De milieuhandhaving schiet te kort terwijl het milieu onder grote druk staat...!!

 • Eur.Hof van Justitie
 • Tekst aangiftebrief
 • Houtstook EPON
 •  

  VROM en Europese Hof van Justitie: EPON moet stoppen met verbranding afvalhout  Het Ministerie van VROM vindt dat EPON moet stoppen met het verbranden van afvalhout. Dat zei woordvoerder Krans namens minister Pronk op een zitting van de Raad van State die gehouden werd naar aanleiding van een uitspraak (arrest) van het Europese Hof van Justitie.

  Het Europese Hof van Justitie in Luxumburg heeft uitgesproken dat het verbranden van hout bij de Nijmeegse EPON- kolencentrale gezien moet worden als het verbranden van afval.

  Daarmee staat vast dat het verbranden van dit deels zeer giftige afvalhout in strijd is met de in 1994 aan EPON afgegeven vergunning. EPON heeft alleen vergunning voor het verbranden van schoon hout. Men heeft steeds beweerd, evenals de vergunningverlener (de Provincie Gelderland) dat het hout, hoewel het vol zit met verf en zeer giftige impregneermiddelen, nog steeds als "schoon" kan worden beschouwd.

  Het afvalhout wordt bij BFI in Delft bewerkt tot spaanders. Daarna wordt het per vrachtwagen naar EPON in Nijmegen vervoerd, waar het tot poeder wordt vermalen en vervolgens verbrand. Het Europese Hof zegt klip en klaar, dat het bewerken van met giftige stoffen geïmpregneerd houtafval tot spaanders, en het vervolgens vermalen van die spaanders tot poederhout betekent, dat het produkt op zichzelf niet verandert en nog steeds als zeer giftig afval moet worden beschouwd. En het Ministerie van VROM is het hier dus mee eens.

  De houtstook vindt al sinds 1995 plaats. Per jaar gaat het om 60.000 ton. Door de Vrijwillige Milieurecherche en andere groeperingen wordt reeds vanaf 1995 een (juridische) strijd gevoerd tegen dit project.

  Door de houtstook komen veel meer giftige stoffen als arseen, chroom en dioxines in het milieu dan wanneer het hout in een gewone afvaloven zou worden verbrand.

  De Vrijwillige Milieurecherche heeft de politie in Nijmegen onmiddellijk na de uitspraak van het Europese Hof verzocht om in te grijpen, omdat een uitspraak van het Europese Hof van Justitie bindend is voor de Nederlandse overheid: men is verplicht de uitspraak uit te voeren. De tekst van de brief aan de Nijmeegse politie is te lezen door op de link "Tekst aangiftebrief" naast deze tekst te klikken. Er is ook een link waarmee u verbonden wordt met de website van het Europese Hof van Justitie. Op die site kunt u de letterlijke tekst van de uitspraak lezen. Klik op "recente rechtspraak" en voer vervolgens de code C-419/97 in.


  Meer nieuws over de houtstook bij EPON vindt u door te klikken op de link linksboven aan deze pagina. Klik hieronder om terug te keren naar de index- pagina van de Vrijwillige Milieurecherche


  Index-pagina VMR

  VMR-homepage . . . . . SDN homepage
  Disclaimer