op de vraag dat de staatsleningen nu onder het inflatieniveau te financieren zijn, waardoor de overheid aan elke staatslening dik verdient dankzij de geldontwaarding. Maar wie durft in de media vragen stellen over de structuur van ons geldstelsel? Ik ken niemand die het aandurft.

Wat vragen:

  1. Wie profiteert van al deze bezuinigingen?
  2. Komt er een wettelijke huurverlaging om de koopkracht enigszins op peil te houden of omgekeerd?

Wie durft deze vragen in een openbare discussie te brengen? Zie: www.sdnl.nl/dagobert-duck.htm en www.sdnl.nl/financiering-miljarden.htm en www.sdnl.nl/vragen.htm en www.sdnl.nl/staatsschuld.htm

(C) M.vr.gr.

R.M. Brockhus
Westkade 227
1273 RJ Huizen
E-mail: sdn@planet.nl
Website: http://www.sdnl.nl
Tel. 035-5268153

C.c. Alle ministeries en Tweede Kamercommissies met de illusie dat iemand vragen gaat stellen