Cassatie Europese Commissie milieuzaak Zegwaard


EuroStaete . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Voormalig afvalkoning Wim Zegwaard heeft recht op een forse schadevergoeding


18 december 1997

Uitspraak Europese Commissie


Zegwaard onterecht veroordeeld voor illegale gifstort

door Joost de Haas

STRAATSBURG, donderdag

Voormalig afvalkoning Wim Zegwaard heeft recht op een forse schadevergoeding van de Nederlandse Staat omdat hij ten onrechte is veroordeeld in een geruchtmakende gifdumpzaak.

Dat blijkt uit een uilspraak van de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens. Volgens een unanieme beslissing van de Commissie is in de zaak Zegwaard door de Nederlandse rechters het beginsel geschonden dat een verdachte voor onschuldig wordt gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan. Het gerechtshof in Den Haag heeft voor de veroordeling van Zegwaard gebruik gemaakt van het bewijs voor feiten waarvan hij was vrijgesproken. De Hoge Raad had het arrest dan ook moeten vernietigen, zo oordeelt de Commissie.

    Celstraf

Zegwaard komt volgende week op vrije voeten na het uitzitten van een celstraf van een jaar. Volgens zijn woordvoerder Hans Knoop gaat Zegwaard 'de mooiste Kerst van zijn leven tegemoet'. Knoop: "Zeven jaar nadat Justitie Zegwaard brandmerkte als een van de grootste milieucriminelen is nu komen vast te staan dat hij onschuldig was. Zegwaard ging door een hel en is dolblij met deze rehabilitatie".

De Europese Commissie treedt op als bemiddelaar tussen Zegwaard en de staat in een poging tot een minnelijke schikking te komen. Dit is bevestigd door de advocaat van Zegwaard, mr. Cees van Bavel. Als in februari 1998 nog geen overeenstemming is bereikt, stelt de Commissie zelf een schadebedrag vast.

Zegwaard werd beschuldigd van het illegaal storten van vuil. Zo zou zijn bedrijf chemisch afval met huisvuil hebben gemengd en tonnen schadelijke stoffen in het riool hebben geloosd