Basisinkomen van 2.080 euro voor Zwitsers

Een Basisinkomen is niet alleen een oplossing voor de aankomende werkloosheid door robotisering, wat op zich een zegen is, maar ook de oplossing voor de eurocrisis die koopkracht over de hele EU kan spreiden met uitbanning van veel armoede en dakloosheid, naast de massa zelfmoorden die op basis van rechterlijke vonnissen alleen al in Nederland ca. 500 slachtoffers per jaar eist van het juridisch gesteggel. Lees het artikel uit 1996 in Der Spiegel: www.sdnl.nl/markt-2n.htm en www.sdnl.nl/basisinkomen.htm. Maar in de politiek wil niemand er naar luisteren. In Zwitserland is men bezig met het invoeren van een basisinkomen van 2080 euro per maand, wat gelijk staat aan 950 euro aan koopkracht in ons land. Zie: www.sdnl.nl/basisinkomen-zwitserland.htm. Ga lezen en kennis vergaren, met name over het grote geheim van ons geldstelsel. www.sdnl.nl

wo 24 sept 2014 om 20:00 

Tegenlicht Meet Up #25: Gratis geld

Is invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen haalbaar en betaalbaar?

Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. En wie dat wil kan dan met werken geld bijverdienen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat bijna de helft van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmisering, en dat het huidige uitkeringen- en toeslagenstelsel te complex is en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard?

Dit voorjaar stelden we tijdens de Meet Up met Rutger Bregman de vraag of de tijd inmiddels rijp is voor een basisinkomen. Volgens het overgrote deel van het publiek wél, de experts werden het echter niet eens: er is onvoldoende recentelijk onderzoek naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van dit ‘gratis geld’. Tegenlicht dook daarop in de materie, liet het basisinkomen doorrekenen en bezocht het Canadese Dauphin om te kijken wat voor effecten een pilot in de jaren zeventig teweeg heeft gebracht.

Tijdens de Meet Up praten we door met Shuchen Tan (regisseur), Eric Bartelsman (hoogleraar economie, Vrije Universiteit), Jolanda Verburg (De Groenen), Femke Roosma (PHD sociologie, UvT) en Jan Willem Wennekes (MIES lab). Ook pleitbezorger Rutger Bregman is wederom te gast en verkoopt zijn nieuwe boek Gratis geld.

Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (Instituut Maatschappelijke Innovatie)



 

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Tegenlicht documentaire gemist of nogmaals kijken? Voorafgaand aan deze live editie wordt de documentaire om 18.00 uur vertoond.